Verslagen vierde team
 
Uitslagen & Standen Foto's    
       
20 april 2009

Kasteel 4 wint opnieuw tijdens slotronde in Bennekom

Patrick Zeelen

 

Op 20 april 2009 speelde het 4de team tijdens de slotronde van de 4de klasse D de laatste wedstrijd van het seizoen tegen VSG 4. In de voorlaatste ronde was het kampioenschap al zeker gesteld, maar we wilden graag de laatste ronde winnen om het seizoen met het maximale aantal matchpunten af te sluiten. We waren om 19:30u als eerste team aanwezig in de speelzaal. Met wat vertraging barstte na achten de strijd los.

 

Paul van Deemen

Mohit Khosla                            na 17. Kg2

Paul zette ons al snel op een 0-1 voorsprong. De tegenstander verzwakte onnodig zijn koningsstelling en Paul sloeg vernietigend toe. Binnen enkele zetten was de koning van de tegenstander omsingeld. Na een onnodig 11. g3 met de witte loper in geen velden of wegen als verdediger te bekennen maakte Paul goed gebruik van de zwakte op de witte velden en ontstond de volgende stelling:

 

Het is al hopeloos voor wit. De koning moest wegrennen om mat te voorkomen en nu kan Paul ook nog eens met 17. ... , Pxh4 de witte dame van het bord halen. De partij was al snel in Pauls voordeel beslist.

 

Wilco Sparling

Niels Radder                       na 19. ... , Kf8

Niels speelde een goede partij op bord 1. Hij wist de zwarte koningsstelling te verzwakken, maar het vervolg bracht de zwartspeler uit Ermelo niet in de problemen, waardoor Niels het remise aanbod maar aannam. Na 19 zetten ontstond de volgende stelling:

 

Niels ging hier voor pionwinst met 20. Db6, Lc8; 21. Dd8+, Kg7; 22. Dxe7, maar helaas ging de pion weer verloren na 22. ... , Lxh3; 23. gxh3, Dxf4+. Vanuit de diagramstelling was 20. Te1 veel sterker geweest bleek uit analyse.

 

Louis had geen slechte stelling, maar kon niet echt een goed plan vinden. Zijn tegenstander ook niet, want aan beide kanten was het hard zoeken naar een opening in de gesloten stelling. Zo eindigde de partij terecht in remise.

 

Na 6 remises op rij wist Patrick eindelijk een partij te winnen. Nadat een lijn was geopend gingen de dames en de torens van het bord, waarna Patricks stukken klaar stonden voor de jacht op twee zwakke pionnen. Zo ver kwam het niet. Patricks tegenstander blunderde een paard weg en hield het toen maar voor gezien. Hiermee kwamen we op een 3-1 voorsprong.

 

Ton Wouters

Gert van Heeringen                   na 19. Pd2

Ton vond dit uiteraard het juiste moment voor een remise aanbod. Hij had op de volgende manier voordeel weten te krijgen:

 

Ton slaat hier sterk toe met 19. ... , Lxh2+; 20 Kxh2, Dh4+, waarna de pion op f2 en het paard op h5 van het bord gaan. Tons remise aanbod ging helaas vooraf aan een slechte zet waardoor zijn tegenstander materiaal terug kreeg en de partij kon beslissen.

 

Voordat het zover was kon Arno met een winstpartij de overwinning van het team veilig stellen. Arno won een pion en bestormde vervolgens de koningsstelling van de tegenstander. Een tegenaanval met twee paarden liep uit op stukverlies. Arno's tegenstander probeerde nog iets met een vrijpion, maar Arno drukte de koning naar achteren, brak een lijn open en hiermee was torenwinst verzekerd.

 

Zo eindigde het seizoen met een 4-2 overwinning op VSG 4 en werden alle wedstrijden gewonnen. Bovendien eindigde Rhenen 2 op de 2de plaats op 5 matchpunten achterstand. Een overtuigend kampioenschap dus.

 

Topscorers van het team zijn Paul (5.5 uit 6) en Arno (5.5 uit 7). Helaas mistte Paul de eerste wedstrijd door een trip naar Parijs. Anders was hij zeer waarschijnlijk topscorer in de 4de klasse D geworden.

 

Het 4de team heeft een geweldig seizoen gespeeld. Van de 42 partijen werden er slechts 3 door invallers gespeeld: 2 partijen door Jorik en 1 door Ben. Slechts 4 van deze 42 partijen werden verloren. De motivatie en de sfeer binnen het team waren geweldig. Anders dan de cijfers doen vermoeden verliep niet iedere wedstrijd gemakkelijk. Op zijn minst twee 4-2 overwinningen hadden 4-2 nederlagen kunnen zijn, maar er werd altijd goed doorgeknokt als het even tegen leek te zitten.  Volgend seizoen 3de klasse. We kijken er naar uit!

