Uitslagen & Standen Foto's    
Verslag tweede team
 
13 februari 2006

2e team moet buigen voor titelfavoriet Bennekom 2: 5 ? 3

Verslag van Bennekomse S.V.

 

De reserves van de Bennekomse Schaakvereniging blijven de wedstrijden in de 2de klasse OSBO winnen en houden zo nog steeds prima vooruitzichten op een eventueel kampioenschap in de 2de klasse C al blijven de achtervolgers nog in het spoor. Belangrijk zal de wedstrijd tussen de naaste concurrenten Veenendaal 2 en Pallas worden die aanstaande donderdag op het programma staat. Zo lang de Bennekommers echter gewoon blijven winnen is er natuurlijk niets aan de hand.

Het leek halverwege de avond een vrij lastige pot te worden en vermoedelijk heeft tegenstander Kasteel 2 ook wel ergens kansjes gehad, maar de tijdnoodfase werd toch vrij eenvoudig aan 5 borden door de BSV-ers beslist.

 

Bord 8 (Joop vd Pol)

Helaas ging last-minute invaller Ton Suuring er als eerste af aan het achtste bord als vervanger voor de verhinderde Gary Dinsbach. Good old Ton gaf zelf al aan eindelijk geleerd te hebben wat rustiger te spelen maar kon zich toch niet beheersen. Mooie zelfkennis!
 

Bord 1 (Ritchy Duin)
Al snel werd aan het hoogste bord de stand gelijk getrokken. Paul Dubbeld kreeg een gambietpion in de schoot geworpen en in plaats van zoiets terug te geven en zelf op activiteit te spelen ging Paultje maar eens aan die pion hangen en deed dat uitermate nauwkeurig. 1 werd 2 en met fijn spel en wat dreiginkjes zag de tegenstander al snel dat de boel niet meer te redden viel.
 

Bord 3 (Jos Steinmann)
Teamleider Mark-Peter de Haan was helaas voor hem de volgende die ten onder ging al bleek dat allemaal niet echt nodig te zijn. De combinatie die de tegenstander bracht was best aardig maar gaf zeker tegenspel. Helaas werd precies daar een foutje begaan en kwam er uiteindelijk een eindspel op het bord van 2 dames met een rits pionnen achter. Ik hoopte zelf nog op een eeuwig schaakvariantje, maar die zal de tegenstander er wel uitgehaald hebben.
 

Nog 5 borden bezig en 2-1 achter, dat was weer eens wat nieuws al hoefden we ons nou niet echt zorgen te maken, want niemand die nu echt minder stond met een duidelijke plus op zeker 2 borden en vrijwel overal een enorme tijdsvoorsprong.
 

Bord 7 (Remco Menger)
Ikzelf was als NPC nog bezig dus mocht MP z'n ouwe taak weer opnemen en op het moment dat we terugkwamen stak Robert Paul Balder via een leuke combinatie het punt in z'n zak. Rare partij overigens van de tegenstander, zeer tamme opening die als niet echt initiatiefrijk bekend staat en vervolgens remise aanbieden, wordt niet aangenomen, pion weggeven en eraf gaan. Wel netjes uitgespeeld met de zware stukken door Robert Paul die z'n poppeke goed uitbuitte.
 

Daarna heb ik het heel even gemist hoe de volgorde ging dus daar kan een foutje inzitten.
 

Bord 2 (Sjaak Laurant)
Teunis Bunt had een wat minder ''vlieg naar de strot-gehalte'' dan normaal en moest af en toe flink in denktank maar wist langzaam maar zeker na een vrij vroege grootscheepse afruil de overhand te verkrijgen en liep voorzichtigjes naar de overkant. Aanbeland in een toren-eindspel met een pion meer, dat zoals we allemaal weten knap tricky kan zijn, liet Teunis zien dat dat allemaal wel meeviel. Het foutje van de tegenstander was dan ook meer uitstel van executie.
 

Bord 4 (Ton Wouters)
Topscoorder Harry Verhoef stond geweldig tegen de teamleider van de Kasteelheren, Ton Wouters, die overigens een klein tikkie verdwaald was bij aanvang van de partij. Dat is iets wat niet vaak voorkomt bij bezoekers in de Commanderij. Volgens mij organiseerde hij toch vroeger het snelschaken voor clubteamscompetitie of zoiets? Afijn, Harry kreeg een geweldige stelling die hij nauwkeurig verbeterde maar zag zo'n beetje het ergste over het hoofd dat je als schaker kunt gebeuren. De onderste rij grap. Was zeker niet dodelijk, maar kostte wel een kwal en desondanks bleek de tegenstander zeer genegen om remise te spelen.


