Verslag tweede team
 
Uitslagen & Standen Foto's    
       
26 april 2007

Kasteel 2 houdt tweede plaats vast!

Sjaak Laurant

 

Donderdag 26-april stond al weer de laatste ronde van de OSBO-competitie op het programma. Gespeeld zou er worden in Ede in de Rehoboth. Na een ritje van een half uurtje arriveerden we met behulp van Mr. Tom Tom keurig op tijd in het speellokaal. Vooraf was er wel een verzoek geweest van tegenstander Velp 1 om maar liefst 2 wedstrijden vooruit te spelen, maar dat kwam er niet van omdat de 1e mogelijkheid de jubilarissenavond betrof en eigenlijk iedereen de gezellige slotronde wou spelen. We hoopte dan ook maar dat de tegenstander nog wat kanonnenvlees voor ons had gevonden.

 

Daardoor kwam het dat Daan Derks (bord 4) en Sjaak Laurant (bord 1) aan het begin van de partij te horen kregen dat hun tegenstanders niet zouden komen opdagen. Wel werd op advies van Ritchy toch maar even de klok in werking gesteld. Beiden hadden natuurlijk liever gespeeld, maar Daan als fotograaf en Sjaak als reporter hadden toch nog wel een leuke avond en genoten van het schaakgeweld in de zaal, de mooie zomerse aprilavond en een lekker biertje.
 
21u00 Wedstrijdleider stelt reglementair de 2-0 voorsprong vast.
   
22u15 Jos be?ndigd als eerste zijn partij door remise te spelen. Wederom heel veel tijd over (zoals we van Jos wel gewend zijn), maar ergens ook 2 pionnetjes kwijtgeraakt. De tegenstander kon de weelde echter niet dragen (had toch al moeite om de stukken op het bord te houden, er viel nog al eens een keer wat om) en Jos met veel zelfvertouwen was psychologisch zeker sterk in het voordeel, bood zelfs op de 41e zet al eens tactische remise aan met 2 pionnen achterstand (omdat hij ook wel zag dat zijn tegenstander het er moeilijk mee had). Eigenlijk wist hij door een goed verzorgd en sterk eindspel nog zeer soepeltjes naar remise af te wikkelen, de tegenstander met een kater achterlatend.   2,5 - 0,5
   
22u45
Henk geeft op in een partij, waarin hij vanaf het begin kansloos was. Na een snelle dameruil had de tegenstander het initiatief, een pionnetje extra en meer tijd.
 

Ergens had Henk het waarschijnlijk nog wel beter kunnen (en willen) doen, maar nu werd het een mission impossible. 2,5 - 1,5

   
22u50
Patrick speelde een goed begin met pionnetjes op b4-c4-d4 en kwam goed uit de opening, in het middenspel ging het echter mis. Gelukkig wist ook hij nog net op tijd naar remise af te wikkelen. 3 - 2
   
22u51
Rob neemt na overleg remise aan, waarbij ook de stand op het bord bij Joop van der Pol een rol speelde. Nadat hij al snel de tegenstander met een dubbelpion wist op te zadelen en een vroege dameruil, wist de tegenstander toch net op tijd zijn Koning in veiligheid te brengen en zijn stukken in gelijkwaardige positie te krijgen. Van wat er over bleef, was de muziek wel uit. 3,5 - 2.5
   
22u57
Joop wint en stelt de zege van het 2de veilig. Na een goede opening met leuke dreigingen, raakte hij volegns mij wat verward in zijn eigen valstrikken. De tegenstander weet een prachtige vrijpion te creeren met hulp van Joop, maar door tijdige afruil van de zware stukken weet hij alsnog af te wikkelen naar een moeilijk eindspel (met ook een vrijpion voor hem), waarin hij de tegenstander volkomen overklast met o.a een prachtige koningszet.   4.5 - 3,5
   
23u50
Ritchy weet uiteindelijk ook remise te bereiken. Nadat hij de tegenstander in de opening volkomen overklast (rare stelling met de Koning en 3 pionnetjes op wits koningszijde en 2 Paarden, 1 Loper, 2 torens en de Dame op wits damevleugel in de rechthoek A1-A3-D3-D1) weet hij de knock-out niet uit te delen. De tegenstander snoept daarna een pionnetje weg en Ritchy zit in zwaar weer. Met de rug tegen de muur (en ook nog weinig tijd) weet hij echter toch nog te ontsnappen. In het eindspel weet hij door secuur spel dan ook verlies te voorkomen. Eindstand: 5 -3
 
Een mooie bekroning van het seizoen met een op eigen kracht behaalde 2e plek achter het heel erg sterke ASV 5 (waarvan we de openingswedstrijd wat ongelukkig verloren). Teamgeest en sfeer rond de wedstrijden (mede door de inbreng van playing captain Patrick Zeelen) was uitstekend. Veel leuker kan het niet meer!!!

 

Met dank aan Rob, Ritchy, Daan, Henk R, Ton, Jos, Joop, John en Patrick.
 
16 maart 2007

Het Kasteel 2 stevig op de tweede plaats

Patrick Zeelen

 

In de zesde en voorlaatste ronde van de 2e klasse D heeft ons tweede team door een 4.5-3.5 overwinning op Ede 2 de tweede plaats nog steviger in handen. Ede 2 staat nu op drie matchpunten achterstand en is na deze nederlaag niet langer in de race voor deze positie op de ranglijst. De laatste concurrent voor de tweede plaats, Bat Zevenaar 3, kwam tegen Pion 3 niet verder dan een gelijkspel en staat nu op twee matchpunten achterstand.

 

Daan was op bord 4 als eerste klaar. Daan dacht met een dame aanval voordeel te gaan halen. Gedwongen dameruil leidde tot een kleine ontwikkelingsachterstand voor Daan en het loperpaar voor de tegenstander. Daar had hij niet zo?n goed gevoel bij. Hij bood remise aan en dit werd direct aangenomen. Ook Ton kwam niet verder dan remise. Hij speelde op bord 7 als invaller voor John. Deze partij leek rechtstreeks op remise af te stevenen. En inderdaad: toen een eindspel met ongelijke lopers overbleef viel er voor beide spelers weinig eer meer te behalen.

 

Rob speelde op bord 3 opnieuw een goede partij waarin hij met zwart direct de aanval koos. Het werd echter een massale afruil waarna een toreneindspel ontstond waarin Rob een pion meer had. De Edese toren bleek echter te actief om deze voorsprong te kunnen verzilveren. Ook hier remise dus.

 

De Wijchenaren kwamen als eerste op voorsprong door een overwinning van Jos. Ook deze partij zag er de hele avond erg remise-achtig uit. Jos had al een paar keer een remise-aanbod afgeslagen en kreeg daardoor in de gaten dat zijn tegenstander wel erg graag remise wilde . Jos besloot door te spelen en bood hierdoor zijn tegenstander de kans om de fatale fout te maken. In het eindspel ging een loper van het bord en in een poging de loper terug te winnen kreeg Jos mat in twee op het bord.

 

De voorsprong was van korte duur. Henk, op bord 5, meende dat hij een stuk ging verliezen en besloot er dan in ieder geval twee pionnen voor mee te pakken. Achteraf bleek dat het stuk nog wel te redden was. Hij probeerde uit alle macht de stukken van zijn tegenstander uit zijn stelling te houden. Henk kon dit lang volhouden, maar toen ging de tijdnood meespelen. Met nog maar enkele minuten te gaan kon hij nog oprukken met een vrijpion, maar deze werd gestopt door het paard. Toen waren de kansen verkeken en viel de vlag.

 

Patrick bracht weer een voorsprong voor Het Kasteel op het scorebord. Zijn partij leek een rustig geschuif te gaan worden, tot hij een pion van de tegenstander wegsnoepte. Een agressieve reactie leidde tot een stelling waarin aan beide kanten meerdere stukken stonden aangevallen. Toen de rookwolken waren opgetrokken stond Patricks extra pion in een toreneindspel met vier torens nog steeds op het bord. Met wat passen en meten vond deze pion de juiste weg naar de zevende rij, waarna de partij definitief gewonnen was.