 
20 maart 2009

4e team pakt het kampioenschap

Patrick Zeelen

 

 

Op 20 maart speelde het 4e team de zesde en voorlaatste ronde tegen het 4e team van PSV DoDO. Een gelijkspel was voldoende om het kampioenschap te pakken. Het werd nog mooier. DoDO ging met een 4-2 nederlaag naar huis. Ons 4e team is kampioen en de voorsprong op de nummer 2 is maar liefst 5 matchpunten. Hierdoor hebben we volgend jaar twee teams in de 3e klasse.

 

Niels scoorde zoals zo vaak vroeg op de avond het eerste punt. In de Spaanse opening gingen al snel de dames van het bord en Niels leek recht op een remise af te gaan, maar kreeg wat hulp van zijn tegenstander. Eerst ging een loper in de aanbieding en vervolgens een toren.

 

Pauls tegenstander mistte eerst een penning op zijn loper. Deze loper was nog te redden, maar dat werd ook gemist. Vervolgens ging een toren vrijwillig in de penning en toen gaf hij het maar op. Hiermee haalde Paul het tweede punt binnen. Nog 1 punt van het kampioenschap verwijderd.

 

Louis had materiaalvoordeel, maar moest wel proberen twee verbonden vrijpionnen onschadelijk te maken. Daar stond tegenover dat hij zelf ook verbonden vrijpionnen had. Louis pakte het netjes aan. Patrick had op dat moment een gezonde stelling waarin zijn stukken wat actiever stonden. Toen het eindspel van Louis steeds beter ging, zag Patrick daar het juiste moment in om een remise aanbod te doen. Een eventuele remise bij Louis zou dan alsnog het gewenste matchpunt opleveren. Het aanbod werd aangenomen. Zo stonden we op 2.5 punt. Louis speelde het eindspel goed en toen zijn tegenstander in het resterende pionneneindspel alleen nog een koning over had was het matchpunt dat we nodig hadden al zeker. Louis wist het pionnen eindspel met koning en twee verbonden vrijpionnen tegen koning te winnen. Zo stond het 3.5-0.5. Twee matchpunten, waardoor we met een grote puntenvoorsprong het kampioenschap veilig hadden gesteld.

 

Ton stond de hele avond zwaar onder druk. Hij verdedigde uit alle macht, maar moest toch een pion afstaan. In het eindspel moest hij nog een pion afstaan. Hij wist wel door te breken met zijn pionnen, waardoor beide spelers een pion tot dame promoveerden. Tons tegenstander speelde het dame eindspel met twee pionnen meer heel sterk uit. De koning werd goed afgeschermd en nuttige schaakjes zaten er voor Ton niet in. Het was al over twaalven toen Ton opgaf.

 

Arno's partij vloog echt alle kanten op. Zijn tegenstander viel aan en Arno verdedigde goed. Hij kreeg een dubbele aanval op koning en toren op het bord, maar besloot de toren niet te slaan en op mat te spelen. Dat ging bijna goed, maar in tijdnood pakte hij het niet goed aan. Hierdoor kwam hij verloren te staan, maar de tegenstander sloeg iets te gretig een paard van het bord. Hierdoor kwam de dame buiten spel te staan en hield Arno eeuwig schaak over. Zo werd de eindstand 4-2.

 

Het was geweldig het kampioenschap in een thuiswedstrijd binnen te halen, zodat er aan de bar nog iets te vieren was. Blijkbaar had het bestuur alle vertrouwen in de goede afloop, want onze voorzitter had voor alle spelers van het 4e team een fles Kasteel bier.

 

Er is nog een ronde te gaan. Op maandag 6 april is de slotronde in Bennekom. Voor het kampioenschap hoeft niet meer gespeeld te worden. De topscorer van het team is nog niet bekend. Paul, Louis en Arno staan alle drie op 4.5 punt. Na de slotronde zullen we weten wie topscorer is.

De Kampioenen

 
09 februari 2009

Kasteel 4 dicht bij kampioenschap

Paul van Deemen & Patrick Zeelen

 

Op maandagavond 9 februari 2009 speelde het vierde team de vijfde ronde tegen Bennekom 4. Ondanks het slechte weer reed het goed door en hadden we voldoende tijd om voor het begin van de wedstrijd van een Bennekoms kopje koffie te genieten. De wedstrijd ging netjes op tijd van start.

