Uitslagen & Standen Foto's    
Verslag derde team
 
11 april 2006

Kasteel 3 nog steeds in de race om promotie

Toine van Bergen

 

Op dinsdag 11 april werd de gezamenlijke slotavond van de 4e klasse C gespeeld, in ?Het Dorp? in Arnhem. Tegen de verwachtingen van velen in is voor ons derde team na afloop van deze speelronde nog steeds promotie mogelijk. Na de 5-1 nederlaag tegen koploper De Toren, in de vorige ronde,  hadden we het allemaal niet meer in eigen hand. We waren zelfs op de 3e plaats beland, omdat ook runner-up Elster Toren ons op de ranglijst had gepasseerd.

 

Dinsdag konden we dus niet anders dan ons best doen, en maar afwachten wat er op de andere borden gebeurde. Rick, op bord 3 met wit spelend, trok fris ten afval, er werden de nodige stukken geruild en uiteindelijk ook een stuk gewonnen. Toen zijn tegenstander Sander Kloppenburg ook nog met open ogen in een valletje trapte, was het snel gebeurd: 0-1 voor ons.

 

Voor de afwisseling had ikzelf (Toine) ook eens een makkelijke avond. Mijn tegenstander opende met 1. h4 en vervolgens 2.h5!!! Dat krijg je niet zo vaak tegen. Ik bouwde eerst rustig mijn centrum op, om vervolgens al snel, met dame, toren en zwarte loper, zijn koningsstelling op te rollen: 0-2.

 

De tegenstander van Frits was zo vriendelijk zijn dame weg te geven voor een stuk. Toch kwam hij nog wel sterk terug met een toren en zijn twee paarden. Maar die paarden kwamen niet echt tot een samenwerking. Even later stond ook Frits op winst en gaf zijn tegenstander het op. Dat was dus al 0-3.

 

Inmiddels was duidelijk dat koploper De Toren tegen de Arnhemse stadgenoot ASV al een royale voorsprong had genomen, en de titel op zak had.  Maar verrassend genoeg had Elster Toren opvallend veel moeite met het Nijmeegse UVS. Hoewel deze laatstgenoemde ploeg maar met 4 spelers was komen opdagen!

 

Wij concentreerden ons echter vooral verder op onze eigen borden. En het succes zette zich voort. Louis speelde een gelijkopgaande strijd, maar zijn tegenstander maakte een kostbaar foutje. Dat werd natuurlijk afgestraft! 0-4.

 

Onze twee topborden bleven nog over. In onderling overleg met Patrick had John weer plaatsgenomen op het eerste bord. Het bekende euvel dreigde op een gegeven moment bij hem weer opgeld te doen: een betere stelling, maar veel minder tijd over dan zijn tegenstander. Gelukkig kwam, voordat dit echt een probleem werd, een toren van Arnhemmer Theuns in een penning terecht. Ook John won vervolgens zijn partij: 0-5 dus.

 

Patrick belandde in een taai toreneindspel met een pion meer. Hij vroeg mij of hij remise mocht aanbieden. Maar ik vertelde hem dat er een verrassing mogelijk was bij Elster Toren, waardoor we mogelijk nog tweede zouden kunnen worden. En dan telt elk extra half puntje, omdat de resultaten van alle nummers 2 uit de 4e klasse met elkaar vergeleken gaan worden. Vervolgens wist hij zijn centrumpionnen dor te schuiven en alsnog het volle punt te halen.

 

Daarmee hadden wij gedaan wat we konden: een 6-0 overwinning maar liefst! De spanning liep verder op omdat het bij Elster Toren tegen UVS inmiddels 2-2 stond. Bij een gelijkspel of verlies van Elster Toren zouden we de 2e plaats halen! Alle andere partijen waren al afgelopen, en het werd topdrukte aan de twee overgebleven borden. Toen kwam er ?n remise wegens herhaling van zetten: 2 ? - 2 ? dus. Op het resterende bord zag het er gunstig voor ons uit: de UVS-er kwam een stuk voor. En hij wist het koel uit te spelen!!! Een nederlaag dus voor Elster Toren en de 2e plek definitief voor ons.