Bord 5 (Clemens Levink)

Martijn Sonnenberg kende z'n tegenstander nog uit de OSBO-PK waar hij een puntje mocht drukken, dat zat er nu niet in, al had het misschien wel gekund. Er kwam een soort betonschaak op het bord waarbij heel erg lang tijd niets gebeurde en er eigenlijk pas richting de tijdnood wat actiefs in de stelling kwam. Martij had de boel echter goed gezien en in de eindstelling die er uiteindelijk stond had hij waarschijnlijk de boel wel op kunnen rapen, maar nam hij verstandig genoeg remise aan om een matchpunt veilig te stellen.
 

Bord 6 (Rob Cornips)
Mark van Lelieveld tot slot was weer eens creabea in de opening en dacht na afruil van toren tegen 2 lichte stukken simpel spel te hebben. Dat was ook wel zo, maar 2 lichtzinnige zetten gaven de tegenstander spel. Dus kwam er wat nauwkeurig manoeuvreren op het bord waarin alle stukken van de tegenstander geblokkeerd werden en de essenti?e zwarte stukken verdwenen. Het eindspel met de lichte stukken in tijdnood bracht verder geen problemen meer en het puntje en de 2 matchpunten zaten in de tas.

BSV 2 staat nog steeds bovenaan met de volle 100% en ligt op koers voor de 1e klasse.

1. P. Dubbeld 1861       - R. Duin 1822      1-0
2. T. Bunt 1933          - S. Laurant 1808   1-0
3. MP. de Haan 1583      - J. Steinmann 1702 0-1
4. H. Verhoef 1719       - T. Wouters 1693   0,5-0,5
5. M. Sonnenberg 1837    - C. Levink 1629    0,5-0,5
6. M. van Lelieveld 1857 - R. Cornips 1669   1-0
7. RP. Balder 1737       - R. Menger 1359*   1-0
8. T. Suuring 1674       - J v/d Pol 1593    0-1

 

13 januari 2006

Het Kasteel doet een sterke zet tegen Wageningen 4

Ton Wouters

 

In de 4e ronde kon het 2e team een sterke stap zetten richting middenmoot. Tegen Wageningen 4 werd het 6-2. Wat een overwinning. Een 4e plaats, hiep, hiep, hoera! Tegen elven zag het er nog niet zo uit dat er ?erhaupt gewonnen kon worden, maar tegen twaalven stroomden de punten onverwacht toch het kasteelkamp binnen.

 

1. Ritchy trok als gewoonlijk agressief uit de startblokken. De tegenstander ving de aanvalsgolf op. Maar Ritchy had te weinig tijd om de genadeklap uit te delen en moest berusten in remise.

 

2. Sjaak slaagde er in de tegenstander zo onder druk te zetten dat de tegenstander heel lang niet kon rokeren, maar zat zelf wel met een open koningstelling. In de tijdnoodfase wist Sjaak toch de winst te grijpen ondanks dat de tegenstander een pion op promoveren had staan.

 

3. Henk voerde zijn witte stukken tot diep in de zwarte stelling. Een mat bleek onafwendbaar. Voortreffelijk gedaan Henk, weer een punt.

 

4. In een Steinmann-variant werden veel stukken geruild, waarbij de kracht van de zwarte loper teniet werd gedaan. Een halfje was een terechte uitslag.

 

5. Ton had het in een scandinavische stelling moeilijk en dreigde overlopen te worden. Door stukkenruil kon hij enigszins aan de druk ontsnappen. Toen de witspeler zich liet foppen was het gedaan, weer een punt.

 

6. Rob heeft het aan zijn talent van keepen te danken dat hij overeind bleef. Zijn tegenstander dacht gewonnen te hebben maar Rob kon de matgevende dame gewoon slaan. De tegenstander gaf op.

 

7. Clemens mocht aantreden tegen twee vijandelijke dames: een op en een achter het bord. Na een snelle stukkenruil werd Clemens met een verzwakte koningstelling geconfronteerd. Zijn tegenstandster kon een kwaliteit winnen, maar zag dit over haar hoofd, om even later familieschaak toe te laten. Met een toren voorsprong kon de wedstrijd ondanks een grote tijdachterstand toch op techniek uitgespeeld worden.