 

Paul verloor al snel zijn e pion, maar kreeg daardoor verschillende open lijnen. Die werden meermaal gebruikt en met een loper-dame combinatie werd de tegenstander al snel mat gezet. Het eerste punt was binnen en Paul was de rest van de avond druk met het maken van aantekeningen bij de partijen.

 

Paul van Deemen

J. Marinus                                            Na 19.Pf1

De witte koningsstelling ligt zwaar onder vuur en na 19. ?, Dg4+ hield Pauls tegenstander het voor gezien.

 

Arno nam vanuit de opening het initiatief en zette de tegenstander met torens en dame zwaar onder druk. De tegenstander wist echter goed te verdedigen, waardoor Arno niet meer door de stelling kon breken. Zo werd het remise.

 

Patrick kreeg in de opening een paard cadeau, maar kon zijn stukken lastig activeren. Een poging om de stelling te verbeteren door het paard terug te geven tegen twee pionnen ging maar net goed omdat een penning over het hoofd was gezien. Met de dames nog op het bord was het lastig om het pionnenvoordeel in winst om te zetten. Te veel tijd werd verbruikt. Toen het speeltempo omhoog moest ging 1 van de 2 pionnen onnodig van het bord en bleef er weinig over dan het remise aanbod accepteren.

 

S. de Rave

Louis van Sonderen                          Na 35.Lxf5

Louis maakte goed gebruik van de passiviteit van zijn tegenstander. Hij brak de koningsstelling open, offerde een loper en ving de koning in een matnet.

 

Er volgde: 35. ?, Kxf5; 36. Dh5, Tg8; 37. Te5+, Kf6; 38. Pe4+, Kg7; 39. Tg1+, Kf8; 40. Tf5+, Tf7; 41. Dxf7 mat.

 

Niels ontwikkelde rustig zijn zwarte stukken. Door de 1. b4 die hij tegen kreeg kwam hij niet goed in zijn spel, maar langzaam maar zeker kreeg Niels steeds meer het initiatief. Met een mooie combinatie haalde hij twee pionnen van de tegenstander op en met deze materiaalvoorsprong ging hij een lastig dame eindspel in. De tegenstander wilde graag remise maken en Niels probeerde de dame-schaakjes te ontlopen door met de koning weg te rennen. Te ver naar voren helaas, want hierdoor kon de tegenstander een zet vroeger promoveren en was het voor Niels voorbij.

 

Ton ontwikkelde een gelijke stelling. De dames werden afgeruild, waardoor het initiatief van de tegenstander wegviel. Ton had aan een ge?oleerde pion een mooi aanvalsdoel, terwijl hij zelf een gezonde pionnenstructuur had. Hij won de pion en drong met zijn toren de stelling van de tegenstander binnen. Hierdoor raakte de tegenstander zo van de kaart, dat hij opgaf. Met nog ongelijke lopers op het bord leek remise niet onmogelijk.

 

En zo wonnen we met 2-4 van Bennekom. Zelfs het noodweer buiten kon de pret niet drukken. We komen nu wel heel dicht bij het kampioenschap. Er vanuit gaande dat de concurrentie "gewoon" wint hebben we nog twee matchpunten nodig uit de laatste 2 wedstrijden om kampioen te worden.

 
16 januari 2009

Het Kasteel 4 zet grote stap op weg naar het kampioenschap

Patrick Zeelen

 

Op 16 januari speelde Het Kasteel 4 de vierde ronde tegen het tweede team van Rhenen. Deze wedstrijd ging om de koppositie. Rhenen zou bij winst aan kop gaan en alles in eigen hand hebben. Wij zouden bij winst drie matchpunten los zijn van de concurrentie. Als twee teams eigenlijk moeten winnen belooft het een spannende wedstrijd te worden en de wedstrijd tegen Rhenen voldeed volledig aan deze verwachting. Het was heel spannend en de beslissing viel pas tegen twaalven. Na remises op de laagste witte borden sleepte Niels de eerste overwinning binnen. Paul had een kleine plus, maar meer dan remise zat er gewoon niet in. Louis kreeg in gelijkwaardige stelling een remise aanbod. Hij hield het weer even in beraad, maar nam het toch maar aan. Niels kreeg ook een remise aanbod, maar toen stond hij al gewonnen. Hij wist een vrijpion op de zevende rij onschadelijk te maken, waarna een toren eindspel met twee pionnen meer op het bord kwam. Dit eindspel speelde Niels netjes uit.