 

Het is nu afwachten hoe de overige slotrondes van de 4e klasse verlopen. De laatste wedstrijden zijn op vrijdag 21 april. daarna weten we dus of we alsnog promoveren!

 

Het doorspelen van Patrick naar winst leverde voor hem trouwens ook nog een extraatje op. Hij werd, met een score van maar liefst 6 uit 7, topscorer van de 4e klasse C, en mocht van OSBO-referee Huub Blom een prijsje in ontvangst nemen. Wat hij vervolgens in het restaurant direct voor een deel verzilverde, door het hele derde team een rondje aan te bieden.

 

Individuele resultaten De Sleutelzet 2- Het Kasteel 3

Bord 1 Theuns (z) ? John Lansen (w) 0-1

Bord 2 Henk van der Woude (w)- Patrick Zeelen (z) 0-1

Bord 3 Sander Kloppenburg (z) - Rick van de Kamp (w) 0-1

Bord 4 M. Krook (w)- Frits Vlek (z) 0-1

Bord 5 Truus Ruyseveld (z)- Louis van Sonderen (w) 0-1

Bord 6 Frits Willems (w)- Toine van Bergen (z) 0-1

 

17 maart 2006

Jeugd De Toren maakt einde aan succesreeks derde team

Toine van Bergen

 

Het derde team van Het Kasteel vond afgelopen vrijdag in Arnhem haar Waterloo. En hoe! De tegenstander De Toren 7 bleek niet zonder reden haar thuiswedstrijden op een afwijkende speelavond te spelen. Op vrijdagavond stellen de Arnhemmers doodgewoon een compleet jeugdteam op, van spelers tussen de 10 en 14 jaar. Ze zijn zelfs zo sterk dat de eerste bordspeler Bart van Onzen ( met een rating van meer dan 1800) alleen de uitwedstrijden speelt. Thuis is hij de co?dinator van het team.

 

Het derde, met twee invallers voor de afwezige John en Rick, werd met maar liefst 5-1 afgedroogd.

 

Onze zwartspelers waren vrijdag als eerste uitgespeeld. Job won in de opening een pion, maar even later ging er bij hem een stuk af. Zijn tegenstander Justin Gunther wist vervolgens de partij goed uit te spelen. Ikzelf (Toine) was het tweede slachtoffer van de dadendrang van de Arnhemse jeugd. Vanaf de opening werd ik in de verdediging gedrongen. Maar dat ging me toch goed af. In een eindspel met een paard tegen een loper bleek het paard van mijn opponent Chiel Minderman toch wel in het voordeel. Hoewel de doorbraak pas kwam toen ik een a-pion te vroeg opschoof.

 

Frits had aanvankelijk het initiatief tegen Marcella Gunther, het zusje van Justin. Hij kon met zijn c-pion ver oprukken. Maar Marcella vocht zich knap terug, en ook Frits moest zijn koning omleggen. Een dramatische 3-0 achterstand dus. De winstkansen waren al verkeken. Maar onze witspelers stonden er aanvankelijk redelijk voor. Bij eerste bordspeler Patrick konden echter beide spelers hun pion promoveren tot dame. Een onoverzichtelijke situatie ontstond. Omdat beiden nog maar weinig seconden op de klok hadden staan werd tot remise besloten.

Ook Louis zag zijn tegenstander Noud Lentjes terugkomen in de match. Evenals Patrick kwam hij in tijdnood. Hij kon er echter herhaling van zetten uitslepen. Eveneens remise dus.

 

Ten slotte Nico. Hij gaf een duidelijk betere stelling in de slotfase uit handen. Nick Beyerinck maakte het karwei daarna koel af. Ook voor hem was er een nul op het scorebord.