 

8. Nico moest zeer onverwacht op laatste moment invallen en deed dit met verve. Hij offerde een stuk voor aanval, deze sloeg niet door, maar hij behield compensatie door de tochtige koningstelling van zijn tegenstander. Speelde stug door, kreeg een gelijke stand. Jammer van die verkeerde keuze met de koning waardoor hij een zekere verdiende remise zag ontglippen.

 

Uitslagen:

Ritchy Duin (1885)

Sjaak Laurant (1808)

Henk Rutten (1723)

Jos Steinmann (1702)

Ton Wouters (1693)

Rob Cornips (1669)

Clemens Levink (1629)

Nico Wismans

-

-

-

-

-

-

-

-

F. Gieltjes (1707)

A. Hoekstra (1602)

M. Otte (1749)

H. van Lotringen (1669)

M. L?fler (1700)

J. Melgers (1660)

K. Jeuken (1662)

R. Timmer (1634)

?-?

1-0

1-0

?-?

1-0

1-0

1-0

0-1

 

15 december 2005

Een nipte nederlaag in Deventer: Pallas 1 - Het Kasteel 2: 4.5 - 3.5

Jos Steinmann


Het begon zo goed: iedereen op tijd. Vrijwel de sterkste opstelling. (Nico viel in voor Clemens die helaas moest afzeggen vanwege zijn werk). Binnen ruim 1,5 uur gaf mijn (Jos') tegenstander aan bord 5 op: in een slechte stand deed hij iets fout in een slagwisseling en bleef zeer beteuterd  zitten met een stuk minder op het bord....

 

Vrij snel daarna een vrij snelle remise van Sjaak tegen een sterke dame (de tegenstandster op bord 2, niet het schaakstuk). Volgens mij was hij gewoon teveel ge?poneerd door de overkant van de tafel? Overigens zat er inderdaad weinig muziek meer in hun slotstand. Nico (bord 8) zat goed te spelen tegen een sterker geachte tegenstander (ergens tegen de 1700) en kreeg het advies om een keer remise aan te bieden in een D+T+pionnen eindspel en zeker 20 plusminuten op de klok. Dat deed hij prompt op de volgende zet en dat werd aangenomen. Een goede invalbeurt!

 

Daarna volgde een goede remise van Ritchy op bord 1: beide partijen zagen niet goed hoe het (veilig!) verder moest. Inmiddels stonden borden 3 en 4 (Henk en Ton ) erg moeilijk. Rob op 6 en Joop op 7 leken af te stevenen op remises: spannend dus....

 

Ton verloor inderdaad een kwaliteit en even later de partij. Helaas verslikte Joop zich in een mataanval van de tegenstander en verloor eveneens. Rob wist een iets minder staand toreneindspel (dubbelpion) netjes remise te houden.

 

De stand was inmiddels 4-3 voor de tegenstander en Henk keek met zeer weinig tijd aan tegen een eindspel met K+P+pionnen. Van die laatste had Henk er ook nog ?n minder. Via erg secuur spel van Henk en een verkeerd plan van de opponent (een opstoot over de b-lijn kostte de pluspion) leek Henk zelfs nog winstmogelijkheden te krijgen. Maar met minder dan 40 seconden op de klok "verzandde" alles toch in een zwaar bevochten remise. Helaas bleef ons totaal dus steken op 3,5 punt.

 

Pallas 1                - Kasteel 2                  4? - 3?

1. H. Mandemaker  1869  - Ritchy Duin     1822        ? - ?
2. A. Riemslag    1863  - Sjaak Laurant   1807        ? - ?
3. J. Winkel      1807  - Henk Rutten     1723        ? - ?
4. W. Duvekot     1791  - Ton Wouters     1694        1 - 0
5. J. Veldman     1751  - Jos Steinmann   1701        0 - 1
6. W. Wubs        1750  - Rob Cornips     1669        ? - ?
7. G. Burgers     1727  - Joop van de Pol 1593        1 - 0
8. S. de Vries    1649  - Nico Wismans    1548        ? - ?

 

18 november 2005

 2e team boekt ruime overwinning op Schaakmaat 3

 Ton Wouters

 

Vrijdag 18 november jl. ontving ons 2e team het Apeldoornse Schaakmaat 3 in Wijchen-Zuid voor de 2e OSBO-wedstrijd van dit seizoen.