 

Bij een stand van 3.5-2.5 werd nog hard strijd geleverd aan de eerste twee borden. Ritchy speelde een sterke aanvalspartij aan bord 2 en had de tegenstander zo goed als mat. Een torenoffer bracht de Edese dame echter actief in stelling om op eeuwig schaak te gaan spelen. Ritchy zag geen uitweg en bood maar remise aan. De tegenstander begon rond te lopen om te kijken of hij met een toren achter nog op winst moest gaan spelen. Toen hij besloot dat dit inderdaad nodig was, was voor hem de tijdnoodfase al aangebroken. Ook hij zag in dat het een zinloze opgave was en zo werd de partij toch nog remise.

 

Op bord 1 speelde Sjaak ook op de aanval en investeerde enkele pionnen. De tegenstander wist echter op tijd de verdediging van de koningsstelling te verstevigen. Sjaak kon toen zijn dame actief op het bord houden en zijn koning veilig zetten. Toen de Edese pionnen gevaarlijk begonnen op te rukken bleef de koning eenzaam achter en was eeuwig schaak een feit.

 

 

Uitslag:

 

bord Het Kasteel 2 Ede 2 Uitslag
1 Sjaak Laurant 1782 J.M.P. Thuijls 1723 0.5
2 Ritchy Duin 1817 H. van de Weteringh 1673 0.5
3 Rob Cornips 1737 J.M. van Raan 1730 0.5
4 Daan Derks 1809 P.J. Dullaart 1754 0.5
5 Henk Rutten 1749 W.A. Spronk 1648 0 ? 1
6 Jos Steinmann 1689 W. Pol 1628 1 ? 0
7 Ton Wouters 1666 M. Pol 1580 0.5
8 Patrick Zeelen 1671 J. Bolderman 1475 1 ? 0
Totaal   1737   1651  4.5 ? 3.5
 

12 januari 2007

Het Kasteel 2 verslaat Doetinchem 2

Patrick Zeelen

 

In de vierde ronde van de 2de klasse D kreeg ons tweede team Doetinchem 2 op bezoek. Na een spannende wedstrijd die bijna de volledige speeltijd in beslag nam trokken de achterhoekers uiteindelijk aan het kortste eind en gingen met een minimale nederlaag naar huis.

 

Sjaak was als eerste klaar. Hij blijft het goed doen op bord 1 en scoorde met zwart na een Wolga gambiet remise. Beide spelers waren goed bekend met deze opening, want de eerste 10 zetten werden binnen twee minuten gespeeld. Sjaak verwisselde twee zetten. Dit bracht zijn tegenstander zodanig in verwarring dat hij een tempo verloor en een zet extra nodig had om met de koning naar g2 te gaan. Een remise-aanbod op de 25ste zet leverde Sjaak ook nog eens tijdwinst op, waardoor zijn voorsprong opliep naar een uur. Na een hoop wikken en wegen werd de remise aangenomen.

 

John had niet zijn avond. Hij blunderde een stuk weg en verloor vervolgens kansloos de partij. Ook Henk ? naar bord 3 doorgeschoven omdat topscorer Rob Cornips niet mee kon spelen ? redde het niet. In een Siciliaanse partij liet hij zich overrompelen op de koningsvleugel en gaf op.

 

Jos kwam met ruimtevoordeel uit de opening, maar verspeelde een pion door een ongelukkige torenmanoeuvre. Hij bood direct remise aan, wat na overleg met de teamleider geweigerd werd. De tegenstander van Jos kwam ondanks de pion meer niet verder en moest na enig drukken van Jos de pion zelfs weer terug geven. Er ontstond een onduidelijk toren eindspel met kansen voor beide spelers. Jos had twee verbonden vrijpionnen tegen twee losse ver opgerukte vrijpionnen. Hij bood nogmaals remise aan en dit keer werd het wel aangenomen. Met 2.5 uit 3 heeft Jos nog steeds een erg goede score.

 

Joop viel zeer goed in voor Rob Cornips. Hij kwam een kwaliteit voor en ruilde de dames met pionwinst. Hiermee was hij er nog niet: zijn tegenstander kreeg een sterk paard in het centrum en wist de pion terug te winnen. Joop wist druk op de koning uit te oefenen, waardoor de vijandelijke pionnenstructuur verzwakt werd. Hierdoor kon torenruil afgedwongen worden, waarna een ge?oleerde vrijpion werd gecre?rd. Het paard kon de pion niet meer stoppen en Joop scoorde een welverdiend punt.

 

Daan speelde een lekkere agressieve aanvalspartij direct op de koningsstelling van zijn tegenstander. Hij offerde een pion op f5 om de diagonaal naar h7 te openen en viel direct met paard en loper aan. Een pion op f6 voorkwam dat de aanval met f5 afgeslagen zou gaan worden. De tegenstander ging uiteindelijk prachtig mat door een loperoffer (Lg7-h8). Met gebalde vuist zei Daan: ?ik heb ?em?. Zijn tegenstander dacht nog een minuutje na, maar zag toen ook dat het uit was.  Mat met de dame op g7 was niet meer te voorkomen. Daan staat nu op een nette score van 3 uit 4.

 

De stand was 3-3. Ritchy en Patrick speelden nog. De stelling van Ritchy zag er veelbelovend uit. Die van Patrick niet. Patrick bood te laat remise aan. Zijn tegenstander wilde wel, maar mocht het van de teamleider niet aannemen. En terecht, want Ritchy stond inmiddels gewonnen.

 

Ritchy wilde na 2 geheel onnodige verliespartijen absoluut winnen. De plusremise in de derde ronde tegen BAT liet al een opgaande lijn zien. Hij had zich voorbereid met zwart, maar zag een dag voor de wedstrijd dat hij met wit zou gaan spelen. Dat was gelukkig geen probleem voor hem. Hij besloot zijn Linkspaard nog even te koesteren en het met een zet vertraging op het bord te laten springen. Alsof dat nog niet genoeg teleurstelling voor het beestje betekende, werd hij ook nog eens, al op de 5de zet, door de teamleider van Doetinchem bruut van het bord verwijderd.

 

Een witte stelling met veel ruimtevoordeel, actieve lopers en een dreigende koningsaanval bleef over. Na een agressieve dame-uitval naar g4, zocht de zwarte koning toch maar zijn toevlucht naar de damevleugel. Het was een noodgreep, want ook daar bleek hij niet veilig. Door de halfopen b-lijn kon Ritchy gemakkelijk zijn troepen van koers laten veranderen. De witte stukken manoeuvreerden zich rustig naar gunstige aanvalsposities en toen zwart besloot toch maar wat tegengas te moeten geven en met zijn g-pion op te rukken, was het al te laat. Met 25.d5 werd een beslissende opening geforceerd richting de zwarte koning. De zettencombinatie die daarna volgde had Ritchy vooraf al getaxeerd op minimaal stukwinst. Met 28.Da7 i.p.v. 28.Db6 was het waarschijnlijk nog sneller afgelopen, maar na de tekstzet was het ook helemaal uit. Het hulpeloze zwarte paard op b8 werd nog even 2 zetten genegeerd om schaakmat te dreigen en dit kon zwart slechts voorkomen met het verlies van een volle toren. Toen hield de Doetinchemse teamleider het voor gezien.

 

4-3 en nog een halfje nodig. Patricks stelling was nog steeds niet om over naar huis te schrijven en hij probeerde door afruilen remise te bereiken. Er werd afgeruild naar een eindspel met een loper tegen een paard. Een onverstandige keuze, want het paard bleek sterker. Toen Patrick in de haast (nog maar twee minuten op de klok) ook nog eens zijn loper naar het verkeerde veld speelde leek de partij verloren. Er zat nog een (nogal opzichtig) valletje in de stelling: een pion weggeven waarna het paard verloren zou gaan. De tegenstander trapte er in en plotseling stond Patrick gewonnen. Waarschijnlijk was het pionneneindspel met een loper meer eenvoudig genoeg om uit te spelen in twee minuten, maar Patrick bood voor de zekerheid remise aan. Dit aanbod werd geaccepteerd. Dit tot ontevredenheid van de Doetinchemse teamleider die vond dat in een dergelijke situatie op zijn minst geprobeerd moet worden de tegenstander door de vlag te jagen.

