Verslagen eerste team

 

Uitslagen en standen Foto's

 

07 maart 2015

Belangrijke zege voor Het Kasteel 1!

Ritchy Duin

 

Kasteel 1 speelde zaterdag 7 maart jl. een belangrijke thuiswedstrijd tegen het Apeldoornse Schaakstad 3. De gasten reisden enigszins verzwakt naar Wijchen, aangezien de sterkste spelers absent waren. Een opgelegde kans dus om de broodnodige punten te scoren!

 

Kasteel 1 boekte een belangrijke zege!

 

Dimitris speelde een prima partij met de witte stukken tegen Weenink. Er was een nadeel na de openingsfase, maar Dimitris herstelde het euvel wonderbaarlijk snel. Materiaalwinst volgde en een vlotte winst verscheen op het scorebord.

 

Dimitris speelde een prima partij!

 

Sjaak kreeg wat hulp van tegenstander Den Hertog. De Apeldoornse invaller gaf een vol stuk cadeau, waarna de stukken snel in de doos konden.


Paris speelde een gelijkopgaande partij tegen de degelijke Huis in ’t Veld. In het eindspel werd het lastig omdat Paris te passieve stukken overhield. Na belangrijk pionverlies ging ook de partij snel verloren.

 

Kopman Wesley was er gelukkig weer eens bij en ging de strijd aan met invaller Visschedijk. De Apeldoornse schaker speelde een scherpe opening en gaf een pion voor activiteit. Wesley wist de witte activiteit in te perken en een stevige stelling te bereiken. Gezien zijn conditie werd een remise voorgesteld. Vervolgens werden de handen geschud.

 

Een puike en typische partij voor Twan met de witte stukken tegen Bouwer. Met actief stukkenspel werd de zwarte koningsstelling belaagd. Een schitterende aanval werd bekroond met een fraai schaakmat!

 

Een schitterende aanval van Twan! Stand na 21. Dh8+!

 

Teamleider Jorik kreeg een betere stelling tegen Beerdsen. Jorik won materiaal in een wat onduidelijke stelling, kwam er uiteindelijk zeer goed uit maar nam genoegen met een tactische deling van het punt. Een slimme zet, want dit betekende de winst van de wedstrijd!

 

Jorik nam genoegen met een tactische remise!

 

Traditiegetrouw speelde Hans de langste partij. Hans ging met twee pionnen meer het eindspel in. Tegenstander Olivier had echter een gevaarlijk ver opgerukte vrijpion. Hans hield de controle en wist deze met nauwkeurig spel te stoppen en alsnog de volle winst te pakken!

 

 
Het Kasteel 1
1850
Schaakstad 3
1741
1. Wesley van Nie 2065 Theo Visschedijk 1742 ½ ½
2. Dimitrios Loutragotis 1916 Anton Weenink 1907 1 0
3. Hans Quint 1945 Nico Olivier 1788 1 0
4. Maarten Rossen 1888 Mick van Randtwijk 1742 ½ ½
5. Jorik Quint 1784 Marco Beerdsen 1700 ½ ½
6. Twan Rutjes 1940 Hans Bouwer 1791 1 0
7. Paris Loutragotis 1491 Andre Huis in 't Veld 1670 0 1
8. Sjaak Laurant 1770 Adriaan den Hertog 1589 1 0

 

Een belangrijke zege waarmee Het Kasteel zich voorlopig uit de degradatiezone heeft geschaakt.

 

01 november 2014

Het Kasteel verliest schaakderby!

Ritchy Duin

 

Het Kasteel 1 is er niet in geslaagd de succesvolle start van dit seizoen een vervolg te geven. Zaterdag 1 november jl. waren de bezoekers uit Nijmegen heer en meester in schaakarena Wijchen-Zuid. Helaas waren Wesley en Maarten verhinderd. Een flinke aderlating die we niet bepaald konden gebruiken tegen het sterke SMB 1.

 

Toch startten we de wedstrijd voortvarend. Met dank aan onze jongste telg. Met veel bravoure ging Paris met de witte stukken de strijd aan met de ervaren Nijmeegse schaker Huub Jansen. Paris leek wat moeilijk uit de opening te komen, maar na een fout van de zwartspeler werd een vol stuk buit gemaakt! Het winstpunt werd vervolgens heel vlot binnengehaald. Een voorsprong in de wedstrijd, maar helaas konden de andere teamspelers dit goede voorbeeld niet volgen.

 

Paris zorgde voor een voorsprong in de wedstrijd!

 

Sjaak was bereid om de plaats op het hoogste bord in te nemen en trof de bijzonder sterke Ilya Razdolski. In het middenspel verloor Sjaak een kwaliteit. Vervolgens werd het vakkundig uitgespeeld door de SMB-er waarna er geen eer meer te behalen viel voor Sjaak.

 

Hans leek beter spel te hebben in zijn partij tegen Christ Versteegen. Een echt voordeel zat er echter niet in. De handen werden geschud voor de remise, maar na de partij bleek in de analyse dat er wel degelijk winstkansen waren voor Hans.

 

Teamleider Jorik kreeg tegen de behoorlijk sterke schaker Paul Waenink te maken met een ver opgerukte vijandelijke pion. Deze was nog gedekt ook en dus erg vervelend. Na afruil van stukken bleef er een verloren stelling over die Jorik maar opgaf.

 

Ook invaller Kaz kende aanvankelijk geen problemen tegen Ruben Hoogenhout. Kaz speelde een sterke partij, kreeg zelfs een iets betere stelling, waarbij een half punt zeker leek. Met weinig tijd op de klok ging er in het pionneneindspel echter wat mis waardoor Kaz nog zeer onverwacht tegen een nul aanliep.

 

Het was ook geen gelukkige schaakmiddag voor onze Dimitris. Hij speelde wat te gemakkelijk naar een risicovolle open en onveilige koningsstelling. Tegenstander was de ons bekende Jelle van Deemen en die probeerde daar handig gebruik van te maken. Een pion ging verloren, waarna een fase aanbrak van verdedigen voor Dimitris. In het eindspel promoveerden beide spelers een pion tot dame. Jelle was net iets eerder en verzilverde dat voordeeltje handig.

 

De tweede invaller deze middag was Ritchy. Het werd met zwart een gelijk opgaande partij tegen Jacques Ottenheijm. In de tijdnoodfase werd het toch nog spannend en kwamen er plotseling winstkansjes door een actieve dame en toren van Ritchy. De dreigingen werden echter goed gepareerd en de deling van het punt viel niet te voorkomen.

 

Twan speelde met wit een boeiende en spannende partij tegen Bram Rijkschroeff. Met een fraaie combinatie van zetten pakte Twan het initiatief in een scherpe stelling. In de eindfase waren de beste kansen weer voor de tegenstander die actieve stukken had. Winst zat er echter voor beiden niet zomaar in en met een remise toonden de spelers zich tevreden.

 

Een afgetekende 2½ - 5½ nederlaag was hiermee het teleurstellende eindresultaat. Daarmee staan we weer met beide benen op de grond en zullen de nodige punten dit seizoen bij elkaar gesprokkeld moeten worden om klassenbehoud veilig te stellen.