 

In een partij waarbij witspeler Linders voortdurend het initiatief had, wist Ton Wouters goed stand te houden. De aanvalsgolf werd goed opgevangen en op tijd ruilde Ton stukken. Linders offerde een stuk voor een pion, maar Ton wist de dreiging koelbloedig te pareren en het initiatief over te nemen. Met een dameoffer op f1 werd Linders uiteindelijk mat gezet.

 

Sjaak Laurant speelde een gelijkopgaande partij tegen Zimmerman. Sjaak stond met wit iets beter, had een vrijpion op de a-lijn, maar dit bleek onvoldoende voor de winst. De tegenstander had een dreigende matwending en Sjaak nam het remise-aanbod van Zimmerman aan.

 

Karakteristiek zette Ritchy Duin zijn tegenstander Etienne Goudriaan een ingewikkelde stelling voor vanuit de opening. Goudriaan wist de wilde zwarte opzet te pareren en uiteindelijk bleef Ritchy met een zwakke d-pion zitten. Met een uitgekiende stukkenruil vluchtte hij daarom maar een gelijkstaand toreneindspel in. Dit werd inderdaad snel remise gegeven.

 

Rob Cornips mocht het met wit opnemen tegen de andere Goudriaan (P). Aanvankelijk zat Rob met een opgesloten toren. Goudriaan probeerde die te vangen, maar speelde daarbij zijn pionnen te ver op. De Toren kon daarna sterk terug in het spel komen met verschillende matwendingen of materiaalwinst. Goudriaan zag het niet meer zitten en gaf de partij maar op.

 

Op bord 8 zat invaller Rick van de Kamp met wit tegen Van Ommen. Het was een gelijkopgaande strijd waarbij de spelers geen risico?s wilden nemen. Remise dus. Joop van de Pol speelde een fraaie partij tegen Van Hoorne. Met de zwarte stukken wist hij een matwending op het bord te zetten waar van Hoorne niet meer uitkwam. Daarmee haalde Joop het winnende punt binnen voor Het Kasteel.

 

Jos Steinmann opende goed en pakte het overwicht in het middenspel. Deed het daarna nog niet helemaal goed volgens eigen zeggen, maar gaf met zijn sterke paard de winst niet meer uit handen.

 

Clemens Levink verdedigde sterk in een op het oog iets mindere stelling. Witspeler Obbink kon met zijn centrumpionnen vrij oprukken, maar Clemens had nog een verdedigend paard die de boel in de gaten hield. Maar die tijd o die tijd. Met nog enkele seconden op de klok zocht Clemens naar verwikkelingen, maar helaas was de klok beslissend.

 

Het Kasteel 2              - Schaakmaat 3        5? - 2?

1. Ritchy Duin      1821   - E. Goudriaan  1803   ? - ?

2. Sjaak Laurant    1807   - H. Zimmerman  1726   ? - ?

3. Ton Wouters      1694   - J. Linders    1610   1 ? 0

4. Jos Steinmann    1701   - M. Alting     1637   1 ? 0

5. Clemens Levink   1640   - G. Obbink     1612   0 ? 1

6. Rob Cornips      1669   - P. Goudriaan  1674   1 ? 0

7. Joop van de Pol  1593   - C. van Hoorne 1564   1 ? 0

8. Rick van de Kamp 1568   - J. van Ommen  1629   ? - ?

 

Overige uitslagen:

Bennekom 2 ? Veenendaal 2        5 ? 3

De Cirkel ? Wageningen 4             5? - 2?

ASV 7            - Pallas 1                    wordt 24 november 2005 gespeeld.

 

20 oktober 2005

2e team onderuit tegen Veenendaal.

 Ritchy Duin

 

Donderdag 20 oktober jl. speelde het 2e team zijn 1e wedstrijd in en tegen Veenendaal in de 2e klasse. Er konden 2 teamleden niet meespelen wegen vakantie (Clemens en Sjaak). Hierdoor begonnen we enigszins gehavend aan de wedstrijd tegen deze sterke tegenstander. Even snel de uitslagen:

 

Veenendaal 2           - Het Kasteel 2         5? - 2?

