Verslagen vijfde team
 
Uitslagen & Standen Foto's    
       
24 april 2009

Meer foto's van de slotavond

Kasteel 5 eindigt toch nog als derde

Toine van Bergen)

Op vrijdag 24 april speelde ons 5de team haar laatste wedstrijd van het seizoen. In ons eigen Zuiderpoort werd de gezamenlijke slotronde afgewerkt. De organisatie was, vooral door de inbreng van onze extern wedstrijdleider Henk Rutten, prima voor elkaar. Voor onszelf waren er door een wisselvallig seizoen geen prijzen meer te winnen. Maar  we eindigden  uiteindelijk toch nog op de derde plaats, door een overwinning op het Arnhemse ASV.

 

Invaller Jorik Quint was deze keer minder gelukkig. Zijn tegenstander de Groot wist een door hem opgezette aanval prima te pareren. En zelfs succesvol door te dringen tot zijn koningsstelling. De achterstand werd echter snel omgezet in een voorsprong. Ikzelf had geen moeite met jeugdspeler Fabian Engelhardt. Al snel won ik twee stukken en was de koers gelopen. 

 

Ook Willem Maat had een gemakkelijke avond. Zijn tegenstander zondigde enkele malen tegen de gouden regels van een gezonde opening, en daarop kreeg Willem al zeer snel het initiatief. De Arnhemse tegenstander moest toezien hoe zijn witte koningsvleugel werd verzwakt, zodat hij niet meer kon rokeren. De zwarte aanvallers drongen zijn stelling binnen, en op de 18de zet werd de witte dame het kind van de rekening. Ondanks het ontbreken van welke materi?e of positionele compensatie dan ook, gaf wit pas twaalf zetten later op. Tussenstand 2-1.

 

Remco Menger had wat meer tijd nodig. Maar als een van onze twee Arnhemse teamleden liet ook hij zijn stadgenoot van der Jagt kansloos. Mark Topper speelde op ons topbord met zwart een moeilijke partij tegen de Krogt. Rokeren bleek niet haalbaar en de koning kwam onder druk. Hij was voortdurend in de verdediging maar deed dit heel secuur. De Krogt zag ook niet meer hoe hij erdoor moest komen en bood remise aan. Ik adviseerde Mark om dit te accepteren. Het was immers het beslissende halfje voor de overwinning.

 

 

Leo van Dijk was ondertussen nog steeds bezig. Lange tijd ging het gelijk op met voor beide spelers een dame, twee torens en 7 pionnen op het bord. Het werd een partij in tijdnoodfase en Leo profiteerde uiteindelijk van zijn twee vooruitgeschoven pionnen. Hij won en behaalde daarmee een fantastische seizoenscore van 4 uit 5.

 

De eindstand werd daarmee 4 ? - 1 ? in ons voordeel. Een goed slot van een seizoen waar toch nog wel iets meer in had gezeten.

 

Op ? bordpunt werd UVS 5 kampioen

 
09 maart 2009

Kasteel 5 weggevaagd in Nijmegen

Toine van Bergen

 

Afgelopen maandag speelde ons 5de team haar laatste uitwedstrijd. En het werd geen succes. UVS bleek meer routine in huis te hebben en voor ons was er slechts een figurantenrol weggelegd.

Willem Maat moest bij afwezigheid van Mark Topper weer op bord 1 acteren. Na 13 zetten stond Willem licht voordelig met het loperpaar en ruimtevoordeel. Er was dus niets aan de hand totdat hij op de 14de zet een pion wegblunderde. Ook toen had hij echter nog wel enige positionele compensatie. Willem was inmiddels psychologisch aangeslagen en liet op de 16de zet nog eens zijn loper pennen. Daar was geen oplossing meer voor en Willem kon opgeven. Hij was er zo beduusd van dat hij zijn consumptiebon weer inleverde bij de teamleider.

 

Remco had op bord 3 eerst een overwicht maar werd langzaam teruggedrongen. Zijn tegenstander speelde het knap uit en daar was onze tweede nul al. Nico leed op bord 5 licht materiaalverlies maar zijn stelling was positioneel zeker niet minder. Maar ook bij hem liep het slecht af. Waar het precies misging weet ik niet, want ik was op dat moment teveel verdiept in mijn eigen partij.

