Verslagen vierde team

 

Uitslagen en standen Foto's

 

16 april 2015

Kasteel 4 pakt derde plaats en stuurt tegenstander Mook naar vierde klasse

Toine van Bergen

 

Ons vierde team kon in tegenstelling tot Het Kasteel 3 vrijuit spelen in de slotronde van de 3de klasse H, in en tegen Mook. Het tweede team van onze gastheren was in degradatienood en had de punten keihard nodig. Aanvankelijk zag het er niet goed uit voor ons. We waren met twee (weliswaar goede) invallers afgereisd naar Limburg. Op de meeste borden ging het lange tijd minstens gelijk op. Maar de anders zo betrouwbaar spelende Arno gooide met één slechte (te defensieve) zet zijn eigen glazen in. Hij kon direct opgeven.

 

Onze topscorer Ben was ook al niet in goede doen. Hij kwam een stuk achter en het werd daarna vechten tegen de bierkaai. Zijn stelling was niet meer te houden en toen hij zijn vlag moest strijken had Mook, met een 2-0 voorsprong, een prima uitzicht op handhaving. We hadden onze invallers Nick en John Lansen echter niet voor niets meegenomen. Mookenaar Wim Hopman gaf pardoes een toren weg tegen NIck. Hij stribbelde nog een tijd tegen. Maar Nick kon uiteindelijk bij zijn debuut in de OSBO-seniorencompetitie toch het volle punt binnenhalen.

 

John kwam zoals meestal weer in tijdnood. Maar met nog vijf minuten op de klok kon hij zijn actievere stelling toch verzilveren. Inmiddels was ook Martin ten aanval getrokken, en na stukwinst wist hij eveneens tot winst te komen. Daarmee was de 0-2 achterstand van ons vrij snel omgebogen in een 3-2 voorsprong. Het was nu aan de Mookse kopman Harry Smits om het mij zo lastig te maken dat de degradatie door het behalen van een gelijkspel op het nippertje zou kunnen worden afgewend. Maar ik was in mijn vierde wedstrijd aan het topbord niet van plan om opnieuw een betere stelling weg te geven. Het werd uiteindelijk een pionneneindspel dat ik met één pion voorsprong inging. Mijn koning kon actiever acteren dan die van Smits en hij moest opgeven. Door deze 4-2 zege eindigden we in punten en bordpunten precies gelijk met het Arnhemse ASV. Maar omdat wij eerder dit seizoen de onderlinge confrontatie met de Rijnstadbewoners overtuigend hadden gewonnen werden we uiteindelijk derde. Een plek waar we in het begin van dit seizoen alleen maar van konden dromen.

 

Individuele uitslagen:

  Mook 2 1403 Het Kasteel 4 1404 2 4
1. Harry Smits 1659 Toine van Bergen 1384 0 1
2. Ton Biemans 1516 Arno Reijnders 1542 1 0
3. Wim Hopman 1443 Nick Pijnappels 1375 0 1
4. Hein van der Linden 1399 John Lansen 1476 0 1
5. Nico Molle 1342 Ben van Cuyk 1354 1 0
6. Jan Ermers 1060 Martin van Gelder 1292 0 1

 

13 maart 2015

Kasteel 4 speelt zich veilig met gelijkspel tegen Millingen

Toine van Bergen

 

Ons vierde team is door een gelijkspel tegen Millingen definitief in veilige haven. Dat is het positieve deel van het verhaal van vrijdag de 13de maart. Maar er had zeker nog meer in gezeten.

 

Martien Oppers had een off day en moest al binnen een uur opgeven. Gelukkig kwam Martin van Gelder al snel twee pionnen voor te staan, en hij kwam geen moment meer in gevaar. Koelbloedig maakte hij de partij af. Om 22.00 uur stond het dus weer gelijk.

 

John Hermans kwam materiaal voor te staan maar wist dit niet uit te buiten en besloot vervolgens de vrede te tekenen met Millingenaar Leo Hanssen. Zelf speelde ik op bord 1 een interland tegen de Duitser Frank Unkrig. Het wordt onderhand een eentonig verhaal. Ik kwam weer eens geweldig uit de opening, had een betere stelling met diverse matdreigingen, maar trapte in een valletje dat listig was opengezet. Ik moest toen direct aan Herman Kuiphof en de WK- finale voetbal uit 1974 denken: “zijn we er toch weer ingetuind”. En dus stonden we opnieuw achter: 1½ – 2½.