 

Na afloop was er een gemengde stemming bij ons team. Natuurlijk grote teleurstelling over het resultaat ( 5-1). We hebben nu de kansen op het kampioenschap of de 2e plaats ( die ook recht kan geven op promotie) niet meer in eigen hand. Aan de andere kant was er toch wel grote bewondering voor de prestatie van de jeugdige tegenstanders. Misschien kan onze club nog wel iets leren van de manier waarop De Toren haar jeugdspelers opleidt.

 

17 februari 2006

UVS ook niet opgewassen tegen derde team

Toine van Bergen 

 

Ook het Nijmeegse UVS bleek op vrijdag 17 februari niet opgewassen tegen het derde team van Het Kasteel.  Door een 4 ? - 1 ?  overwinning hebben we de kansen op het kampioenschap nog steeds in eigen hand.

 

In deze wedstrijd had ik in overleg met het team enkele tactische wijzigingen aangebracht. Die pakten goed uit. Onze kopman John wisselde van plaats met tweede bordspeler Patrick. En zelf had ik mijn plaatsje vrijgemaakt voor jeugdspeler Job Geerligs.

 

Voor alle drie de witspelers verliep de partij voorspoedig. John, nu dus op bord 2, kwam in een zodanige positie dat zijn tegenstander Bert Jan Boer niet meer kon rokeren. Hij won een pion,  en ?dubbelde? zijn torens op de 7e rij. Een tweede pionwinst volgde, waarna zin eigen d- pion gevaarlijk opstoomde. Dit was niet meer te pareren: 1-0 dus. 

 

Op bord 4 speelde onze andere routinier, Frits, een degelijke aanvalspartij tegen Wim van Rijswijk. Met zijn beide torens op de e-lijn kon hij behoorlijk druk uitoefenen. Daar was zijn tegenstander na enige tijd niet meer tegen bestand: 2-0.

 

Op bord 6 had ik dus Job opgesteld, maar die was om 20.10 uur nog niet aanwezig. Net toen ik wilde besluiten om toch maar zelf te spelen kwam hij alsnog binnen. Een jeugdig slordigheidje dat er nog wel uit moet. Maar achter het schaakbord stelde hij me niet teleur. Hij won al snel een paard tegen 2 pionnen, waarna zijn e-pion gevaarlijk kon oprukken. Hij dwong tegenstander Harry Huisman tot dameruil. Met een sterk paard over in het eindspel, en nauwelijks meer goede zetten over voor zwart, werd de klus geklaard. Tussenstand 3-0.

 

Maar de zwartspelers hadden het moeilijker. Louis kwam tegen Wim van de Broek slecht uit de opening, verloor een pion, en bleef een beetje achter de feiten aanlopen. Er ontstond een eindspel met voor beide partijen nog twee torens. Gelukkig wist hij het initiatief te pakken doordat hij de open d-lijn in handen kreeg. De verloren pion werd teruggewonnen, en even later was de puntendeling een feit. Waarmee in ieder geval onze overwinning vaststond.

 

Patrick koos op het 1e bord, tegen Jorgen Willemsen, voor de lange rokade. Hij kreeg actief spel met zijn dame en een toren over de d-lijn. Een pionnetje werd gesnoept, waarna een eindspel ontstond met toren en paard. Het was nog even uitkijken met een tegenaanval van wits pionnen over de a- en b- lijn. Maar dit werd goed gepareerd. Even later was de buit binnen: 4 ?-  ? was daarmee de stand.

 

Rick speelde op bord 3 tegen de geslepen UVS-er Jan Komdeur. Hij won wel een pion, maar zijn koningsstelling werd er door verzwakt. Rick oefende wel druk uit via het centrum, maar er kwam een tegenaanval via Dh6! Uiteindelijk kon ons jeugdlid, in tijdnood, de stelling niet meer houden.

 

Al met al hebben we met deze 4? - 1? overwinning nog alle kansen in eigen hand. Maar met een nederlaag in de volgende ronde tegen naaste concurrent De Toren kun je toch zomaar ineens alles weer weg geven. Het blijft dus oppassen geblazen.