 

Tons tegenstander had iets actiever spel, maar dit leverde voor Ton geen problemen op. Het werd remise door herhaling van zetten. Zo stond het 2.5-1.5 met nog 2 partijen te gaan. Zowel Arno als Patrick hadden een tijdsachterstand van een kwartier. Arno bood verschillende keren remise aan, maar dit werd telkens afgeslagen. Op beide borden werd stevig doorgeknokt, totdat Arno's tegenstander een toren in de aanbieding deed. Hiermee sleepte Arno de 2 matchpunten binnen. Inmiddels stonden beide klokken bij Patricks partij op 2.5 minuut (zijn tegenstander had veel tijd nodig in het eindspel, dus het kwartier tijdvoordeel was snel weg) en kwam een toreneindspel op het bord waarin Patrick een vrijpion extra op het bord had. Toch bood hij remise aan en dit werd direct aangenomen. De wedstrijd was al beslist, dus het maakte niet meer uit.

 

Het 4de team heeft een grote stap gezet op weg naar het kampioenschap. We staan nu drie punten los van de concurrentie met nog drie ronden te gaan. In deze drie ronden moeten we nog 4 matchpunten scoren. Het ziet er echt veelbelovend uit, maar we moeten vooral niet vergeten dat we weer met beide benen op de grond staan als we tegen een nederlaag aanlopen.

 

De stand is nu:

 

1. Het Kasteel 4   8    17

2. PSV DoDo 4      5    13.5

3. Rhenen 2        5    13

4. VSG 4           4    12

5. Ede 4           4    10

6. Veenendaal 4    2    11

7. Bennekom 4      2    10.5

8. Wageningen 6    2     9

 

Topscorers:

 

1. Arno         3.5

2. Niels        3    (uit 3)

3. Paul         2.5  (uit 3)

4. Louis        2.5

 
11 december 2008

Kasteel 4 nog steeds aan kop na moeizame zege in Veenendaal

Patrick Zeelen

 

Op 11 december speelde het vierde team de 3e ronde in en tegen Veenendaal. Omdat Rhenen 2, de nummer 2 in de groep, zijn wedstrijd al had gewonnen wisten we vooraf dat we onze gunstige positie op de ranglijst alleen met een overwinning konden vasthouden. Op papier zag het er wel goed uit: een flink hogere rating op alle borden. Helaas was Niels Radder, een van de topscorers van het team, er niet bij. Jorik Quint viel daarom voor de tweede keer dit seizoen in.

 

Bij Arno op werd rustig ontwikkeld en ging een lijn open, waarna alle torens en de beide dames van het bord verdwenen. Zo stond na 17 zetten een gelijkwaardige stelling op het bord en toen vonden de beide heren het wel genoeg. Zo werd de partij al vroeg op de avond remise. 0.5-0.5

 

Paul kreeg een kwaliteit aangeboden. Toen zijn dame een wel heel enthousiast naar voren rennende pion van het bord haalde kwam deze dame wat buitenspel te staan, waardoor zijn tegenstander nog iets met eeuwig schaak kon proberen. Toen Paul hier uit gelopen was zag zijn tegenstander het niet meer zitten en gaf op. 0.5 - 1.5

 

Louis had met wit wat last van een dame die doodleuk op d3 ging staan. Het kostte wat zetten om dit probleem op te lossen en eigenlijk was er niet zo veel aan de hand. Net als in Arno's partij gingen op een open lijn alle torens en de dames van het bord. In deze stelling kreeg Louis een remise aanbod. Hij hield dit een half uurtje in beraad, maar nam het toen toch maar aan. 1-2

 

Jorik speelde een aanvalspartij op de koning van de tegenstander, maar mistte naar eigen zeggen ergens een zet waarmee hij zijn tegenstander helemaal vast had kunnen zetten. Hierdoor kon zijn tegenstander uitbreken en moest Joriks aanvalsmacht terug. Dit ging niet snel genoeg, waardoor Jorik uiteindelijk zelf mat kwam te staan. 2 - 2

 

Ton joeg met zwart na 1. e4, d5; 2. Pc3 het arme paard op, totdat het op d3 kwam te staan. Vervolgens ging pion e4 van het bord. Niet echt een droomstart voor de Veenendaalse witspeler. Ton speelde het netjes uit. Hij veroverde de open lijn, zorgde dat zijn tegenstander geen moment een vuist kon maken en snoepte nog twee pionnetjes extra mee. 2 - 3

 

Patrick speelde een heel slechte partij. Al zijn stukken stonden slecht. Hierdoor kon hij weinig met twee torens die samen een open lijn onder controle hadden. Alle hoofdbrekens om door de stelling van de tegenstander heen te breken kostten veel tijd en leverden op het bord weinig op. Het eindspel was lastig genoeg voor zijn tegenstander om de tijdsachterstand van 40 minuten terug te brengen naar 7. In de tussentijd begon de stelling ook langzaamaan te veranderen van slecht naar redmise-achtig. Toen de tegenstander een paard in de aanbieding deed bood Patrick maar remise aan. Genoeg voor de overwinning van het team, dus konden we ons een sportief gebaar permiteren: het eindspel dat op het bord stond was zeer waarschijnlijk wel met 8 minuten denktijd te winnen. 2.5 - 3.5