 

Eind goed al goed. We hebben nu 6 punten uit 4 wedstrijden. Geen slecht resultaat. Bij het schrijven van dit stukje zijn nog maar twee van de vier uitslagen bekend, maar we weten in ieder geval dat Theotorne ? onze volgende tegenstander - nog steeds op 0 punten staat en Doetinchem op 2 punten. Degradatiezorgen zijn op dit moment dus zeker niet aan de orde.

 

Uitslag:

 

bord

Het Kasteel 2

Doetinchem 2

Uitslag

1

Sjaak Laurant

1782

J.H.G. Lutgens

1793

0.5

2

Ritchy Duin

1817

F.H.H. Kuggeleijn

1616

1 ? 0

3

Henk Rutten

1749

T. Bijl

1678

0 ? 1

4

Daan Derks

1785

G.J.W. Zonneveld

1615

1 ? 0

5

Patrick Zeelen

1671

H.J. Hamer

1585

0.5

6

Jos Steinmann

1689

J. Harjo

-

0.5

7

John Lansen

1696

W. Lenderink

1565

0 ? 1

8

Joop van de Pol

1638

Z. Ebadi

-

1 ? 0

Totaal

 

1728

 

1642

4.5 ? 3.5

 
11 december 2006

BAT Zevenaar 3 - Het Kasteel 2   3 ?5

Jos Steinmann

 

Maandag 11 dec. kan ik helaas zelf niet op tijd aanwezig zijn voor onze 3e competitiewedstrijd tegen BAT Zevenaar. Ton zal namens mij de Kasteel- eer verdedigen. Maar ik wil wel zien hoe het onze strijders vergaat daar in de Liemers en dus race ik na mijn werk herwaarts.

 

Rond 21:00 weet ik het (goed verstopte) speellokaal te vinden.

De meeste partijen zijn dan in de overgang van opening naar vroeg middenspel. Een rondje langs de borden leert, dat op de borden 1 (Sjaak; wit)) 7 (John; wit) en 8 (Patrick; zwart) nog niet veel gaande is: gelijkwaardige stellingen. Henk staat op bord 4 met zwart ietwat gedrukt. Rob op 2 (zwart)  kan met Td2! een sterke aanval inzetten en staat m.i. nu al een tikje beter. Ritchy zit met wit op 3 en heeft uiteraard een pion in de opening ge?vesteerd, die hij nu met 18. Dg4 dreigt terug te winnen. Daan heeft wit en is op bord 5 met een vervaarlijke pionnen opmars (f+g pionnen) begonnen. Ton heeft een stevige stelling, maar kampt met een onontwikkelde loper op c8.

 

Een half uur later is op 1, 7 en 8 nog steeds niet veel aan de hand, al staat Patrick ietsje ?gedrukt? .

Rob heeft zijn aanval via de 2e rij doorgezet en wint materiaal (een stuk)

Ook Ritchie zet met D+T een aanval op via de 6e rij.

Henk heeft een vervelende vijandige knol op bezoek op d6 en verliest een kwal.

Ton slaat op g6 met de verkeerde pion terug (fxg6 is beter dan hxg6): de tegenstander krijgt een halfopen h- lijn naar Tons  koningsstelling.

Op bord 5 is de vlam in de pan geslagen: hoewel Daan desgevraagd beweert de zaak ?safe? te spelen staan van hem rond zet 20 maar liefst DRIE stukken tegelijk in. Hij speelt heel sterk 22 Pxf6+, maar wellicht is daar 22. Dxh6 ook speelbaar (dreigt o.a. mat met Dg7) (Daan ziet daarvan af o.a. wegens de dreiging Lxd4+)

 

Rond 22:00 begint er tekening op bord 1 te komen: Sjaak begint een opmars op de Damevleugel. De tegenstander vangt dit echter bekwaam op.

Robs tegenstander weet niet van opgeven en vlecht een aantal tegendreigingen in de stelling, die Rob echter met een paar krachtzetten  (De6!; Td8) weerlegt.

Ritchie wint in de aanval voorlopig een pion en heeft het loperpaar.

Henk heeft het materi?e evenwicht gedeeltelijk hersteld (T+L+pi tegen D), maar staat nog niet echt lekker. Daan's bord staat nog steeds in brand. Ton moet oppassen omdat wit inderdaad via de open h-lijn dreigt binnen te vallen.Bij John is het een partij ?duwen en trekken?: vastgelopen stellingen met veel gemanoeuvreer achter de hekken. Patrick doet verwoede pogingen zijn stand losser te maken.

 

Om 22:15 biedt Sjaak remise aan, hetgeen rond 22:20 geaccepteerd wordt. De eindstand is vermoedelijk wel remiseachtig, maar lastig te beoordelen. Sjaak oogt een optisch (?) ruimtevoordeel te hebben. ? - ? .

Vrijwel gelijktijdig eindigt ook Ritchie met remise: zijn tegenstander ruilt veel zware stukken en wint een pion terug, waarna ook nog ongelijke lopers overblijven. 1-1

Ook Ton is rond dezelfde tijd klaar: hij ontsnapt via Pf8 (het enige!) aan mat en de volgende zet ( f6) verjaagt het witte paard. Ton biedt remise aan: geaccepteerd. 1? -1?

 

Rob moet wat desperadocombinaties van de tegenstander opvangen:

Volgens mij is na 30?;Txc6 31. bxc6! het meest direct, maar wat Rob speelt is ook goed. Hij wikkelt af naar een eindspel met  een pluspaard en 2 pluspionnen? Tegen het eind geeft hij zelfs T+P tegen de vijandelijke T, maar houdt wel 3 verbonden vrijpionnen over. De tegenstander kan hier opgeven, maar rekt de zaak nog tot 22:30 : 2 ? - 1 ?  voor ?ons?.

 

Bij Henk zijn de kansen gekeerd: wits cavalerie is gesneuveld en Henk weet zijn knol (wel) te redden. Met T+P+L + pionnen vlecht hij zelfs een matnet. Dat kan wit met f4 nog net voorkomen, maar na g5+ geeft hij (terecht) op: na een paar keer slaan op g5 volgt een familieschaakje Pf7+ en Dd6 gaat eraf?

Het slot is fraai, maar Henk heeft niet te klagen over geluk. 3 ? - 1 ? (22:35 uur)

 

Op bord 5 zijn grote denkpauzes (vooral bij Daan's tegenstander) en weinig zetten troef: het is ook erg ingewikkeld met veel dreigingen (wederzijds). John komt wat in de verdrukking; Patrick daarentegen wat losser. Nog ?n puntje en de matchpunten zijn binnen?

 

Om 22:45 uur lijkt het bij Daan na 25?; Pxf6? 26 Dxh6! Helemaal uit, maar zwart vindt nog een verdediging. Rond 23:00 is de krachtzet 30.Tg1 (30 Te1 zou eventueel ook kunnen) van Daan beslissend. De verwikkelingen kosten zwart de D tegen T+L. Hij probeert nog een vesting te bouwen met zelfs een matdreiging op g1: T op g7 en L op e3). Daan vangt alles bekwaam op en zijn dame blijkt w? in haar ?ntje een kindje te kunnen baren: de centrumpion rukt vervaarlijk op en de promotiedreigingen worden zwart teveel: rond 23:30 geeft zwart op. 4 ? - 1 ?

 

Vrijwel tegelijk biedt Patrick remise aan: weliswaar kan hij in de slotstelling een pion winnen, maar hij heef t nog maar 5 minuten op de klok in een lastig eindspel van P+pionnen tegen L+ pionnen. Zijn tegenstander accepteert. 5 ? 2

Alleen John is nog bezig, maar raakt gaandeweg snel door zijn tijd heen. Zijn tegenstander gebruikt ook veel tijd, maar weet uiteindelijk John's burcht te slechten. Via een aanval over de g- en h- lijn die John nog net kan pareren, switcht hij naar het centrum en breekt daar wel door. Om 24:00 gaat John (in verloren stelling) door de vlag. Jammer maar hard gevochten.

 

Eindstand 5-3  en 2 mooie matchpunten erbij. Volgens mij staan we nu bovenaan de middenmoot of zo.