 

Arno stond er nog prima voor maar verspeelde ineens een toren. Zijn tegenstander bood daarop direct remise aan. Arno zag nog wel kansen voor de winst, maar ik vond het te link om dit aanbod te negeren. Want ik had gezien dat Ben, die als enige nog bezig was, er goed voorstond. Op mijn advies accepteerde Arno daarop het remisebod. Mijn vertrouwen in Ben werd opnieuw niet beschaamd. Hij wist zijn materiaalvoordeel goed uit te buiten en (zoals al zo vaak dit seizoen) het volle punt binnen te halen.

 

Een score van 6 uit 6 betekent dat we zonder zorgen op 16 april kunnen afreizen naar de slotronde in en tegen Mook.

 

Individuele uitslagen:

Het Kasteel 4 1357 - Millingen 1 1372 3 - 3
1. Toine van Bergen 1330 - Frank Unkrig 0 - 1
2. Arno Reijnders 1534 - Gerben Bekker 1313 ½ - ½
3. Martien Oppers 1274 - Ton Huybregts 1586 0 - 1
4. John Hermans 1385 - Leo Hanssen ½ - ½
5. Ben van Cuyk 1318 - B. IJsvelt 1324 1 - 0
6. Martin van Gelder 1303 - Rene Severijnen 1267 1 - 0
 

09 februari 2015

Geflatteerde nederlaag Kasteel 4 tegen kampioenskandidaat UVS

Toine van Bergen

 

Maandag 9 februari moest ons vierde team naar Nijmegen voor de zware confrontatie tegen kampioenskandidaat UVS. Opnieuw troffen we een tegenstander met gemiddeld zo'n 200 ratingpunten meer, maar dat zegt niet alles. Dat bleek ook nu weer. Tot zeker 22.30 uur waren alle partijen in balans.  En in het half uur daarna deelden zowel Arno ( met een pion meer) en Martien Oppers het punt met hun Nijmeegse tegenstander.

 

Martin van Gelder kreeg het wel steeds zwaarder. UVS had (om tactische redenen???) topspeler Thei van Laanen aan het laatste bord geplaatst. En dat bleek rond 23.00 uur toch teveel gevraagd voor hem. We stonden daarmee met 2-1 achter. Geen nood, want John Hermans stond een stuk voor tegen Bert Jan Boer. Maar omdat zijn koningsstelling niet al te safe oogde bood hij toch maar remise aan. Dat zag zijn UVS- opponent niet zitten en ze speelden nog even door. Even later hoorde ik een beschaafde vloek: John moest opgeven. Wat er precies gebeurde ontging me, omdat het aan mijn bord steeds spannender werd.

 

Ben van Cuyk, nog ongeslagen in externe wedstrijden dit seizoen, bleek vervolgens ook onderuit gegaan te zijn. Daarmee was het 4-1 en was de winst van UVS al zeker. Alleen mijn partij aan het topbord tegen Marcel Verstappen was nu nog bezig. Ik verloor in het eindspel een loper tegen een pion maar kreeg wel een goede tegenaanval. In tijdnood speelde ik het niet goed uit, want er waren nog wel degelijk winstkansen!!!! Toch kon ik (opnieuw) tevreden zijn over mijn spel tegen deze veel hoger geklasseerde Nijmegenaar.

 

Na deze uiteindelijk toch ruime maar geflatteerde nederlaag resten ons nog twee wedstrijden tegen zwakkere ploegen waarmee we de derde plaats in de eindstand moeten kunnen behalen.

 

Individuele uitslagen:

 

UVS 5 1636 - Het Kasteel 4 1357 5 - 1
1. Marcel Verstappen 1715 - Toine van Bergen 1330 1 - 0
2. Ruud van Roosmalen 1637 - Arno Reijnders 1534 ½ - ½
3. Wim de Jong 1554 - Martien Oppers 1274 ½ - ½
4. Bert-Jan Boer 1627 - John Hermans 1385 1 - 0
5. Wim Heuvelmans 1583 - Ben van Cuyk 1318 1 - 0
6. Thei van Laanen 1701 - Martin van Gelder 1303 1 - 0
 

16 januari 2015

Kasteel 4 deelt punten met PION

Toine van Bergen

 

In de januarironde van de OSBO- competitie speelde ons vierde team opnieuw tegelijkertijd thuis met Het Kasteel 2  tegen een team van dezelfde vereniging. Deze keer was het een clash tussen Wijchen en Groesbeek: naast Het Kasteel 4 tegen PION 4 stond ook Het Kasteel 2 tegen PION 2 op de rol. Over de laatste wedstrijd leest u elders.