 

Individueel Het Kasteel 3- UVS 5:

Bord 1   Patrick Zeelen (z) ? J. Willemsen     1-0

Bord 2   John Lansen (w) ? B.J. Boer           1-0

Bord 3   Rik van de Kamp (z)- J. Komdeur       0-1

Bord 4   Frits Vlek (w) ? W. van Rijswijk      1-0

Bord 5   Louis van Sonderen(z)- W.v.d. Bosch   ?-?

Bord 6   Job Geerligs (w)- H.Huisman           1-0

 

10 januari 2006

Ook SMB kansloos tegen derde team Het Kasteel

Toine van Bergen

 

Het 3e team van Het Kasteel speelde afgelopen dinsdag al de eerste competitiewedstrijd van het jaar 2006. In het Nijmeegse caf?Groenewoud was SMB de tegenstander. Aan de goede resultatenreeks van dit seizoen kwam nog geen einde.

 

Patrick speelde weer op bord 2, tegen SMB- teamleider Paul van Deemen. En hij koos direct al de aanval. Hij mailde mij over zijn partij nog het volgende:

?Tegen SMB 8 was ik als eerste klaar. Eigenlijk was mijn partij (in goed

Nederlands) een walkover. In de opening heb ik een pion gepakt en heb vanaf dat moment druk op de stelling van de tegenstander kunnen houden.

Mijn tegenstander kon niet veel doen, zodat ik mijn paard goed neer kon zetten om nog een pion te winnen. Dit werd zelfs loperwinst. Het toreneindspel met een paard en een pion meer was zeer eenvoudig te winnen. ?

 

Voor het eerst speelde het team met een invaller. Door afwezigheid van Rick speelde deze keer good old Nico Wismans op het derde bord. Een oude vos verleert zijn streken niet, zo bleek. Had Nico eerder al voor het tweede een remise uit het vuur gesleept, deze keer was SMB- veteraan Cas Aubel zefs helemaal kansloos tegen hem. Nico koos voor een centrumaanval. Nadat hij zijn paard op c5 had gezet kon hij met de d-pion doorschuiven. Zijn tegenstander  kon een ?vork? op d7, met stukverlies, niet ontlopen, en gaf kort daarna op. Het was nu dus 0-2.

 

Louis speelde op bord 5 tegen een bekende van het zomerschaak: Hugo Maas.  Na wat verwikkelingen ontstond er een evenwichtig spelveld. Met voor beide partijen nog een dame, toren en vijf pionnen op het bord. Er zat niet echt veel perspectief meer in, zodat er terecht tot remise werd besloten.

 

Frits, onze vierde bordspeler, speelde met zwart weer een degelijke partij, tegen Gerard Eickmans. Na het verrassende Pxd4 ! stond wits dame op de tocht. Frits won een pion, en even later waren er nog wat verwikkelingen, waardoor een eindspel van toren tegen paard ontstond. Frits rondde dit knap af, waarmee de overwinning inmiddels al zeker was ( ? - 3 ? ).

 

Eerste bordspeler John liep weer tegen een bekend euvel aan. Tegen tegenstander Joop Schuld kreeg hij een duidelijk betere positie, vooral toen hij met dame en een toren door het centrum doorbrak. Een pionwinst zat er nog wel in, maar het kostte hem te veel tijd om de klus af te maken. In tijdnood werd daarom tot remise besloten.

 

Deze keer was ikzelf (Toine) , op het laatste bord spelend tegen Ilona Sanders, weer ouderwets lang bezig. Ik koos met zwart voor een Siciliaanse opening. Het werd weer eens een partij met hoogte- maar ook dieptepunten. Mijn tegenstandster kwam er beter voor te staan. Ze won zelfs, met haar dame, twee van mijn pionnen. Toen ik de aanval op haar dame inzette leek het tij te keren. Eerst zag ik echter een onverwachts Dc7! met directe matdreiging over het hoofd. Dit kon ik nog net pareren. Daarna  werd ze teruggedrongen, en won ik een stuk. Maar in een vlaag van verstandsverbijsterring gaf ik toen opeens een loper weg. Mijn geluk was dat ik een vrijpion overhield op de a- lijn, die, ondersteund door de dame, kon promoveren. Na nog wat vliegensvlugge handelingen moest Ilona, vlak voordat mijn vlag viel, opgeven.          