 

12 november 2006

Het Kasteel 2 pakt eerste matchpunten

Patrick Zeelen

 

Vrijdag 17 november heeft het tweede team in de thuiswedstrijd tegen het Groesbeekse Pion 3 met een 5-3 overwinning de eerste matchpunten binnengesleept. Vooraf werd rekening gehouden met een lastige wedstrijd die we zeker niet eenvoudig zouden kunnen winnen. Deze voorspelling kwam tijdens de spannende wedstrijd helemaal uit. Sommige partijen hadden heel anders uit kunnen pakken, waardoor de eindstand heel anders had kunnen zijn. Maar uiteindelijk zijn het de punten die tellen en deze overwinning smaakt zeker naar meer. De teleurstellende nederlaag in de eerste ronde is helemaal vergeten.

 

Een partij werd een week eerder gespeeld. Henk Rutten hield teamleider Alexander Bouman op remise na niet meer (en ook niet minder) dan 12 zetten gespeeld te hebben. Henk beoordeelde zijn stelling als iets slechter en Alexander vond het al lang best: hij voelde zich niet zo goed. Iedereen blij dus.

 

Ook Sjaak en zijn tegenstander ? John Molenaar ? hielden het na een korte partij voor gezien. Na 15 zetten in een stelling die nog alle kanten uit kon kwamen beide schakers remise overeen.

 

Het eerste volle punt werd binnengehaald door Jos. Hij had een lastige stelling, waar hij zich langzaam maar zeker uit wist te redden. Maar toen liet hij de zwarte dame en loper binnenkomen en dat zag er zeer gevaarlijk uit. Echter, zijn tegenstander ? Herman Brinkhof ? sloot deze beide stukken met een te gehaaste pionzet op en de vluchtende koning van Jos veranderde plotseling in een sterke aanvallende koning en tegen het mat van Jos was niets meer te doen. Hij noemt het zelf `zwijnen`, maar met twee uit twee scoort Jos tot nu toe goed.

 

Ook Daan ? nog niet hersteld en in een snotterige toestand ? sleepte knap een vol punt binnen. In de opening kon hij niet betrapt worden op veel activiteit. Aad van Wieringen dacht hier gebruik van te gaan maken door de koningsstelling van Daan aan te vallen. Hij offerde een pion en verzwakte zijn eigen pionnenstructuur. Hierdoor kreeg Daan twee verbonden vrijpionnen. Dit was in het eindspel voldoende voor de overwinning.

 

Patrick had in de opening tegen Dirk Arts twee zetten verwisseld. Dit leverde hem een verzwakte pionnenstructuur op de koningsvleugel op, waardoor de koning niet fatsoenlijk in veiligheid gebracht kon worden. Na de lange rokade miste Arno de gevaarlijkste voortzetting, waardoor Patrick er nog redelijk uit kwam. De pionnen bleven echter zwak. Na wat dreigingen over en weer werd besloten er maar remise van te maken. Geen slecht resultaat, want in de eindstelling zou Patrick binnen enkele zetten een pion verloren hebben, wat hem waarschijnlijk de partij zou hebben gekost.

 

En zo hadden we 3.5 punt binnen met nog drie partijen te gaan. Het zag er hoopvol uit, want Rob stond in gewonnen positie. Bij John was het spannend. Hij had een remisestelling op het bord, maar ?.  Nog maar twee minuten op de klok. Bij Ritchy zag het er rampzalig uit. Een verloren eindspel en minder dan drie minuten op de klok.

 

Rob had vanuit de opening de aanval gekozen tegen Henk Fleuren en dat pakte goed uit. De Groesbeekse schaker zag zijn koningsstelling omsingeld en moest zich verdedigen door twee kwaliteiten te offeren. Rob speelde rustig verder en schoof het gewonnen eindspel zonder problemen uit. Net als Jos heeft Rob nog steeds een score van 100%.

John had een eindspel met een pion minder, maar met ongelijke lopers. Zijn tegenstander, Jacques de Jong, moest er heel lang over nadenken, maar kwam toen net als iedereen tot de conclusie dat John de stelling heel netjes op slot had gedaan. Er was voor hem geen doorkomen meer aan. Remise dus.

 

Het oordeel van Ritchy over zijn eigen partij zullen we hier niet vermelden, maar het kwam er op neer dat hij niet zo tevreden was. Ritchy werd door Mattanja de Jonge weggespeeld in een opening die hij nota bene had voorbereid! Vanaf het begin werd Ritchy zwaar in de verdediging gedrukt. Mattanja kon een stuk offeren en hield een pionnenovermacht, waaronder drie verbonden vrijpionnen tegen Ritchy?s loper over. Deze pionnenovermacht was niet meer te stoppen, waardoor alsnog een vol punt naar Groesbeek ging.

 

Daarmee werd de uitslag 5-3 voor de thuisploeg. Na de op papier twee sterkste tegenstanders ontmoet te hebben, staan we op twee matchpunten. De verschillen tussen de teams zijn echter klein, dus er volgen nog vijf lastige wedstrijden.

 

Uitslag:

 

bord

Het Kasteel 2

PION 3

Uitslag

1

Sjaak Laurant

1782

John Molenaar

1814

0.5

2

Rob Cornips

1737

Henk Fleuren

1833

1 ? 0

3

Ritchy Duin

1817

Mattanja de Jonge

1816

0 ? 1

4

Henk Rutten

1749

Alender Bouman

1756

0.5

5

Daan Derks

1809

Aad van Wieringen

1731

1 ? 0

6

Jos Steinmann

1689

Herman Brinkhof

1735

1 ? 0

7

John Lansen

1696

Jacques de Jong

1732

0.5

8

Patrick Zeelen

1671

Dirk Arts

1645

0.5

Totaal

 

1744

 

1758

 5 ? 3

 
26 oktober 2006

Het Kasteel 2 laat kansen liggen in Arnhem

 Patrick Zeelen

 

Donderdag 26 oktober speelde het tweede team zijn eerste wedstrijd in Arnhem tegen ASV 5. Het team vertrok extra vroeg, omdat verkeersdrukte rond Arnhem verwacht werd in verband met een optreden van Marco Borsato. De verkeersdrukte bleek mee te vallen: iedereen was ruim voor 20:00 aanwezig en de wedstrijd kon op tijd beginnen.

 

Jos was als eerste klaar. Een verkeerde koningszet leidde er toe dat zijn koning midden op het bord vast kwam te staan. Zijn tegenstander, Theo van Amerongen, kon dit niet uitbuiten en besloot een pion te gaan winnen om een eindspel van paard tegen loper met een extra pion in te gaan. Het viel voor Jos echter mee met dit voordeel, aangezien het om een ge?oleerde dubbelpion ging. Jos besloot dan ook remise aan te bieden. Theo van Amerongen weigerde de remise en blunderde vrijwel direct een pion weg. Dit geschenk werd door Jos dankbaar aanvaard. De partij duurde vervolgens niet lang meer. Het paard van Jos bleek sterker te zijn dan de loper, waardoor hij eenvoudig nog meer pionnen kon winnen. Van Amerongen gaf op. Geen slecht resultaat tegen een tegenstander met bijna 200 ratingpunten meer!

 

De tegenstander van Daan bouwde zijn partij rustig op. Hierdoor kon Daan gaan drukken op de koningsvleugel. Daan zag het wel zitten. Het werd echter lastig toen een van de witte paarden door zijn stelling heen begon te huppelen en er met Lg7 vandoor ging. Daan had deze loper liever tegen een loper geruild, want nu kon hij de zwarte velden niet meer goed verdedigen. Onder dekking van een loper kwam de dame binnen met een ver opgeschoven pion. Het zag er hopeloos uit en Daan gaf het maar op.

 

Daarmee was de voorsprong weg, maar het werd nog erger. Patrick had zitten knoeien in de opening en zichzelf vast gezet. Het kostte veel tijd om de stukken in het spel te brengen onder zware druk van Rob van Belk. Uiteindelijk lukte het om de stukken te bevrijden en de witte en zwarte stelling waren weer gelijkwaardig. In een stelling waarin geen dreiging zat besloot Patrick zijn tegenstander te dwingen zijn loper te ruilen, maar het bleek dat Patricks loper simpelweg verloren ging. Einde verhaal en een 2-1 achterstand.