1. A. Loonstra   (1768)- Ritchy Duin   (1821)   ? - ?

2. J. vd Brink   (1870)- Jos Steinmann (1701)   ? - ?

3. M. Hoogesteger(1713)- Henk Rutten   (1723)   1 ? 0

4. J. Offringa   (1783)- Ton Wouters   (1694)   0 ? 1

5. P. Verwey     (1778)- Joop vd Pol   (1593)   1 ? 0

6. H. Don        (1736)- Rob Cornips   (1682)   1 ? 0

7. B. Oskam      (1760)- Patrick Zeelen(1617)   ? - ?

8. P. Anjema     (1776)- Rick vd Kamp  (1568)   1 ? 0

 

Bijzonderheden: Ritchy snel aan de bar gesignaleerd met ex-collega Arjen Loonstra?! Jos knap remise tegen veel sterkere tegenstander! Tegenstander van Ton gaf zomaar een stuk kado op de 5e zet! Rob verloor jammer genoeg een gelijk pionneneindspel. Rick had een ongelijke lopereindspel met enkele pionnen minder, maar kon het net niet remise houden! Invaller Patrick Zeelen scoorde een nette plusremise.

 
14-3-2005
Gelijk spel tegen Dodewaard in Mook
"Dodewaard laat kampioensteam ontsnappen"

De laatste ronde van de OSBO competitie voor zowel het tweede als het derde team werd in Mook gehouden. Zoals we van Huub en zijn clubgenoten gewend zijn, was het ook deze keer perfect georganiseerd. Maar op de een of andere manier kon het de spelers van Kasteel 2 niet inspireren. Het begon nog allemaal vrij aardig. Sjaak speelde in het van hem bekende tempo zijn tegenstander van het bord. Hij won een pionnetje en daarna was het uitschuiven. Ook Henk Rutten had geen al te moeilijke avond. Zijn tegenstander liet zichzelf zitten met een geisoleerde dubbelpion tegenover een half-open c-lijn. Deze zwakte raakte hij niet meer kwijt en toen na lang laveren de zware stukken in stelling waren gebracht, was het snel bekeken (2-0).

Ton Wouters had een moeilijke avond. Ik heb niet veel van zijn partij gezien, maar hij verloor. Spannend was het bij Ritchy Duin op bord 1. Op zoek naar het volle punt investeerde hij veel tijd in een fantastisch ogende koningsaanval. Met wat meer bedenktijd had hij ongetwijfeld het pad naar het mat gevonden, maar zijn tegenstander maakte handig gebruik van zijn voorsprong bedenktijd (en stopte voor het gemak maar met noteren). "Een reden om te stoppen met schaken", zo verzuchtte hij aan de bar. (2-2)

John Lansen op bord 6 had het ook al niet makkelijk. Hij rommelde wat, deed een paar (ogenschijnlijk) dreigende zetten en bood remise. Zijn tegenstander speelde nog een zet door, maar accepteerde toen toch maar (2,5-2,5). De laatste partij was de spannendste. Maarten Rossen speelde tegen Bitter. Maarten moest winnen op topscoorder van de 3e klasse H te worden. Helaas overzag hij een paar pion-zetjes van zijn tegenstander en kwam straal verloren te staan. Behalve de eerste plaats op de topscoorderslijst, stond natuurlijk ook gewoon de overwinning van de wedstrijd op het spel. Om volslagen onduidelijke redenen werd hem door een teamgenoot ingefluisterd dat hij remise aan moest bieden wat hij prompt deed. Maarten wist niet hoe snel hij de uitgestoken had 2x heen en weer slingerde om onder het genot van een biertje van dit prachtige geschenk te genieten.

Het was een gezellige avond. De teamgeest binnen het Kasteel was weer groots. Zoals we bijna gewend zijn, waren er weer een aantal supporters meegereisd (Twan, Caspar en Wesley). Samen het derde team betekende dat weer een invasie van 15 (voornamelijk) Wijchense schakers.

Het Kasteel 2 - Dodewaard 2 3-3
 
18-2-2005
Monsterscore voor 2e team: 6 ? 0!!!
"Het feest kan bijna beginnen?"