 

Het was zeker een memorabele wedstrijd. Good old Louwrens Buddenberg had  van tevoren aangekondigd dat het zijn laatste wedstrijd zou worden voor onze vereniging. Om gezondheidsredenen stopt hij- met pijn in het hart. Onze voorzitter Willem van Berkel gaf hier op gepaste wijze aandacht aan en zelf bedankte Louwrens al onze clubleden met wie hij al die jaren menige avond achter het schaakbord heeft gedeeld. Louwrens wilde niet afscheid nemen achter ons topbord en daarom ging ik daar maar eens een keer zitten.

 

Zonder al teveel illusies, want de rating van mijn tegenstander was zo'n 500 punten hoger. Hoe dat afliep bewaar ik voor het laatst, want mijn match was ook het laatst afgelopen. Louwrens deelde als eerste het punt met Groesbeker Anton Grutters. Martin van Gelder had een gelijkwaardige stelling maar ineens ging zijn tegenstander Rouwhorst de fout in.

 

Onze debutant in de OSBO-competitie haalde zijn eerste winst binnen. Daarmee begon het er goed uit te zien. Op de overige borden was ook weinig krachtsverschil en ik stond zelfs iets beter!!! Martien Oppers hield een stelling over van loper tegen paard en het zag er goed uit toen hij de loper van Groesbeker Gregor Plum kon verschalken. Hij hield echter te weinig pionnen over om de winst binnen te halen en kwam ook tot remise. Omdat ik nog steeds beter stond besloten Arno en Ben ook akkoord te gaan met een onbeslist. Met alleen mijn partij nog aan de gang was de tussenstand daarmee 3-2 en was ook voor mij remise voldoende voor de uiteindelijke overwinning van het team.

 

Met de bedoeling om dat halfje over de streep te trekken ruilde ik in nog steeds betere stelling de dames af. Maar vervolgens ging ik in tijdnood toch nog onderuit. Geen schande tegen deze tegenstander zou je zeggen. Maar wat bleek achteraf??? Het was een gruwelijke vergissing!!!! In plaats van de dames te ruilen had ik schaak kunnen geven met mijn toren en vervolgens zijn dame gewoon kunnen ophalen!!!! De winst lag dus voor het grijpen. Maar ja, een prima partij van mijzelf die in ieder geval weer wat hoop biedt voor de toekomst. En het uiteindelijke 3-3 gelijkspel is zeker geen schande tegen PION 4 dat een veel hogere gemiddelde rating heeft.

 

Individuele uitslagen:

 

  Het Kasteel 4 1404 PION 4 1548 3 3
1. Toine van Bergen 1330 Pieter Thissen 1867 0 1
2. Arno Reijnders 1534 Jacques Thijssen 1627 ½ ½
3. Martien Oppers 1275 Gregor Plum 1538 ½ ½
4. Louwrens Buddenberg 1667 Anton Grutters 1649 ½ ½
5. Ben van Cuyk 1318 Rene Slaa 1268 ½ ½
6. Martin van Gelder 1303 Toon Rouwhorst 1338 1 0
 
09 december 2014

Kasteel 4 biedt dapper weerstand aan kampioenskandidaat SMB

Toine van Bergen

 

In de decemberronde van de OSBO- competitie moest ons vierde team op dinsdag 9 december op bezoek bij kampioenskandidaat SMB. Ondanks het feit dat we met drie invallers moesten aantreden ( waarvoor dank!!!!) bleef het tot het laatste moment spannend.

 

Martien Oppers had de ondankbare taak om op ons topbord weerstand te moeten bieden aan Pieter van Groenesteijn. Hij kwam al snel onder druk te staan, verloor ergens een stuk en moest de koning omleggen.  Op bord 2 bond John Hermans de strijd aan met niemand minder dan internationaal topschaakarbiter Geurt Gijssen. John wist lang stand te houden maar kwam wel 2 pionnen achter. Om 22.15 uur moest ook hij opgeven.