 

Sjaak wilde ronde de 23e zet in het eindspel de lopers ruilen en dan een pion slaan. Hij verbaasde zichzelf door eerst de pion te slaan, waardoor Paul Schoenmakers de ongedekte loper van Sjaak van het bord haalde. Sjaak probeerde nog wat blufzetten met matdreigingen, maar daar trapte Paul niet meer in. En zo was het 3-1.

 

Ritchy speelde Nico Schoenmakers helemaal van het bord. Nico had geen antwoord op het actieve spel van Ritchy. Dit leverde een eindspel op met een pion meer en het zag er allemaal goed uit. Totdat Ritchy te gretig werd en een pion sloeg. Dat was net voldoende voor Nico om met schaakjes zijn toren en dame naar voren te gooien. Een remise-aanbod sloeg hij af en een paar zetten later moest Ritchy opgeven omdat mat niet meer te voorkomen was.

 

De stand was 4-1. Henk en John zaten in tijdnood. Rob zat er nog rustig bij. Hij speelde een sterke partij en stond een pion voor. Hij cre?rde een vrijpion en joeg de koning van teamleider Eric Hartman over het bord totdat hij met een dubbele aanval een toren kon winnen. Eric gaf het maar op.

 

Henk wist dat hij moest winnen van Kees Verkooijen. Om de partij te winnen moest hij pionnen winnen, waardoor zijn dame buitenspel zou komen te staan. Hij besloot het er vanwege de stand van 4-2 op te wagen en het pakte helemaal verkeerd uit. Zijn tegenstander viel met dame en toren de koningsstelling binnen en het was niet meer te redden.

 

John speelde remise tegen Hogerhorst. Het was een rustige partij, waarin John wat last had van een achtergebleven pion. Hij wist de partij de hele avond in evenwicht te houden. Zware tijdnood hield hem er van af om op winst te spelen.

 

Daarmee was de eerste nederlaag van het seizoen een feit: 5.5 - 2.5. Een grote nederlaag, omdat te veel partijen onnodig verloren gingen. Het tweede team kan beter en dat zullen we dit seizoen nog wel laten zien.

 

Uitslag:

 

bord

Het Kasteel 2

ASV 5

Uitslag

1

Sjaak Laurant

1782

Paul Schoenmakers

1869

0 ? 1

2

Rob Cornips

1737

Eric Hartman

1751

1 ? 0

3

Ritchy Duin

1817

Nico Schoenmakers

1767

0 ? 1

4

Daan Derks

1785

Albert Marks

1792

0 ? 1

5

Henk Rutten

1749

Kees Verkooijen

1829

0 ? 1

6

Jos Steinmann

1689

Theo van Amerongen

1881

1 ? 0

7

John Lansen

1696

H.A. Hogerhorst

1655

0.5

8

Patrick Zeelen

1671

Rob van Belk

1800

0 ? 1

Totaal

 

1741

 

1793

2.5 ? 5.5

 
13 februari 2006

2e team moet buigen voor titelfavoriet Bennekom 2: 5 ? 3

Verslag van Bennekomse S.V.

 

De reserves van de Bennekomse Schaakvereniging blijven de wedstrijden in de 2de klasse OSBO winnen en houden zo nog steeds prima vooruitzichten op een eventueel kampioenschap in de 2de klasse C al blijven de achtervolgers nog in het spoor. Belangrijk zal de wedstrijd tussen de naaste concurrenten Veenendaal 2 en Pallas worden die aanstaande donderdag op het programma staat. Zo lang de Bennekommers echter gewoon blijven winnen is er natuurlijk niets aan de hand.

Het leek halverwege de avond een vrij lastige pot te worden en vermoedelijk heeft tegenstander Kasteel 2 ook wel ergens kansjes gehad, maar de tijdnoodfase werd toch vrij eenvoudig aan 5 borden door de BSV-ers beslist.

 

Bord 8 (Joop vd Pol)

Helaas ging last-minute invaller Ton Suuring er als eerste af aan het achtste bord als vervanger voor de verhinderde Gary Dinsbach. Good old Ton gaf zelf al aan eindelijk geleerd te hebben wat rustiger te spelen maar kon zich toch niet beheersen. Mooie zelfkennis!
 

Bord 1 (Ritchy Duin)
Al snel werd aan het hoogste bord de stand gelijk getrokken. Paul Dubbeld kreeg een gambietpion in de schoot geworpen en in plaats van zoiets terug te geven en zelf op activiteit te spelen ging Paultje maar eens aan die pion hangen en deed dat uitermate nauwkeurig. 1 werd 2 en met fijn spel en wat dreiginkjes zag de tegenstander al snel dat de boel niet meer te redden viel.
 

Bord 3 (Jos Steinmann)
Teamleider Mark-Peter de Haan was helaas voor hem de volgende die ten onder ging al bleek dat allemaal niet echt nodig te zijn. De combinatie die de tegenstander bracht was best aardig maar gaf zeker tegenspel. Helaas werd precies daar een foutje begaan en kwam er uiteindelijk een eindspel op het bord van 2 dames met een rits pionnen achter. Ik hoopte zelf nog op een eeuwig schaakvariantje, maar die zal de tegenstander er wel uitgehaald hebben.
 

Nog 5 borden bezig en 2-1 achter, dat was weer eens wat nieuws al hoefden we ons nou niet echt zorgen te maken, want niemand die nu echt minder stond met een duidelijke plus op zeker 2 borden en vrijwel overal een enorme tijdsvoorsprong.
 

Bord 7 (Remco Menger)
Ikzelf was als NPC nog bezig dus mocht MP z'n ouwe taak weer opnemen en op het moment dat we terugkwamen stak Robert Paul Balder via een leuke combinatie het punt in z'n zak. Rare partij overigens van de tegenstander, zeer tamme opening die als niet echt initiatiefrijk bekend staat en vervolgens remise aanbieden, wordt niet aangenomen, pion weggeven en eraf gaan. Wel netjes uitgespeeld met de zware stukken door Robert Paul die z'n poppeke goed uitbuitte.
 

Daarna heb ik het heel even gemist hoe de volgorde ging dus daar kan een foutje inzitten.
 

Bord 2 (Sjaak Laurant)
Teunis Bunt had een wat minder ''vlieg naar de strot-gehalte'' dan normaal en moest af en toe flink in denktank maar wist langzaam maar zeker na een vrij vroege grootscheepse afruil de overhand te verkrijgen en liep voorzichtigjes naar de overkant. Aanbeland in een toren-eindspel met een pion meer, dat zoals we allemaal weten knap tricky kan zijn, liet Teunis zien dat dat allemaal wel meeviel. Het foutje van de tegenstander was dan ook meer uitstel van executie.
 

Bord 4 (Ton Wouters)
Topscoorder Harry Verhoef stond geweldig tegen de teamleider van de Kasteelheren, Ton Wouters, die overigens een klein tikkie verdwaald was bij aanvang van de partij. Dat is iets wat niet vaak voorkomt bij bezoekers in de Commanderij. Volgens mij organiseerde hij toch vroeger het snelschaken voor clubteamscompetitie of zoiets? Afijn, Harry kreeg een geweldige stelling die hij nauwkeurig verbeterde maar zag zo'n beetje het ergste over het hoofd dat je als schaker kunt gebeuren. De onderste rij grap. Was zeker niet dodelijk, maar kostte wel een kwal en desondanks bleek de tegenstander zeer genegen om remise te spelen.


Bord 5 (Clemens Levink)

Martijn Sonnenberg kende z'n tegenstander nog uit de OSBO-PK waar hij een puntje mocht drukken, dat zat er nu niet in, al had het misschien wel gekund. Er kwam een soort betonschaak op het bord waarbij heel erg lang tijd niets gebeurde en er eigenlijk pas richting de tijdnood wat actiefs in de stelling kwam. Martij had de boel echter goed gezien en in de eindstelling die er uiteindelijk stond had hij waarschijnlijk de boel wel op kunnen rapen, maar nam hij verstandig genoeg remise aan om een matchpunt veilig te stellen.
 