 

Met de 2 matchpunten die we in Veenendaal veroverd hebben is de situatie aan kop in de poule ongewijzigd: we staan nog steeds 1 punt voor op Rhenen 2. Datzelfde Rhenen 2 is ook onze tegenstander in de volgende ronde! De vierde ronde gaat dus een hele belangrijke worden voor het vierde team. De wedstrijd tegen Rhenen staat gepland op vrijdag 16 januari thuis in het wijkcentrum.

  

   Veenendaal 4         -           Het Kasteel 4             2.5 - 3.5

 

1. Wijnand Blankestijn  -           Patrick Zeelen            remise

2. Oscar v Hattem       -           Ton Wouters               0-1

3. Job Blankestijn      -           Louis van Sonderen        remise

4. Arie v Surksum       -           Arno Reijnders            remise

5. Ricus Goossens       -           Jorik Quint               1-0

6. Rob v Oosterom       -           Paul van Deemen           0-1

 

 

Stand 4e klasse D na de 3e ronde

 

1. Het Kasteel 4        6          13

2. Rhenen 2             5          11

3. PSVDodo 4            3           9

4. Veenendaal 4         2           9

5. Bennekom 4           2           8

5. VSG 4                2           8

7. Wageningen 6         2           7.5

8. Ede 4                2           6.5

 
14 november 2008

Kasteel 4 alleen aan kop in 4de klasse D

 Patrick Zeelen

 

Op donderdag 13 november speelde het 4e team de 2e ronde tegen Ede 4. We vertrokken om 19:00u vanaf het wijkcentrum. Dan zou een koffie voor de wedstrijd er wel in zitten. Dachten we ....  Toen we de A50 opdraaiden was het al heel duidelijk te zien:  een lange file. Hij bleek tot aan Valburg te staan, omdat er een concert in het Gelredome was. Murphy sloeg als altijd genadeloos toe: ik had het telefoonnummer van de tegenstander vergeten mee te nemen. Gelukkig kon ik het telefoonnummer achterhalen en de tegenstander inlichten dat we pas om 20:30u aanwezig konden zijn. Ede liet zich van een sportieve kant zien: de wedstrijd startte met een kwartier minder denktijd op de klokken van alle spelers.

 

Niels viel aan op de damevleugel, waarna zijn tegenstander zich vol op de koningsvleugel stortte om Niels koning aan te vallen. De Edese witspeler wist de koning in de kou te zetten en ook nog eens zijn torens op de open h-lijn te verdubbelen, maar Niels wist deze overmacht met een loper te bedwingen. Een verre van saaie partij dus. Niels tegenstander ging zo op in de aanval, dat Niels een paard kon winnen en zelfs een pion kon laten promoveren. Dat was een te diepe investering in de aanval en daarmee scoorde Niels het eerste punt voor Wijchen. 1-0

 

Bij Ton ging het er buiten het bord bloederiger aan toe dan op het bord. Tons tegenstander had zich ergens aan verwond en had een flinke bloedveeg in zijn notatieboekje staan. Ton kreeg 1. d4 tegen, dus zat zijn favoriete opening er even niet in. Het werd een Slavische partij waarin Ton een klein plusje kreeg door een betere pionnenstructuur. Ondanks het bloedvergieten werd al snel de vrede getekend. 1.5 - 0.5

 

Louis zag een Hollandse stonewall tegenover zich. Het muurtje bleek niet zo sterk als hij eruit zag en begon bovendien naar voren te bewegen op de koningsvleugel. Een tegenaanval aan de andere kant van het bord leverde Louis twee pionnen op en zijn tegenstander bleef met een gepende toren zitten. Dat gepende stukken slechte verdedigers zijn bleek toen Louis een loper sloeg die alleen door deze toren werd gedekt. Met een loper en twee pionnen achter zag de tegenstander het niet meer zitten. 2.5 - 1.5

 

2.5 punt binnen en dus nog 1 punt nodig. Louis en ik hadden vooral aandacht voor de partij van Paul. Hij had namelijk mat in 2 op het bord staan. Terwijl Paul er nog eens lekker voor ging zitten werden bij Arno en zijn tegenstander plotseling de handen geschud.