 

De eindstand werd hiermee 1-5. En daar mogen we zeker tevreden mee zijn. Vooral omdat aan het eind van de rit het aantal gescoorde bordpunten nog wel eens heel belangrijk kan zijn.

 

17 december 2005

Derde team Kasteel walst over PION heen

Toine van Bergen

 

Afgelopen vrijdag was PION uit Groesbeek op bezoek in Wijchen. Dat leverde een heel ander beeld op dan de eerste thuiswedstrijd, tegen het Arnhemse ASV. Waren onze tegenstanders toen schakers van hoge leeftijd, deze keer waren het allemaal vrij jonge spelers. Voor het resultaat maakte het niet veel uit. Het derde team sloeg wederom genadeloos toe.

 

Ikzelf (Toine) , met wit op bord 6, was deze avond voor de afwisseling eens als eerste uitgespeeld. Ook wel een keer een verademing, omdat het vaak voorkomt dat ik tot in de kleine uurtjes loop te zwoegen. Na een van beide kanten vrij logische opening wist ik een gecompliceerde stukkenruil te forceren. Een eindspel van dame met toren en pluspion tegen dame met loper was het resultaat. En toen mijn tegenstander Johan Lamers zijn overgebleven loper ook nog eens liet vangen moest hij de koning omleggen. ( 1-0).

 

Met de overige witspelers ging het ook voorspoedig. Frits viel met zijn e-pion zowel een dame als een paard aan. Na de winst van het paard stuurde hij aan op dameruil. Zijn b- pion stoomde op naar promotie. Dit was voor Groesbeker Menno Sijben alleen te pareren door verlies van ook nog een toren. Daar zag hij terecht de zin niet van in, en hij gaf op. ( 2-0).

 

Patrick kwam al snel een pion voor. Hij bezette de c- lijn met zijn beide torens, en stoomde daarna ook nog op met zijn a- en b- pionnen. Even later was er ook nog paardwinst. Zijn tegenstander Joris Smits gaf vervolgens na enige tijd eveneens op ( 3-0).

 

Bij de zwartspelers ging het allemaal wat moeizamer. Rick  en zijn tegenstander Koen Hendriks haddden al hun torens verzameld op de e-lijn. Rick ruilde alle torens af en ook nog de dame, waarna er een moelijk pionneneindspel ontstond. Ondanks verlies van een pion wist hij zijn partij toch nog remise te houden. Waarmee met zijn ?halfje? de winst in ieder geval verzekerd was. ( 3 ? - ? ).

 

Met Louis leek het deze avond zelfs helemaal mis te gaan, tegen Ric van Nispen.Hij verloor zijn dame tegen twee stukken. Maar langzamerhand kwam hij toch onder de druk uit. Na wat schermutselingen kwam hij zelfs weer een loper voor te staan. En zoiets geeft hij niet meer uit handen. Met zijn winst is hij inmiddels een serieuze kandidaat geworden voor de OSBO- cup. Want hij staat nu op 3 uit 3.

 

Ten slotte eerste bordspeler John. Hij had zowaar geen last van tijdnood deze avond. Maar lange tijd ging de partij wel gelijk op. Hij wist zijn toren op de open e- lijn te zetten, en brak even later met dit stuk gevaarlijk door naar de achterlijn. Nu kwam zijn tegenstander, Jason Bekkering, in tijdnood en dreigde voor hem verlies van een loper. Ook John won zijn partij, waarmee de eindstand 5 ?- ?  werd.

 

Een fraaie score. Dat geeft veel vertrouwen voor de belangrijke uitwedstrijd tegen SMB,op 10 januari.