Met drie nullen moest de rest van onze ploeg natuurlijk alles of niets gaan spelen. Zelf koos ik met zwart weer eens voor de Scandinavische verdediging. Mijn tegenstander had erg veel tijd nodig maar kwam uiteindelijk wel terug in de wedstrijd. Vooral door zijn actieve loperpaar. In het (verloren) eindspel deed mijn tegenstander nog een onreglementaire zet. Ik kreeg in hevige tijdnood daardoor nog twee minuten extra maar dat mocht niet meer baten.

 

Ik had Leo vandaag op bord 2 gezet. Hij is immers met een goede serie resultaten bezig, zowel intern als in de persoonlijke kampioenschappen van de OSBO. En het moet gezegd worden, hij kwam er goed voor te staan. Maar helaas, op een gegeven moment was zijn tijd op. Daarmee was het 5-0.

 

Onze invaller Tony Hall moest het opnemen tegen de in Nijmegen en verre omstreken beruchte UVS-er Rob Lubbers. In een gelijkwaardige partij leed Tony materiaalverlies. Zijn geluk was echter dat (ook) Lubbers door de vlag ging. Onze invaller kon daarmee tenminste de eer nog redden. Eindstand 5-1.

 

Ons rest nu nog de slotronde in eigen huis op 24 april. We hopen dan de competitie tegen ASV 11 toch nog waardig af te sluiten.

 
13 februari 2009

Kasteel 5 houdt goed stand tegen sterk Ede

Toine van Bergen

 

Afgelopen vrijdag speelde ons 5de team pas de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Eerder ging de match tegen Dodewaard niet door, omdat het betreffende team van deze vereniging inmiddels is opgeheven.

 

Vooraf waren de verwachtingen niet al te hoog gestemd. Ede 3 heeft in onze klasse verreweg de hoogste rating, die varieert van 1480 tot 1700. En wij misten onze 1ste bordspeler Mark Topper, die (weer) vader aan het worden is.

 

Maar hoe anders was de werkelijkheid. Het werd uiteindelijk een gelijkspel, waarmee we onszelf nog tekort deden.

 

Remco Menger had al na 10 minuten gewonnen. Zijn tegenstander Spronk maakte een foutje in de opening, waardoor dameverlies niet meer te voorkomen was.

 

Willem Maat was opgeschoven naar bord 1 en trok meteen ten aanval. Hij won 2 pionnen en kwam zelf niet in gevaar. Toch wist hij het vervolg niet te vinden. In een eindspel met ongelijke lopers werd het uiteindelijk remise. Zat er meer in? Willem heeft zijn partij opgestuurd dus jullie kunnen er zelf over oordelen. Toch een heel goede prestatie op bord 1.

 

Op bord 2 hadden we een jeugdige invaller: Jorik Quint. Hij speelde een degelijke partij waarin zijn tegenstander zich genoodzaakt zag om remise aan te bieden. Voor Jorik zat er ook niet echt veel meer in, maar ik vroeg hem toch om nog even door te spelen. Ik wilde eerst afwachten hoe het op de andere borden ging.

 

Leo van Dijk speelde op bord 6 een secure partij tegen tegenstandster de Mol- Thijs. Toen hij haar tot overgave dwong hadden we al 2 punten in handen, en kon ik Jorik met gerust hart adviseren om akkoord te gaan met een nieuw remise- aanbod van Edenaar Krijgsman.

 

Dat hoewel Nico Wismans helaas zijn partij verloren had tegen Pol. Immers, het stond inmiddels 3-2 voor ons, en een remise van mijzelf, als laatste nog actieve speler, moest toch mogelijk zijn. Dacht ik!!! Helaas wilde mijn tegenstander Hartsuiker niet meewerken. Hij vocht zich terug in de wedstrijd, en onder hevige tijdsdruk moest ik het loodje leggen.

 

Eindstand dus 3-3. Van tevoren had ik ervoor getekend, maar het voelde na afloop toch een beetje wrang.

 
16 januari 2009

Stilte na de storm

Leo van Dijk

 

Al weer 16 januari, maar het vijfde team was pas aan zijn tweede wedstrijd toe. Een bye en een teruggetrokken team zorgden voor een lange pauze. Tornado 2 uit Druten was de tegenstander. Op papier niet al te moeilijk. Maar ja, wat zegt dat? Waren we allemaal wel scherp genoeg na deze onvrijwillige winterstop?