 

Arno had een vrijpion gecre?rd op de a-lijn en zijn tegenstander stortte zich met veel stukken op de arme pion. De stukkenovermacht sloeg iets te vroeg toe, omdat Arno de pion indirect een extra dekking had gegeven. Arno's tegenstander zag dit pas nadat de pion van het bord was. Hij besefte dat hij zijn paard niet meer terug zou zien en gaf direct op. 3.5-0.5. De matchpunten waren binnen!

 

Paul stond eigenlijk de hele avond beter. Hij kon continu druk houden op de tegenstander. De druk ging eerst richting de dame en toen zij zicht begon te krijgen op meer vrijheid kon Paul zijn stukken op de koning richten. Het mat in 2 had hij gezien. Na de eerste zet zag de tegenstander het ook en gaf op. 4.5-0.5

 

Ik kwam met wit in een Slavische partij terecht, waarin weinig spectaculairs gebeurde. Mijn tegenstander speelde het middenspel iets beter, waardoor ik met twee ge?oleerde pionnen het eindspel inging. Als compensatie had ik wel een open lijn. Ik had de keuze: met de torens pionnen gaan snoepen, of met twee torens de zevende rij bezetten. Omdat de wedstrijd al gewonnen was heb ik het laatste gekozen. Omdat de koning van de tegenstander op de onderste rij bleef hangen, kon ik remise door eeuwig schaak afdwingen.

 

En zo eindigde de wedstrijd in een 5-1 overwinning. We waren al om 23:00u klaar, dus er was nog tijd om samen wat te drinken en zelfs de partijen nog even te bekijken. Doordat we vroeg konden vertrekken waren we gelukkig ook nog de enorme verkeerschaos die later op de A50 zou ontstaan voor. Omdat in de eerste ronde alleen Kasteel 4 en Ede 4 wonnen, zijn wij na de tweede ronde het enige team met 4 matchpunten uit 2 wedstrijden. Dat is een lekkere uitgangspositie voor de rest van het seizoen. Op 11 december proberen we in Veenendaal de zegereeks voort te zetten.

 

Topscorers in Kasteel 4 zijn Arno en Niels, beide met 2 uit 2.

 

Ede 4 - Het Kasteel 4     1 - 5

 

1. Patrick Zeelen         ?

2. Ton Wouters            ?

3. Arno Reijnders         1

4. Niels Radder           1

5. Louis van Sonderen     1

6. Paul van Deemen        1

 

 
10 oktober 2008

Overtuigende start van het seizoen tegen Wageningen

Patrick Zeelen

 

De kasteelheren met de witte stukken wisten te winnen. De zwartspelers speelden remise. Jorik haalde het eerste punt binnen. Hij wist een kwaliteit te winnen en probeerde rustig door de stelling van zijn tegenstander te breken. Jorik liet een pion slaan om vervolgens door een penning een stuk te winnen. Een volle toren achter zag zijn tegenstander niet zitten: hij gaf op. 1-0

Niels gaf zijn tegenstander weinig kans. Al in de opening was duidelijk te zien dat zijn stukken meer activiteit hadden. Hij combineerde er lustig op los en won een stuk. Er moesten nog wat dreigingen gepareerd worden, maar uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord waarin Niels 4 pionnen meer had. 2-0

Arno won de dame van zijn tegenstander tegen 2 lichte stukken, maar zijn stelling zag er toch niet lekker uit. Nadat zijn tegenstander 10 tot 20 keer (ik heb het niet precies geteld) hardop had beweerd dat hij een domme zet had gedaan trok hij met al zijn stukken vol in de aanval. En daar zat Arno dan met zijn dame ...... Ik heb het even niet gevolgd, maar Arno heeft ergens een zet gedaan waar zijn tegenstander zo van onder de indruk was dat hij opgaf. Arno dacht zelf dat hij nog steeds slecht stond. Maakt niet uit, een punt is een punt. 3-0

Ben kwam informeren of remise een goed idee was. Bij een stand van 3-0 is dat natuurlijk nooit een slecht idee. Hij speelde een degelijke partij in zijn eigen stijl: een gesloten stelling. Ben stond bovendien een gezonde pion voor. Zijn remise aanbod kon eigenlijk niet geweigerd worden. Met de remise van Ben was de overwinning veilig. 3.5-0.5

Ik speelde zelf een gelijk opgaande partij, totdat mijn tegenstander besloot een pion niet terug te slaan voor actief spel op de koningsvleugel. Dat leverde op het bord niet echt gevaar op, maar het kostte wel een hoop denkwerk. Toen mijn tegenstander remise aanbood stond ik duidelijk beter, maar ik had een half uur minder op de klok. De wedstrijd was al gewonnen, dus ik vond het eigenlijk wel goed. 4-1