 

10 november 2005

Kasteel 3 houdt stand tegen Elster Toren

 Toine van Bergen

 

Het derde team van onze club was de competitie met een overwinning begonnen. Afgelopen donderdag moest in Elst aangetreden worden tegen een team, dat eveneens goed begonnen was. Sterker nog: Elster Toren had al een ( maximale) 6-0 overwinning in de boeken staan. Da beloofde een levendige strijd te worden.

 

Zo niet bij de partij van Frits. Na enige schermutselingen ontstond er een stelling met voor beide partijen een loper en een reeks pionnen. Veel muziek zat er niet meer in, en omdat het geheel ?zo dood als een pier? was, werd al vroeg op de avond tot remise besloten.

 

Patrick speelde met zwart de Aljechin- verdediging, waar hij door tempoverlies van zijn tegenstander verrassend actief uit kwam. Hij kon zijn stukken aanvallend neerzetten, en er ontstond een stelling met veel dreiging richting de stelling van zijn tegenstander. Volgens hem was dit niet direct verloren, maar zijn tegenstander kon geen goede verdediging vinden. Hierdoor nam de druk op de koning van de Elstenaar alleen maar verder toe. Toen mat alleen nog kon worden voorkomen door een loper en een toren op te offeren hield zijn tegenstander het maar voor gezien. Commentaar van Patrick: ?Ik ben niet zo vaak tevreden over een partij, maar gisteravond was ik zeer tevreden.?

 

Rick wist een stuk te winnen ten koste van twee pionnen. Maar zijn koningssteling stond daarna wel enigszins op de tocht. Zijn geroutineerde tegenstander maakte daar handig gebruik van, en helaas kon hij deze avond zijn succesvolle start van de competitie niet evenaren. Maar ja, af en toe een nederlaag hoort bij het groeiproces. Daar leer je alleen maar van. Daarmee was de tussenstand dus 1 ? - 1 ? .

 

John wist op het hoogste bord al snel een voordelige stelling te bereiken. Hij won de witte loper van zijn tegenstander. Maar zoals vaker is niet de opponent maar de tijd het grootste risico voor hem. Met nog maar een paar minuten op de klok besloot hij remise aan te bieden, wat door de tegenstander geaccepteerd werd.

 

Ikzelf (Toine) zette weer eens met zwart een alleraardigste Siciliaanse opening neer. Mijn tegenstander had er merkbaar problemen mee, want mijn tijdsvoorspong bedroeg op een gegeven moment zelfs bijna een heel uur. Toen ik dacht de buit binnen te halen door wits dame te vangen, bleek mijn tegenstander toch nog het venijnige g3! achter de hand te hebben. Waarmee opeens mijn koningsstelling onder druk kwam. Ik spartelde nog lang, maar moest uiteindelijk toch opgeven.

 

Met de 3-2 achterstand was alle hoop ten slotte gevestigd op Louis.  En evenals in de openingswedstrijd stelde hij niet teleur.  Hij won een toren tegen een loper. Zwart kreeg daardoor wel wat actiever spel. Maar geleidelijk aan nam Louis het initiatief terug. Zijn tegenstander ging uiteindelijk in verloren positie door de klok.

 

Het resultaat was dus een 3-3 gelijkspel. Als ik het zo hier en daar goed gehoord heb kon eigenlijk iedereen daar wel vrede mee hebben.

 

21 oktober 2005

Geroutineerd ASV uiteindelijk kansloos tegen derde team

Toine van Bergen

 

Het Arnhemse ASV 9 was afgelopen vrijdag op bezoek in Wijchen, in verband met de eerste ronde van de OSBO- competitie. Het team, dat bijzonder veel routine bevat ( er spelen nogal wat tachtigers in mee) bleek aanvankelijk een stugge tegenstander te zijn van het derde team van Het Kasteel. Maar naarmate de uurtjes vorderden moesten de Arnhemmers toch menig stapje terug doen.

 

Patrick speelde aan het tweede bord, en kwam al snel remise overeen. Het was typisch zo?n wedstrijd waarbij de stellingen ( onbedoeld) toch al snel op slot kwamen te zitten.