 

Martin van Gelder leek aanvankelijk iets minder actief te staan, maar knokte zich terug in de wedstrijd. Routinier Peter Groenewald nam echter geleidelijk aan de aanval weer over en ook onze dit seizoen in de OSBO debuterende cartoonist moest het hoofd buigen. Dat betekende tegen elven een op het eerste gezicht hopeloos lijkende 3-0 achterstand.

 

Maar de veerkracht van ons team bleek wederom geweldig. Ben van Cuyk speelt dit seizoen zelden meer een kansloze partij. De eerste twee competitiewedstrijden had hij al gewonnen, en toen SMB-er Frans Drummen wat al te laconiek met zijn koning aan de wandel ging wist Ben dit belangrijkste schaakstuk van zijn tegenstander te verschalken.

 

John Lansen stond zeker niet slechter tegen Henry Goverde en kwam zelfs een pion voor te staan. Hij was echter zo ongelukkig om met nog weinig tijd op de klok min of meer onbedoeld een stuk aan te raken waarmee hij niet echt een goede zet kon doen. Dat betekende toch een nederlaag. Zelf speel ik dit seizoen om onverklaarbare redenen extern mijn beste wedstrijden. Dat gold ook tegen SMB-er Jan Schillings van wie ik vorig seizoen nog kansloos verloor. Mijn koningsstelling stond sterk onder druk maar ik kon door een simpel schaakje met mijn paard ineens de dame van mijn tegenstander arresteren.

 

Dat betekent dat zowel Ben als ik nog steeds een score van 100% hebben!!! Uiteindelijk werd het daarmee een eervolle 4-2 nederlaag.

 

Individuele uitslagen:

 

  SMB 4 1642 Het Kasteel 4 1349 4 2
1. Pieter van Groenestijn 1880 Martien Oppers 1275 1 0
2. Geurt Gijssen 1824 John Hermans 1385 1 0
3. Henny Goverde 1639 John Lansen 1483 1 0
4. Jan Schillings 1598 Toine van Bergen 1330 0 1
5. Frans Drummen 1451 Ben van Cuyk 1318 0 1
6. Peter Groenewald 1460 Martin van Gelder 1303 1 0
 
20 november 2014

Kasteel 4 wint ook tweede wedstrijd

Toine van Bergen

 

Ook de tweede wedstrijd in de OSBO- competitie wist Het Kasteel 4 tot een goed einde te brengen. Na de flitsende 5,5- 0,5 overwinning thuis tegen ASV moesten we op donderdag 20 november aantreden bij Elster Toren. Hoewel het derde team van deze vereniging de eerste wedstrijd fors had verloren waren we toch op onze hoede.

 

Op de meeste borden kwamen we beter te staan maar dat zegt niet alles weet ik uit eigen ervaring. Martin kwam op bord 6 als een van de weinigen iets slechter te staan. Maar zijn tegenstander wist niet te profiteren. Onze cartoonist kon zelfs een tegenaanval plaatsen maar uiteindelijk werd het remise. Martin is daarmee in zijn OSBO-debuutjaar  nog steeds ongeslagen.

 

Ben kreeg een goede stelling op het bord, won twee pionnen en zijn dame drong diep de koningsstelling van tegenstander Ton Overeem binnen. Vervolgens vergiste de Elstenaar zich en gaf hij zijn dame weg. Daarmee stonden we met 1½ – ½ op voorsprong. Ben is in topvorm met 2 uit 2!!! Datzelfde geldt voor Tony Hall, die helaas zijn laatste externe wedstrijd voor onze club speelt. Hij gaat binnenkort verhuizen naar Amsterdam, en dat is een groot verlies voor Het Kasteel. Tony wist ook zijn laatste wedstrijd winnend af te sluiten.