Het was voor de wedstrijd tegen S.M.B. 6 al bekend dat nummer 2 Mook deze ronde verloren had van U.V.S. 5. Het team van U.V.S., dat op de laatste plaats stond, begon ook nog eens met slechts 5 man aan die wedstrijd! Voor zover er nog sprake kon zijn van enige spanning om de 1e plaats was die nu definitief verdwenen. We konden ons bezig gaan houden met onze eigen partijtjes en het kampioenschap dat nu zeker zal volgen dit seizoen. De wedstrijd tegen S.M.B. was er een om te laten zien hoe het dan wel moet. Bij voorbaat hadden we al een voorsprong want de tegenstanders raakten al behoorlijk ge?poneerd door het fraaie materiaal en de ruime schaaktafels waar ze deze avond mee mochten spelen. Dat hebben ze in Nijmegen niet! Hoe anders was de reactie na afloop: we komen hier nooit meer!

John Lansen had een makkelijke avond. Met zijn paard kon hij vrij snel de stelling van Janssen binnen springen en de zwarte toren op a8 bleek een lekker hapje! Enkele zetten later was het pleit beslecht en stonden we op een voorsprong. Ton Wouters kreeg e4 van Denz tegen en 3x raden wat er dan op het bord komt. De zwarte stelling stond weer als een huis en Ton weet inmiddels wel wat je allemaal doen kan in het Scandinavisch. De indrukwekkende coverfoto op de laatste Zetwerk en de tekst Corus werden nog eens nadrukkelijk op tafel gelegd, zodat zijn tegenstander zich helemaal geen hoop op een resultaat meer durfde te permitteren.

Henk Rutten leek een lastig potje te spelen tegen Groenewald. Het krachtsverschil kwam uiteindelijk toch boven drijven en Henk deed zijn duit in het zakje van de overwinning. Onze topscoorder Maarten Rossen was er op gebrand om ook deze wedstrijd een vol punt toe te voegen aan zijn puntentotaal. Met zwart kreeg hij c4 tegen en daarna speelde Maarten het razendscherp door met zijn pionnen op de e-, f- en g-lijn naar voren te stormen. Tegenstander Niessen legde het spel vast op de dame-vleugel en dat vond Maarten wel prettig. Hij kon zo lekker doorstoten op de koningsvleugel en in het centrum. Met vele stukken trok hij ten aanval en uiteindelijk moest Niessen buigen onder de druk.

Met de overwinning op zak konden Ritchy Duin en Sjaak Laurant rustig hun partijen uitspelen en proberen te winnen. Ritchy speelde met zwart een behouden opening (e6 en b6) tegen Schillings. Met een pionoffer lokte hij de witte dame weg zodat de witte koningsstelling na Pxf3 open kwam te liggen. De bedachte aanval leverde echter toch niet het gewenste resultaat op. Schillings ruilde de dame en gezien de zwarte tijdnood werd een remise aangeboden. Dit werd afgeslagen en in rap tempo werd met een kleine combinatie een kwaliteit veroverd. Hierna was de winst een kwestie van nauwkeurigheid.

Sjaak Laurant speelde weer snel en scherp tegen Goverde. Sjaak won een pion en kreeg met een sterke witte pion op e6 veel dreiging. Met slechts enkele seconden op de klok zocht Goverde nog naar redding van de eer, maar dat bleek vergeefse hoop. Sjaak speelde het medogenloos en de vlag verscheen op de display van de XL.

Maandag 14 maart kunnen we bij U.V.S. in Nijmegen het kampioenschap definitief veilig stellen. Daarna volgt nog de gezamenlijke slotronde op donderdag 28 april in Mook.

Het Kasteel 2 - S.M.B. 6 6 - 0
 
14-1-2005
2e team stoomt door!!
"Millingen met 4-2 van het bord gezet!"

Vrijdag 14 januari jl. speelde ons 2e team zijn 4e OSBO-wedstrijd thuis tegen Millingen. De voorgaande wedstrijd tegen Mook werd bestempeld als beslissingswedstrijd voor het kampioenschap. Een beetje vroeg misschien, maar gezien de krachtsverhoudingen met de andere teams in de groep zat daar wel wat in. Wij wonnen die wedstrijd en dus kunnen wij de resterende wedstrijden uitschuiven?

Het leek er niet op afgelopen vrijdag tegen Millingen. Na een uur spelen leek geen enkel bord beter te staan en dus begon een enkele Kasteler (ik laat in het midden wie?) al te roepen dat we onze voorsprong op Mook wel zouden gaan inleveren. Gelukkig werden enkele van onze tegenstanders tegen het einde van de avond wat minder nauwkeurig en konden we alsnog onze zegereeks voortzetten.