Bord 6 (Rob Cornips)
Mark van Lelieveld tot slot was weer eens creabea in de opening en dacht na afruil van toren tegen 2 lichte stukken simpel spel te hebben. Dat was ook wel zo, maar 2 lichtzinnige zetten gaven de tegenstander spel. Dus kwam er wat nauwkeurig manoeuvreren op het bord waarin alle stukken van de tegenstander geblokkeerd werden en de essenti?e zwarte stukken verdwenen. Het eindspel met de lichte stukken in tijdnood bracht verder geen problemen meer en het puntje en de 2 matchpunten zaten in de tas.

BSV 2 staat nog steeds bovenaan met de volle 100% en ligt op koers voor de 1e klasse.

1. P. Dubbeld 1861       - R. Duin 1822      1-0
2. T. Bunt 1933          - S. Laurant 1808   1-0
3. MP. de Haan 1583      - J. Steinmann 1702 0-1
4. H. Verhoef 1719       - T. Wouters 1693   0,5-0,5
5. M. Sonnenberg 1837    - C. Levink 1629    0,5-0,5
6. M. van Lelieveld 1857 - R. Cornips 1669   1-0
7. RP. Balder 1737       - R. Menger 1359*   1-0
8. T. Suuring 1674       - J v/d Pol 1593    0-1

 

13 januari 2006

Het Kasteel doet een sterke zet tegen Wageningen 4

Ton Wouters

 

In de 4e ronde kon het 2e team een sterke stap zetten richting middenmoot. Tegen Wageningen 4 werd het 6-2. Wat een overwinning. Een 4e plaats, hiep, hiep, hoera! Tegen elven zag het er nog niet zo uit dat er ?erhaupt gewonnen kon worden, maar tegen twaalven stroomden de punten onverwacht toch het kasteelkamp binnen.

 

1. Ritchy trok als gewoonlijk agressief uit de startblokken. De tegenstander ving de aanvalsgolf op. Maar Ritchy had te weinig tijd om de genadeklap uit te delen en moest berusten in remise.

 

2. Sjaak slaagde er in de tegenstander zo onder druk te zetten dat de tegenstander heel lang niet kon rokeren, maar zat zelf wel met een open koningstelling. In de tijdnoodfase wist Sjaak toch de winst te grijpen ondanks dat de tegenstander een pion op promoveren had staan.

 

3. Henk voerde zijn witte stukken tot diep in de zwarte stelling. Een mat bleek onafwendbaar. Voortreffelijk gedaan Henk, weer een punt.

 

4. In een Steinmann-variant werden veel stukken geruild, waarbij de kracht van de zwarte loper teniet werd gedaan. Een halfje was een terechte uitslag.

 

5. Ton had het in een scandinavische stelling moeilijk en dreigde overlopen te worden. Door stukkenruil kon hij enigszins aan de druk ontsnappen. Toen de witspeler zich liet foppen was het gedaan, weer een punt.

 

6. Rob heeft het aan zijn talent van keepen te danken dat hij overeind bleef. Zijn tegenstander dacht gewonnen te hebben maar Rob kon de matgevende dame gewoon slaan. De tegenstander gaf op.

 

7. Clemens mocht aantreden tegen twee vijandelijke dames: een op en een achter het bord. Na een snelle stukkenruil werd Clemens met een verzwakte koningstelling geconfronteerd. Zijn tegenstandster kon een kwaliteit winnen, maar zag dit over haar hoofd, om even later familieschaak toe te laten. Met een toren voorsprong kon de wedstrijd ondanks een grote tijdachterstand toch op techniek uitgespeeld worden.

 

8. Nico moest zeer onverwacht op laatste moment invallen en deed dit met verve. Hij offerde een stuk voor aanval, deze sloeg niet door, maar hij behield compensatie door de tochtige koningstelling van zijn tegenstander. Speelde stug door, kreeg een gelijke stand. Jammer van die verkeerde keuze met de koning waardoor hij een zekere verdiende remise zag ontglippen.

 

Uitslagen:

Ritchy Duin (1885)

Sjaak Laurant (1808)

Henk Rutten (1723)

Jos Steinmann (1702)

Ton Wouters (1693)

Rob Cornips (1669)

Clemens Levink (1629)

Nico Wismans

-

-

-

-

-

-

-

-

F. Gieltjes (1707)

A. Hoekstra (1602)

M. Otte (1749)

H. van Lotringen (1669)

M. L?fler (1700)

J. Melgers (1660)

K. Jeuken (1662)

R. Timmer (1634)

?-?

1-0

1-0

?-?

1-0

1-0

1-0

0-1

 

15 december 2005

Een nipte nederlaag in Deventer: Pallas 1 - Het Kasteel 2: 4.5 - 3.5

Jos Steinmann


Het begon zo goed: iedereen op tijd. Vrijwel de sterkste opstelling. (Nico viel in voor Clemens die helaas moest afzeggen vanwege zijn werk). Binnen ruim 1,5 uur gaf mijn (Jos') tegenstander aan bord 5 op: in een slechte stand deed hij iets fout in een slagwisseling en bleef zeer beteuterd  zitten met een stuk minder op het bord....

 

Vrij snel daarna een vrij snelle remise van Sjaak tegen een sterke dame (de tegenstandster op bord 2, niet het schaakstuk). Volgens mij was hij gewoon teveel ge?poneerd door de overkant van de tafel? Overigens zat er inderdaad weinig muziek meer in hun slotstand. Nico (bord 8) zat goed te spelen tegen een sterker geachte tegenstander (ergens tegen de 1700) en kreeg het advies om een keer remise aan te bieden in een D+T+pionnen eindspel en zeker 20 plusminuten op de klok. Dat deed hij prompt op de volgende zet en dat werd aangenomen. Een goede invalbeurt!

 

Daarna volgde een goede remise van Ritchy op bord 1: beide partijen zagen niet goed hoe het (veilig!) verder moest. Inmiddels stonden borden 3 en 4 (Henk en Ton ) erg moeilijk. Rob op 6 en Joop op 7 leken af te stevenen op remises: spannend dus....

 

Ton verloor inderdaad een kwaliteit en even later de partij. Helaas verslikte Joop zich in een mataanval van de tegenstander en verloor eveneens. Rob wist een iets minder staand toreneindspel (dubbelpion) netjes remise te houden.

 

De stand was inmiddels 4-3 voor de tegenstander en Henk keek met zeer weinig tijd aan tegen een eindspel met K+P+pionnen. Van die laatste had Henk er ook nog ?n minder. Via erg secuur spel van Henk en een verkeerd plan van de opponent (een opstoot over de b-lijn kostte de pluspion) leek Henk zelfs nog winstmogelijkheden te krijgen. Maar met minder dan 40 seconden op de klok "verzandde" alles toch in een zwaar bevochten remise. Helaas bleef ons totaal dus steken op 3,5 punt.

 

Pallas 1                - Kasteel 2                  4? - 3?

1. H. Mandemaker  1869  - Ritchy Duin     1822        ? - ?
2. A. Riemslag    1863  - Sjaak Laurant   1807        ? - ?
3. J. Winkel      1807  - Henk Rutten     1723        ? - ?
4. W. Duvekot     1791  - Ton Wouters     1694        1 - 0
5. J. Veldman     1751  - Jos Steinmann   1701        0 - 1
6. W. Wubs        1750  - Rob Cornips     1669        ? - ?
7. G. Burgers     1727  - Joop van de Pol 1593        1 - 0
8. S. de Vries    1649  - Nico Wismans    1548        ? - ?

 

18 november 2005

 2e team boekt ruime overwinning op Schaakmaat 3

 Ton Wouters

 

Vrijdag 18 november jl. ontving ons 2e team het Apeldoornse Schaakmaat 3 in Wijchen-Zuid voor de 2e OSBO-wedstrijd van dit seizoen.

 

In een partij waarbij witspeler Linders voortdurend het initiatief had, wist Ton Wouters goed stand te houden. De aanvalsgolf werd goed opgevangen en op tijd ruilde Ton stukken. Linders offerde een stuk voor een pion, maar Ton wist de dreiging koelbloedig te pareren en het initiatief over te nemen. Met een dameoffer op f1 werd Linders uiteindelijk mat gezet.

 

Sjaak Laurant speelde een gelijkopgaande partij tegen Zimmerman. Sjaak stond met wit iets beter, had een vrijpion op de a-lijn, maar dit bleek onvoldoende voor de winst. De tegenstander had een dreigende matwending en Sjaak nam het remise-aanbod van Zimmerman aan.