De stelling van Louis oogde gedurende de hele avond zorgelijk. Hij was er zelf ook niet echt over te spreken. Toch lukt het Louis vaak om in dat soort stellingen remise te halen of zelfs te winnen. Het werd remise, omdat zijn tegenstander het eindspel niet goed uitspeelde. Eindstand 4.5-1.5

 
21 maart 2008

Walk over tegen Koningswaal brengt vierde team naar de derde plaats

Henk Rutten

 

Op basis van de rating mocht een spannende wedstrijd verwacht worden, maar al na een uurtje was de spanning er al vanaf. Marinus Mulders liet zich tegen Willem Maat eenvoudig mat zetten. Willem kreeg alle tijd om met zijn paard, toren en dame op de koningsvleugel actief te worden. Wit speelt zetten als Lb2 en Ta2, onwetend over het onheil wat op hem af kwam. Slechts 20 zetten en 60 minuten duurde deze partij. Willem, die na drie opeenvolgende externe nederlagen al aan zichzelf begon te twijfelen, was zichtbaar tevreden.

Achter bord 6 trof Remco de onervaren Onno Geenen. Misschien een speler om later nog rekening mee te houden, maar het nivo van Remco kon hij niet aan. Tussenstand 2-0.

Vervolgens was het aan Clemens en Nico om de stand naar 3-1 te brengen. Nico kwam tegen de 1.b4 opening van Erik Kastermans niet in gevaar. Sterker nog, Nico gaf een toren voor twee paarden en kreeg actief spel. Helaas miste hij een paar keer een actieve voorzetting en beide spelers kwamen remise overeen.

Clemens kwam redelijk uit de opening maar werd gedwongen zijn koningsstelling te openen. Er ontstond een moeilijke strijd op de h- en g-lijn. Met een pion meer bood Clemens remise aan wat grif werd geaccepteerd. Een prima prestatie tegen een speler met 140 ELO-puntjes meer.

Louis van Sonderen speelt een interessant potje. In een complexe stelling won Louis een stuk en tikte vervolgens zijn tegenstander met kleine stootjes knock-out. Ik heb de laatste zetten van partij niet meer kunnen ontcijferen, maar de uitslag van de partij stond toen al vast.

Mijn eigen partij was (zoals ondertussen gebruikelijk) als laatste nog bezig. Twee weken geleden kostte dat nog de partij tegen Gerrit Gerrits van Koningswaal 1. In de laatste fase greep ik mis en kon gelijk opgeven. Nu speelde ik weer tegen een Gerrit van Koningswaal en een angstig gevoel bekroop mij. Ik had inmiddels een gezonde vrijpion gecre?rd, maar met ieder een toren en dame in een open stelling is die (nog) niet zoveel waard. Omdat ik perse wilde winnen besloot ik volledig op de aanval te spelen. Mijn dame en toren drongen de vijandelijke stelling binnen, schepen achter zich verbrandend. Vliegensvlug, met slechts enkele minuten op de klok, rekende ik de ene na de andere matvariant uit. Het moest goed gaan. Tot ik mij 37e zet uitvoerde (37.... Df2+). Al een paar zetten geleden had ik deze stelling in mijn hoofd, en na 38. Kxh5 en 38. ...g6 is het punt binnen. Maar nu zag ik opeens 38. g3 en dan wordt het plots een lastig verhaal. Ik kan niet zeggen wie er beter staat, maar met nog 3 minuten op de klok wil je die stelling met wit niet spelen. Gelukkig sloeg mijn tegenstander wel op h5 en zette hij na 38. ... g6 bij wijze van overgave zijn koning naast het bord.

Eindstand 5-1

In de slotronde wacht nog WDC 3. Met een overwinning wordt de derde plaats veilig gesteld, niet slecht voor een debutant.!!!

 
23 oktober 2007
Spannende strijd levert slechts ?n matchpunt op
Henk Rutten
 
De wedstrijd tegen de Elster Toren werd op verzoek van de Elstenaren een week verzet. Toen we akkoord gingen wisten we nog niet dat Nico verhinderd zou zijn, hij wist het zelf ook nog niet. Dit betekende wel dat Vivian Verhaert haar debuut maakte in de OSBO-competitie. De nieuwe lichting jeugdspelers heeft inmiddels haar draai gevonden en het werd tijd dat de jeugd ook extern een kans kreeg.
 
Helemaal gelukkig was Vivian niet in haar debuut-partij. Na het wat ongelukkige 4.Lf4 kwam zwart al snel in het voordeel en won een pion, later gevolgd door een tweede. Vivian weerde zich nog kranig, maar verloor uiteindelijk toch. Ook op bord 2 liep het niet echt op rolletjes. Routinier Willem Maat speelde tegen H. Schrader. Een onnauwkeurige afruil veranderde Willems pionnenstructuur in een gatenkaas en dat werd hem 20 zetten later fataal.
 