Sjaak Laurant was als eerste tevreden met een remise tegen Benedictus. De partij bleef in evenwicht en er was niet zo gemakkelijk een winstweg te vinden. Toen was het onze topscoorder Maarten Rossen die, ondanks vervelende familie-omstandigheden, toch een goede partij op het bord zette. Met de lange rokade lokte hij een pionzet uit en dit werd zijn tegenstander Huybregts fataal.

John Lansen speelde met wit tegen IJsvelt. Deze partij ging ook gelijk op, al had John iets actiever spel. Een remise mocht niet geaccepteerd worden vanwege de onzekere wedstrijdstand. John speelde door, maar uiteindelijk kwam hij toch niet verder. Henk Rutten leek een moeilijke partij te spelen tegen Bekker. Een trucje werd ingebouwd, maar daar trapte Bekker niet in. Toch won Henk in het middenspel een gezonde pion en daarna ook de partij.

Met deze stand had Ton zijn remise-aanbod al klaar liggen en ook tegenstander Verbeet had niet de illlusie de Scandinavische muur ooit te kunnen slopen? Millingen had voor deze gelegenheid een Duitse huurling meegenomen en die werd ingezet op bord 1. Ritchy speelde eindelijk eens een normale opening, kennelijk had hij nog ergens een boekje over het Siciliaans opgeduikeld. Lorum toonde kein angst en nam met gevaar voor eigen leven een pion mee in het centrum. Na dameruil kreeg Lorum een gevaarlijk loperpaar en een betere stelling. Met enkele scherpe paardzetten van Ritchy werd echter de pion en het initiatief teruggewonnen. Toen iedereen al klaar werd hier maar tot remise besloten, hoewel met de zet g5 Ritchy het volle punt had kunnen binnenhalen?

Eindstand Het Kasteel 2 - Millingen : 4 - 2
 
14-12-2004
Kasteel 2 neemt koppositie tegen Mook
"Kampioenschap komt dichterbij"

Wat zich vooraf als een spannend duel had aangekondigd, was eigenlijk maar saai. Om kwart over tien was het pleit beslecht en had het tweede de rivaal Mook KO liggen. De twee sterkste teams uit klasse 3H troffen elkaar in Mook. Beide teams waren op volle oorlogssterkte, maar het grove geschut uit Wijchen deelde al vroeg in de avond enkele rake klappen uit.

Maarten Rossen speelde de opening beter als zijn tegenstander, kwam een pion en een stelling voor en won snel. Rob Boesten speelde te agressief in de eerste 10 zetten. Zijn stelling kon dat niet verdragen wat hem een pion kostte. Na een algehele afruil van lichte stukken, was de pionnen voorsprong inmiddels op 3 stuks uitgekomen wat verder doorspelen zinloos maakte.

Huub Blom, vooraf nog hoopvol gestemd, kreeg een moeilijke opening voorgeschoteld. Ritchy speelde vlijmscherp en liet zijn tegenstander de fout maken. Op alle andere borden scheen de zon. Sjaak bood op een tactisch gunstig moment remise aan, Sjim Jonkmans accepteerde de remise en de nederlaag voor Mook.

Hans van den Ende en Tjado van Namen streden nog lang door, maar zij kwamen niet verder dan remise.

Eindstand Mook - Het Kasteel 2 : 1,5 - 4,5
 
14-10-2004
Pion 4 nipt verslagen
"Nu al gaat het tussen Mook en Wijchen"

Na met 3-0 de leiding genomen te hebben werd het toch nog spannend. Na twee nederlagen kwam het op Ritchy Duin aan. In een welliswaar gelijkwaardige stelling, met beide nog weinig tijd op de klok, nam de Groesbeekse bord-1 speler onverwacht het remise aanbod van Ritchy aan. Daarmee kwam de eindstand op 3,5-2,5.
 
14-10-2004
Beuningen geen partij voor Kasteel 2
"Koppositie al binnen"

Met 4-2 werd de eerste competitiewedstrijd in Beuningen gewonnen.
 
1-9-2004
Kasteel 2 versterkt aan de start
"Ton Wouters teamleider"

Twan Rutjes is dit seizoen richting eerste team verhuisd, maar het tweede is versterkt met Ritchy Duin en Sjaak Laurant. Deze twee 1800+ speler moet onder de bezielende leiding van Ton Wouter hoge ogen kunnen gooien.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013