 

Karakteristiek zette Ritchy Duin zijn tegenstander Etienne Goudriaan een ingewikkelde stelling voor vanuit de opening. Goudriaan wist de wilde zwarte opzet te pareren en uiteindelijk bleef Ritchy met een zwakke d-pion zitten. Met een uitgekiende stukkenruil vluchtte hij daarom maar een gelijkstaand toreneindspel in. Dit werd inderdaad snel remise gegeven.

 

Rob Cornips mocht het met wit opnemen tegen de andere Goudriaan (P). Aanvankelijk zat Rob met een opgesloten toren. Goudriaan probeerde die te vangen, maar speelde daarbij zijn pionnen te ver op. De Toren kon daarna sterk terug in het spel komen met verschillende matwendingen of materiaalwinst. Goudriaan zag het niet meer zitten en gaf de partij maar op.

 

Op bord 8 zat invaller Rick van de Kamp met wit tegen Van Ommen. Het was een gelijkopgaande strijd waarbij de spelers geen risico?s wilden nemen. Remise dus. Joop van de Pol speelde een fraaie partij tegen Van Hoorne. Met de zwarte stukken wist hij een matwending op het bord te zetten waar van Hoorne niet meer uitkwam. Daarmee haalde Joop het winnende punt binnen voor Het Kasteel.

 

Jos Steinmann opende goed en pakte het overwicht in het middenspel. Deed het daarna nog niet helemaal goed volgens eigen zeggen, maar gaf met zijn sterke paard de winst niet meer uit handen.

 

Clemens Levink verdedigde sterk in een op het oog iets mindere stelling. Witspeler Obbink kon met zijn centrumpionnen vrij oprukken, maar Clemens had nog een verdedigend paard die de boel in de gaten hield. Maar die tijd o die tijd. Met nog enkele seconden op de klok zocht Clemens naar verwikkelingen, maar helaas was de klok beslissend.

 

Het Kasteel 2              - Schaakmaat 3        5? - 2?

1. Ritchy Duin      1821   - E. Goudriaan  1803   ? - ?

2. Sjaak Laurant    1807   - H. Zimmerman  1726   ? - ?

3. Ton Wouters      1694   - J. Linders    1610   1 ? 0

4. Jos Steinmann    1701   - M. Alting     1637   1 ? 0

5. Clemens Levink   1640   - G. Obbink     1612   0 ? 1

6. Rob Cornips      1669   - P. Goudriaan  1674   1 ? 0

7. Joop van de Pol  1593   - C. van Hoorne 1564   1 ? 0

8. Rick van de Kamp 1568   - J. van Ommen  1629   ? - ?

 

Overige uitslagen:

Bennekom 2 ? Veenendaal 2        5 ? 3

De Cirkel ? Wageningen 4             5? - 2?

ASV 7            - Pallas 1                    wordt 24 november 2005 gespeeld.

 

20 oktober 2005

2e team onderuit tegen Veenendaal.

 Ritchy Duin

 

Donderdag 20 oktober jl. speelde het 2e team zijn 1e wedstrijd in en tegen Veenendaal in de 2e klasse. Er konden 2 teamleden niet meespelen wegen vakantie (Clemens en Sjaak). Hierdoor begonnen we enigszins gehavend aan de wedstrijd tegen deze sterke tegenstander. Even snel de uitslagen:

 

Veenendaal 2           - Het Kasteel 2         5? - 2?

1. A. Loonstra   (1768)- Ritchy Duin   (1821)   ? - ?

2. J. vd Brink   (1870)- Jos Steinmann (1701)   ? - ?

3. M. Hoogesteger(1713)- Henk Rutten   (1723)   1 ? 0

4. J. Offringa   (1783)- Ton Wouters   (1694)   0 ? 1

5. P. Verwey     (1778)- Joop vd Pol   (1593)   1 ? 0

6. H. Don        (1736)- Rob Cornips   (1682)   1 ? 0

7. B. Oskam      (1760)- Patrick Zeelen(1617)   ? - ?

8. P. Anjema     (1776)- Rick vd Kamp  (1568)   1 ? 0

 

Bijzonderheden: Ritchy snel aan de bar gesignaleerd met ex-collega Arjen Loonstra?! Jos knap remise tegen veel sterkere tegenstander! Tegenstander van Ton gaf zomaar een stuk kado op de 5e zet! Rob verloor jammer genoeg een gelijk pionneneindspel. Rick had een ongelijke lopereindspel met enkele pionnen minder, maar kon het net niet remise houden! Invaller Patrick Zeelen scoorde een nette plusremise.

 
14-3-2005
Gelijk spel tegen Dodewaard in Mook
"Dodewaard laat kampioensteam ontsnappen"

De laatste ronde van de OSBO competitie voor zowel het tweede als het derde team werd in Mook gehouden. Zoals we van Huub en zijn clubgenoten gewend zijn, was het ook deze keer perfect georganiseerd. Maar op de een of andere manier kon het de spelers van Kasteel 2 niet inspireren. Het begon nog allemaal vrij aardig. Sjaak speelde in het van hem bekende tempo zijn tegenstander van het bord. Hij won een pionnetje en daarna was het uitschuiven. Ook Henk Rutten had geen al te moeilijke avond. Zijn tegenstander liet zichzelf zitten met een geisoleerde dubbelpion tegenover een half-open c-lijn. Deze zwakte raakte hij niet meer kwijt en toen na lang laveren de zware stukken in stelling waren gebracht, was het snel bekeken (2-0).

Ton Wouters had een moeilijke avond. Ik heb niet veel van zijn partij gezien, maar hij verloor. Spannend was het bij Ritchy Duin op bord 1. Op zoek naar het volle punt investeerde hij veel tijd in een fantastisch ogende koningsaanval. Met wat meer bedenktijd had hij ongetwijfeld het pad naar het mat gevonden, maar zijn tegenstander maakte handig gebruik van zijn voorsprong bedenktijd (en stopte voor het gemak maar met noteren). "Een reden om te stoppen met schaken", zo verzuchtte hij aan de bar. (2-2)

John Lansen op bord 6 had het ook al niet makkelijk. Hij rommelde wat, deed een paar (ogenschijnlijk) dreigende zetten en bood remise. Zijn tegenstander speelde nog een zet door, maar accepteerde toen toch maar (2,5-2,5). De laatste partij was de spannendste. Maarten Rossen speelde tegen Bitter. Maarten moest winnen op topscoorder van de 3e klasse H te worden. Helaas overzag hij een paar pion-zetjes van zijn tegenstander en kwam straal verloren te staan. Behalve de eerste plaats op de topscoorderslijst, stond natuurlijk ook gewoon de overwinning van de wedstrijd op het spel. Om volslagen onduidelijke redenen werd hem door een teamgenoot ingefluisterd dat hij remise aan moest bieden wat hij prompt deed. Maarten wist niet hoe snel hij de uitgestoken had 2x heen en weer slingerde om onder het genot van een biertje van dit prachtige geschenk te genieten.

Het was een gezellige avond. De teamgeest binnen het Kasteel was weer groots. Zoals we bijna gewend zijn, waren er weer een aantal supporters meegereisd (Twan, Caspar en Wesley). Samen het derde team betekende dat weer een invasie van 15 (voornamelijk) Wijchense schakers.

Het Kasteel 2 - Dodewaard 2 3-3
 
18-2-2005
Monsterscore voor 2e team: 6 ? 0!!!
"Het feest kan bijna beginnen?"

Het was voor de wedstrijd tegen S.M.B. 6 al bekend dat nummer 2 Mook deze ronde verloren had van U.V.S. 5. Het team van U.V.S., dat op de laatste plaats stond, begon ook nog eens met slechts 5 man aan die wedstrijd! Voor zover er nog sprake kon zijn van enige spanning om de 1e plaats was die nu definitief verdwenen. We konden ons bezig gaan houden met onze eigen partijtjes en het kampioenschap dat nu zeker zal volgen dit seizoen. De wedstrijd tegen S.M.B. was er een om te laten zien hoe het dan wel moet. Bij voorbaat hadden we al een voorsprong want de tegenstanders raakten al behoorlijk ge?poneerd door het fraaie materiaal en de ruime schaaktafels waar ze deze avond mee mochten spelen. Dat hebben ze in Nijmegen niet! Hoe anders was de reactie na afloop: we komen hier nooit meer!