 

Louis, op bord 5, koos al snel de aanval. De koningsstelling van de tegenstander kraakte na enige tijd in zijn voegen. En toen hij een stoomwals van de e-, f- en g- pionnen naar voren kon schuiven, was het toch nog redelijk snel bekeken. Tussenstand 1,5- 0,5.

 

Rick, ons jeugdig talent, had het, met zwart, in het begin even moeilijk. Vooral toen wit zijn paard op b5 kon zetten. Maar langzaamaan vocht hij terug, won een pionnetje en kwam met zijn dame en toren sterk te staan op de b-lijn. Een adembenemend eindspel volgde uiteindelijk ( toren en pion tegen toren). Door heel secuur te spelen wist hij de pion naar de overkant te brengen en eveneens de volle winst te pakken.

 

Frits, een van onze routiniers, won al snel een stuk, en kwam met zijn witte loper dreigend de koningsstelling van zijn tegenstander binnen. Even later gaf hij het stuk echter weer weg, maar toen hij het weggegeven stuk daarna even gemakkelijk opnieuw terugkreeg, viel het kwartje ook biij hem de goede kant op. Degene die de voorlaatste fout maakt wint de partij, zo schijnt een ijzeren schaakwet te zijn.

 

Inmiddels hadden we wel al 3,5 punt binnen, en was daarmee de winst dus al zeker. Onze kopman John was echter nog in een taai gevecht verwikkeld. Hij had al snel twee sterke paarden. Even later zag ik hem met dame en toren stelling innemen op de a-lijn. Een pionnetje voorsprong ontstond er, maar het werd nog een aardige worsteling. Toen ook zijn Arnhemse tegenstander uiteindelijk zijn koning om moest leggen, leken we af te stevenen op een monsterscore.

 

Maar ondergetekende (Toine) zorgde er echter voor dat er toch nog een Arnhemmer met winst naar huis kon. Dat was niet nodig geweest, zoals zo vaak. Al snel werden er aardig wat stukken afgeruild. Na een voor mijn tegenstander ( gedwongen) dameruil bleef er een eindspel over van beiden twee torens en een paard en een zestal pionnen, waarbij ik duidelijk beter stond. Ik ?offerde? (niet helemaal bewust) ?n van mijn torens tegen een paard, maar dat maakte de zaak er nog niet hopeloos op. Zeker niet toen ik, door een moment van onoplettendheid van zwart, met mijn toren schaak kon geven en zowaar twee pionnen terugwon.

Ook hier gold echter weer de ijzeren wet van ?de voorlaatste fout wint?. Want zelf liet ik daarna mijn paard gepend staan?.Einde verhaal voor de teamleider.

 

Eindstand Kasteel 3- ASV 9: 4,5 -1,5. Al met al kunnen we terug kijken op een goede seizoenstart.


6 september 2005
Programma bekend.
TEamsamenstelling nog niet zeker

Het voorlopige programma voor het derde team is bekend. In de eerste ronde zal er thuis aangetreden moeten worden tegen het Arnhemse ASV9. De vermoedelijke speeldatum is 14 oktober.

Omdat het tweede afgelopen jaar gepromoveerd is en er een aantal nieuwe leden bij zijn gekomen is de team samenstelling nog niet definitief bekend.

15-11-2004
Jeugdig Kasteel 3 vloert Groesbeekse schakers
"Pion 5 scoort slecht 0.5 punt"

Afgelopen vrijdag speelde het nieuw opgerichte 3e team van "Het Kasteel" zijn eerste thuiswedstrijd. In de seizoensopening werd er nog verloren. Maar op eigen terrein kon ruim baan gegeven worden aan de jeugd. Het derde team als opleidingsinstituut voor onze sterk gegroeide jeugdafdeling. Dat was immers de bedoeling. Vrijdag speelden we met 50% jeugd, en hoe.