Een achterstand van 2-0 is natuurlijk geen prettig begin. Gelukkig vergaloppeerde te tegenstander van Clemens zich behoorlijk. Dat leverde Clemens 2 pionnen op en uiteindelijk de overwinning. En dan Louis, hij kwam goed uit de opening en had met 22.Lxd6 zijn pion voorsprong kunnen behouden. Zijn tegenstander speelde een leerzaam lokzet waarna een tweevoudige aanval Louis een stuk kostte. Hij speelde strak door met zijn 2 pionnen voor een loper en toen zwart even vergat de route naar promotie te blokkeren, was Louis er als de kippen bij het punt te incasseren.
 
Tussenstand 2-2.
 
Mijn eigen partij had een bizar begin. Nadat ik eerder op de avond al training bij de jeugd had gegeven, vervolgens mijn zoontje Bram naar huis had gebracht, daarna vliegensvlug de speeltafels klaargezet (met hulp van wie anders dan ene heer Duin), daarna de tegenstanders ingelicht over de te verwachtte vertraging ivm de feestelijkheden voor de schaakvrijwilliger van het jaar, daarna nog verstoort door het arriveren van De Variant 2j uit Huissen om 8 uur, die dachten tegen ons te moeten spelen (de 0-6 van vorige maand was blijkbaar alweer vergeten; bovendien speelt een jeugdteam altijd thuis....het gaat niet goed met die jongens daar), vervolgens een openingswoordje en he he.....ik zit....koffie.....rust.......
 
1.e4 d6 2.f4 e5 3.f5? Dh4+ 4. g3? Dxe4+ 5. De2.....
 
En nu. In een interne partij had ik niet lang nagedacht en de toren op h1 er vanaf gehakt. Maar ja, na 5. ...Dxh1 6.Pf3 staat de zwarte dame buitenspel. Ik was onterecht bang voor Db5 gevolgd door Dxb7. Ook 5.Dxc2 heb ik overwogen. Maar ook dan staat de zwarte dame na Pc3 wat ongemakkelijk (zonder dat wit er direct van kan profiteren. Gegeven het chaotische begin en het team belang besloot ik op save te spelen. Ik speelde Dxe2 en na Lxe2 Lxf5 stond ik twee gezonde pionnen voor en kwam verder niet meer in de problemen.
 
Met een tussenstand van 3-2 kwam het op Remco aan om de matchpunten binnen te slepen. De stelling was op zijn minst gelijkwaardig toen Remco pardoes een toren in de aanbieding gooide. Dit cadeautje werd in dank aanvaard en bracht de eindstand op 3-3
 
19 oktober 2007
Variant 2 geen partij voor Kasteel 4

Henk Rutten

 

Vorig jaar nam de OSBO een voorstel aan om de deelname van jeugdspelers en jeugdteam te stimuleren. Natuurlijk waren wij het als Het Kasteel daarmee eens. Helaas werden we afgelopen vrijdag geconfronteerd met de nadelen van dit systeem. Een jeugdteam waarvan de meeste spelers gewoon nog niet toe zijn aan het het spelen van OSBO-partijen werd met 6-0 afgedroogd. Mooi resultaat, maar geen leuke avond voor onze spelers, zeker geen leuke avond voor de jongelingen van Variant.

 

Een wedstrijdverslag is eigenlijk niet op zijn plaats. Op het eerste bord na, waren alle wedstrijden om 10:15 afgelopen. En dat terwijl we 15 minuten te laat begonnen. Ik wil niemand te kijk zetten, maar zie het volgende begin van de partij van Willem Maat 1. e3! d5 2. Pc3 Pf6 3.Ld3 e5 4.f3. Overbodig te zeggen dat de witspeler uit Huissen kwam. Louis won een dame door een eenvoudige penning op de koning. Nico won op de zevende zet een stuk. Clemens had een zet langer nodig. Remco won op de zevende zet een pion en op de negentiende een dame.

 

Dan maar de enige partij die nog een spannend verloop had.

Wit : Henk Rutten
Zwart : van der Veen

Na de 17e zet ontstond de volgende stelling. Zwart heeft zojuist 17. ... Ph7 gespeeld (twee paarden aan de rand!)
 

 

Wit gaat nu dammen op een schaakbord:
20. Le7 Te8 (beter was het de kwaliteit op te geven en bijvoorbeeld met d5 op tegenspel te gaan spelen.
21. Lxd6 Tc8 22. Lxd5. Dammen in Huissen.....

Het werd uiteindelijk 0-6

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013