John Lansen had een makkelijke avond. Met zijn paard kon hij vrij snel de stelling van Janssen binnen springen en de zwarte toren op a8 bleek een lekker hapje! Enkele zetten later was het pleit beslecht en stonden we op een voorsprong. Ton Wouters kreeg e4 van Denz tegen en 3x raden wat er dan op het bord komt. De zwarte stelling stond weer als een huis en Ton weet inmiddels wel wat je allemaal doen kan in het Scandinavisch. De indrukwekkende coverfoto op de laatste Zetwerk en de tekst Corus werden nog eens nadrukkelijk op tafel gelegd, zodat zijn tegenstander zich helemaal geen hoop op een resultaat meer durfde te permitteren.

Henk Rutten leek een lastig potje te spelen tegen Groenewald. Het krachtsverschil kwam uiteindelijk toch boven drijven en Henk deed zijn duit in het zakje van de overwinning. Onze topscoorder Maarten Rossen was er op gebrand om ook deze wedstrijd een vol punt toe te voegen aan zijn puntentotaal. Met zwart kreeg hij c4 tegen en daarna speelde Maarten het razendscherp door met zijn pionnen op de e-, f- en g-lijn naar voren te stormen. Tegenstander Niessen legde het spel vast op de dame-vleugel en dat vond Maarten wel prettig. Hij kon zo lekker doorstoten op de koningsvleugel en in het centrum. Met vele stukken trok hij ten aanval en uiteindelijk moest Niessen buigen onder de druk.

Met de overwinning op zak konden Ritchy Duin en Sjaak Laurant rustig hun partijen uitspelen en proberen te winnen. Ritchy speelde met zwart een behouden opening (e6 en b6) tegen Schillings. Met een pionoffer lokte hij de witte dame weg zodat de witte koningsstelling na Pxf3 open kwam te liggen. De bedachte aanval leverde echter toch niet het gewenste resultaat op. Schillings ruilde de dame en gezien de zwarte tijdnood werd een remise aangeboden. Dit werd afgeslagen en in rap tempo werd met een kleine combinatie een kwaliteit veroverd. Hierna was de winst een kwestie van nauwkeurigheid.

Sjaak Laurant speelde weer snel en scherp tegen Goverde. Sjaak won een pion en kreeg met een sterke witte pion op e6 veel dreiging. Met slechts enkele seconden op de klok zocht Goverde nog naar redding van de eer, maar dat bleek vergeefse hoop. Sjaak speelde het medogenloos en de vlag verscheen op de display van de XL.

Maandag 14 maart kunnen we bij U.V.S. in Nijmegen het kampioenschap definitief veilig stellen. Daarna volgt nog de gezamenlijke slotronde op donderdag 28 april in Mook.

Het Kasteel 2 - S.M.B. 6 6 - 0
 
14-1-2005
2e team stoomt door!!
"Millingen met 4-2 van het bord gezet!"

Vrijdag 14 januari jl. speelde ons 2e team zijn 4e OSBO-wedstrijd thuis tegen Millingen. De voorgaande wedstrijd tegen Mook werd bestempeld als beslissingswedstrijd voor het kampioenschap. Een beetje vroeg misschien, maar gezien de krachtsverhoudingen met de andere teams in de groep zat daar wel wat in. Wij wonnen die wedstrijd en dus kunnen wij de resterende wedstrijden uitschuiven?

Het leek er niet op afgelopen vrijdag tegen Millingen. Na een uur spelen leek geen enkel bord beter te staan en dus begon een enkele Kasteler (ik laat in het midden wie?) al te roepen dat we onze voorsprong op Mook wel zouden gaan inleveren. Gelukkig werden enkele van onze tegenstanders tegen het einde van de avond wat minder nauwkeurig en konden we alsnog onze zegereeks voortzetten.

Sjaak Laurant was als eerste tevreden met een remise tegen Benedictus. De partij bleef in evenwicht en er was niet zo gemakkelijk een winstweg te vinden. Toen was het onze topscoorder Maarten Rossen die, ondanks vervelende familie-omstandigheden, toch een goede partij op het bord zette. Met de lange rokade lokte hij een pionzet uit en dit werd zijn tegenstander Huybregts fataal.

John Lansen speelde met wit tegen IJsvelt. Deze partij ging ook gelijk op, al had John iets actiever spel. Een remise mocht niet geaccepteerd worden vanwege de onzekere wedstrijdstand. John speelde door, maar uiteindelijk kwam hij toch niet verder. Henk Rutten leek een moeilijke partij te spelen tegen Bekker. Een trucje werd ingebouwd, maar daar trapte Bekker niet in. Toch won Henk in het middenspel een gezonde pion en daarna ook de partij.

Met deze stand had Ton zijn remise-aanbod al klaar liggen en ook tegenstander Verbeet had niet de illlusie de Scandinavische muur ooit te kunnen slopen? Millingen had voor deze gelegenheid een Duitse huurling meegenomen en die werd ingezet op bord 1. Ritchy speelde eindelijk eens een normale opening, kennelijk had hij nog ergens een boekje over het Siciliaans opgeduikeld. Lorum toonde kein angst en nam met gevaar voor eigen leven een pion mee in het centrum. Na dameruil kreeg Lorum een gevaarlijk loperpaar en een betere stelling. Met enkele scherpe paardzetten van Ritchy werd echter de pion en het initiatief teruggewonnen. Toen iedereen al klaar werd hier maar tot remise besloten, hoewel met de zet g5 Ritchy het volle punt had kunnen binnenhalen?

Eindstand Het Kasteel 2 - Millingen : 4 - 2
 
14-12-2004
Kasteel 2 neemt koppositie tegen Mook
"Kampioenschap komt dichterbij"

Wat zich vooraf als een spannend duel had aangekondigd, was eigenlijk maar saai. Om kwart over tien was het pleit beslecht en had het tweede de rivaal Mook KO liggen. De twee sterkste teams uit klasse 3H troffen elkaar in Mook. Beide teams waren op volle oorlogssterkte, maar het grove geschut uit Wijchen deelde al vroeg in de avond enkele rake klappen uit.

Maarten Rossen speelde de opening beter als zijn tegenstander, kwam een pion en een stelling voor en won snel. Rob Boesten speelde te agressief in de eerste 10 zetten. Zijn stelling kon dat niet verdragen wat hem een pion kostte. Na een algehele afruil van lichte stukken, was de pionnen voorsprong inmiddels op 3 stuks uitgekomen wat verder doorspelen zinloos maakte.

Huub Blom, vooraf nog hoopvol gestemd, kreeg een moeilijke opening voorgeschoteld. Ritchy speelde vlijmscherp en liet zijn tegenstander de fout maken. Op alle andere borden scheen de zon. Sjaak bood op een tactisch gunstig moment remise aan, Sjim Jonkmans accepteerde de remise en de nederlaag voor Mook.

Hans van den Ende en Tjado van Namen streden nog lang door, maar zij kwamen niet verder dan remise.

Eindstand Mook - Het Kasteel 2 : 1,5 - 4,5
 
14-10-2004
Pion 4 nipt verslagen
"Nu al gaat het tussen Mook en Wijchen"

Na met 3-0 de leiding genomen te hebben werd het toch nog spannend. Na twee nederlagen kwam het op Ritchy Duin aan. In een welliswaar gelijkwaardige stelling, met beide nog weinig tijd op de klok, nam de Groesbeekse bord-1 speler onverwacht het remise aanbod van Ritchy aan. Daarmee kwam de eindstand op 3,5-2,5.
 
14-10-2004
Beuningen geen partij voor Kasteel 2
"Koppositie al binnen"

Met 4-2 werd de eerste competitiewedstrijd in Beuningen gewonnen.
 
1-9-2004
Kasteel 2 versterkt aan de start
"Ton Wouters teamleider"

Twan Rutjes is dit seizoen richting eerste team verhuisd, maar het tweede is versterkt met Ritchy Duin en Sjaak Laurant. Deze twee 1800+ speler moet onder de bezielende leiding van Ton Wouter hoge ogen kunnen gooien.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013