 

Tornado 2 is een mix van senioren en junioren. Ik trof een jeugdspeler op bord 6. Dat was snel afgelopen. Na 11 zetten en het fraaie Df2 mat. Als beloning kreeg ik van Toine de opdracht een verslagje te schrijven.

 

Een rondje langs de borden gaf reden tot optimisme. Alleen Remco stond slecht na verlies van een loper in de opening. Met een gerust hart ging ik d?n Bogerd maar verkennen. Bij terugkomst had Mark het tweede punt binnengebracht. Na een mooie combinatie eindigde de zwarte koning midden op het bord in een matnet. Voorsprong 2-0 en nog geen 10 uur.

 

Nico plaatste een mooi kwaliteitsoffer wat hem een aanval op de uiteengeslagen koningsstelling opleverde. Willem stond wat slechter na een afruil in het centrum. Remco ging verliezen als er geen wonder gebeurde. Toine stond gelijk. De voorzichtige conclusie aan de bar was dat een overwinning aanstaande was.

 

Remco verloor inderdaad. Nog niets aan de hand. Maar toen kwam de tornado. Zoals gebruikelijk grillig en plaatselijk. Out of the blue liet Nico een toren in staan bij het zoeken naar een nog betere voortzetting. Hij kon zijn jonge tegenstander meteen feliciteren. Op het bord ernaast ging bijna gelijktijdig een toren er af doordat Toine de b-lijn opende voor zijn opponent. Hij dacht nog lang na, maar mat was niet meer te voorkomen.

 

Dat betekende 3-2. Willem deed wat hij kon en hield een toreneindspel met een pion minder remise. Einduitslag dus 3,5-2,5. Ook tot verrassing van onze tegenstanders.

 

En zo dropen we af naar Wijchen. Om daar getuige te zijn van een nog grotere ravage?

 

10 oktober 2008

Variant- jeugd geen partij voor Kasteel 5

Toine van Bergen

 

Op vrijdag 10 oktober speelde voor het eerst in de historie een vijfde OSBO- team van Het Kasteel haar wedstrijd. En dat leverde niet al teveel problemen op. Tegenstander was het jeugdteam van De Variant uit Huissen.

 

Nico Wismans, op bord 5 met wit tegen Tim van Schweden, had al na een half uur de buit binnen. Ook op bord 6 had onze tegenstander Jeroen Hofs er geen kaas van gegeten. Leo van Dijk had wat langer werk maar ook dat was niet echt moeilijk.

 

De partij van Willem Maat heb ik niet gezien, maar ik heb begrepen dat hij een degelijke stelling opbouwde. Wat ertoe leidde dat de tegenstander geen kant meer op kon. Stukverlies was het gevolg en even later was het al 0-3 voor ons. Remco Menger kwam slecht uit de opening. Maar zijn tegenstander had te weinig routine om daarvan te profiteren. Waarna Remco zich herstelde, en ook op dit bord Variant kon opgeven.

 

Mark Topper, onze kopman, had wat langer werk. Maar dat lag vooral aan zijn tegenstander die van geen opgeven wilde weten. Zijn zege kwam geen moment in gevaar. Toen was het dus 0-5, en was alleen ikzelf nog aan het spelen, met zwart. Mijn tegenstander Bram Arends opende met de ?Oran Oetan?: b2-b4. Maar daar wist ik wel raad mee. Mijn positionele stelling was prima, en ik drong de witspeler steeds verder terug. Toen maakte ik echter een grote fout. Mijn dame werd gepind en ging van het bod af. Zijn dame trouwens ook, maar het leverde toch stukverlies op. Ik moest hard knokken en hier en daar kon ik een pionnetje terugsnoepen. Uiteindelijk kwam er een eindspel waarin ik alleen een toren had en mijn tegenstander toren en loper. Vlak voor het vallen van mijn klok kon ik toch nog remise forceren.

 

Eindstand: ? - 5 ? in ons voordeel. In november zijn we vrij, en op 12 december gaat de competitie eigenlijk pas echt beginnen voor ons.  Met een thuiswedstrijd tegen Dodewaard.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013