 

Louwrens was op bord 1 weer eens met een degelijke partij bezig. Niets aan de hand, ruim tijdvoordeel en een betere stelling. Maar toen gaf hij om 22.40 uur ineens zomaar een stuk weg en moest hij opgeven. Daarmee werd de tussenstand 2 ½ – 2 ½ en kwam de druk bij Arno en mijzelf te liggen. De partij van Arno ging eigenlijk al lange tijd richting remise maar hij had tijd genoeg om af te wachten hoe het bij mij verliep. Ik werd het eerste deel van de avond gesteund door mijn in Elst wonende oudste zus en dat gaf natuurlijk extra stimulans om er eens goed voor te gaan zitten. Het werd een bijzonder boeiende partij. Toen Elster Torenspeler Martijn Vlootman lang ging rokeren werd het een typische strijd om wie het eerste de koningsstelling van de tegenstander kon platwalsen. Ik ontsnapte enkele keren miraculeus. Maar Vlootman deed uiteindelijk in hevige tijdnood enkele mindere zetten waardoor ik hem mat kon zetten. Na mijn winstpartij werd de vrede tussen Arno ( wereldberoemd in Elst en omstreken) en Kamran Roodsaz getekend.

 

De volgende ronde spelen we weer uit, de topper tegen SMB in Nijmegen. Helaas zonder Tony. We zullen op zoek moeten naar een vervanger!!!

 

 De Elster Toren 3 1464Het Kasteel 41431 24
1. Bram Arends1627 Louwrens Buddenberg166710
2. Kamran Roodsaz1558 Arno Reijnders1534½½
3. Martin van den Eijk1533 Tony Hall143601
4. Martijn Vlootman1400 Toine van Bergen133001
5. Ton Overeem Ben van Cuyk131801
6. Jerry Tijssen1202 Martin van Gelder1303½½
 
17 oktober 2014

Kasteel 4 gaat flitsend van start

Toine van Bergen

 

Ons vierde team is in de hoogste versnelling van start gegaan in de OSBO-competitie. Het Arnhemse ASV 9 werd uiteindelijk met zeer forse cijfers verslagen.

 

Het bleef wel lang spannend aan de diverse borden. Hoewel onze stellingen over het algemeen wat beter waren en hier en daar ook sprake was van lichte materiaalwinst bleef de 0-0 lang op het scorebord. Tony wist als eerste de buit binnen te halen tegen Arnhemmer Zekria Armani. Maar toen was het al 23.20 uur!!!

 

Als er één schaap over de dam is volgen er echter meer!!! Ben wist een paard voorsprong te halen en drie minuten na de winst van Tony moest ook zijn tegenstander Lion de Kok capituleren. Good old Louwrens Buddenberg was op het topbord de volgende. Hij speelde een risicovolle partij met zijn koning tamelijk onbeschermd midden op het bord. Maar zelf had hij ook enorme dreigingen. Dat werd oud- Kasteelheer Werner Passchier te veel. En om 23.30 uur was het daarmee al 3-0.

 

Arno herstelde zich prima van een nederlaag met het derde team, een dag eerder, bij zijn vroegere club Elster Toren. In een degelijke partij gaf hij ASV’er Bob Kooy geen kans. Ook hij zegevierde en daarmee was de overwinning al een feit!!!

 

Martin van Gelder maakte zijn debuut in de OSBO- competitie en speelde ook al tegen een oud- clubgenoot: Remco Menger. Hoewel Martin zei kansen op winst te hebben laten liggen mag hij zeker tevreden zijn met zijn remise. Zelf speelde ik een boeiende partij tegen oud- OSBO- en ASV- voorzitter Hendrik van Buren. In een gelijkwaardige stelling offerde ik mijn paard voor twee pionnen om daarmee een doorbraak op de koningsvleugel te forceren. Ik bood vervolgens remise aan omdat we de buit toch al binnen hadden. Van Buren wilde echter doorspelen en toen bleek uiteindelijk dat mijn offer toch goed uitpakte. Vlak voor het vallen van zijn vlag gaf mijn tegenstander in verloren stelling op.

 

Een overtuigende start van ons team in een poule waarin wij ons zeker moeten kunnen handhaven. 

 

Uitslagen:

 

  Het Kasteel 4 1431 ASV 9 1564 ½
1. Louwrens Buddenberg 1667 Werner Passchier 1716 1 0
2. Arno Reijnders 1534 Bob Kooij 1647 1 0
3. Tony Hall 1436 Zekria Amani 1609 1 0
4. Toine van Bergen 1330 Hendrik van Buren 1512 1 0
5. Ben van Cuyk 1318 Lion de Kok 1529 1 0
6. Martin van Gelder 1303 Remco Menger 1368 ½ ½