Bij mijzelf konden, op bord 5, de stukken al snel de doos in. Ik speelde tegen Henk Arts sr. Een veteraan die naar eigen zeggen al ruim 50 jaar de Groesbeekse kleuren verdedigt. Al snel kwam ik in een gunstige positie te staan. Zijn koningsstelling ging aan flarden. Maar, zoals vele clubleden uit de interne competitie weten: ik ben een expert in het weggeven van gewonnen stellingen. De zet g7-g5 was gewoon veel te gretig. De witte dame en loper konden mijn stelling binnenkomen nadat ik de h-pion verloor. Ik was nog ?n zet van een fataal mat toen ik mijn tegenstander, tot mijn grote opluchting, eeuwig schaak kon geven: ?- ?.

Vlak daarvoor had Job Geerlings in een vlekkeloze partij zijn tegenstander geen kans gegeven. Ik kon na het slot van mijn eigen partij wat rondkijken. En zag al snel dat het de goede kant op ging. Ook Rick van de Kamp wist van geen wijken, en door deze tweede jeugdspeler waren we al dicht bij de zege. Het stond immers op dat moment al 2? - ? .

De rest van ons team nam echter, in het zicht van de haven, zeker geen gas terug. Ook de zeer ervaren Frits Vlek liet zich de kop niet gek maken. Weer een zege dus. Het goede voorbeeld werd daarna ook nog gevolgd door Clemens Levink, die een moeilijk pionneneindspel goed afwikkelde. 4? - ? .

Als laatste was Nick Pijnappels nog in de race. In de interne competitie komt het nogal eens voor dat jeugdspelers te weinig geduld en concentratie hebben. Daar was nu geen sprake van. Nick stond in de slotfase weliswaar een stuk voor, maar de partij moest eerst nog maar heel precies uitgeschoven worden. Toen dat ook gelukt was stond er een score van 100% voor onze drie jeugdspelers op het bord! Eindstand dus 5?- ?. En ik moest constateren dat Groesbeek dankzij mij niet helemaal zonder punten naar huis ging.


Toine van Bergen

17-10-2004
Wijchense paardenmarkt fataal voor Kasteel 3
"ASV 10 te sterk"

In het nieuwe en gezellige onderkomen van UVS, waar je licht kunt verdwalen, hebben de Wijchense paardenhandelaren slechte zaken gedaan.

Nadat de eerste nul te noteren viel doordat Remco een van zijn paarden gratis weggeven had (0-1), verloor ook Frits spoedig. Zijn tegenstander maakt op professionele wijze gebruik van de onverbonden kastelen van Frits (0-2).

Nieuwkomer Leon bracht met zijn prachtige overwinning ons team weer terug in galop: er zat weer spanning in het wedstrijdverloop (1-2). Toen Ren?met zijn vrolijke gezicht mijn partij begon te volgen wist ik het al meteen: dat kon geen nul zijn, maar Ren? gezicht was niet vrolijk genoeg: remise (1?-2?).

Ben was veel te solidair met Remco en Frits (1?-3?). Vanuit een verloren positie met twee zwakke pionnen tegen een paard moest ikzelf terugvechten en dat lukte maar gedeeltelijk (2-4). Conclusie: Wijchen is weliswaar tros op zijn paardenmarkt, maar dit keer hebben de edele dieren ons zeker anderhalve punt gekost.

Kasteel 3 ? UVS 10: 2-4

Bord 1: C. Levink - T. v. d. Leer ? - ?
Bord 2: F. Vlek - Z. Amari 0 - 1
Bord 3: R. Menger - J. Askes 0 - 1
Bord 4: B. van Cuyk - R. Lemein 0 - 1
Bord 5: R. Maagdenberg - A. de Groot ? - ?
Bord 6: L. Gommers - J. Klungen 1 - 0

Clemens Levink

01-09-2004
Kasteel 3 ziet het licht
"Jos Steinmann teamleider"

Na jaren van zwoegen is het eindelijk gelukt. We hebben voldoende spelers om met een derde team in de vierde klasse te gaan spelen. Op deze pagina zult u op de hoogte gehouden worden.

Jos Steinmann
 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013