Verslagen derde team

 

Uitslagen en standen Foto's

 

08 april 2016

Kasteel 3 sluit seizoen af met ruime overwinning

Toine van Bergen

 

Vrijdagavond 8 april stond de slotronde van de 3e klasse H van de OSBO- competitie op het programma. Voor ons team betekende dat een thuiswedstrijd tegen Millingen…. In Millingen!!! Deze vereniging organiseerde deze keer namelijk de gezamenlijke slotronde. Altijd leuk als je alle tegenstanders nog een keertje gezamenlijk bij elkaar ziet. Veel bekende gezichten. Ook van de OSBO trouwens, want deze had onze eigen ex- voorzitter en -penningmeester Peter Zieck naar het dorpje aan de Rijn gestuurd. Gelukkig waren we na het wachten op Arno en een touristische route via Museum Oriëntalis, het Afrikamuseum en de noodopvang voor vluchtelingen in Heumensoord nog net op tijd.

 

Martin, die Albert uit Grave had opgehaald, had een deel van het wedstrijdformulier al ingevuld, zodat we snel achter de borden zaten. En toen bleek dat onze spelers er zin in hadden. Ben speelde tegen Ben (IJsvelt) en onze Ben was rond 22.00 uur de eerste die door een foutje van zijn tegenstander de winst binnenhaalde. Zelf had ik voor de afwisseling een keer een gemakkelijke avond. Op zet vijf gaf René Severijnen al een centrumpion af en even later deed hij ook nog een loper in de aanbieding. Mijn enige valkuil was nog verlies van concentratie maar de koffie was gelukkig van goede kwaliteit in Millingen. Dus werd het al snel 2-0.

 

Niels speelde op ons topbord tegen de Duitser Frank Unkrig, van wie ik vorig jaar nog ongelukkig verloor. Aanvankelijk leek het ook voor hem moeilijk te worden: een pion achterstand en een actieve Duitse dame bezorgden hem veel denkwerk. Maar daarna tuinde Unkrig in het valletje dat Niels had opengezet. Hij kreeg een stuk kado maar Niels kreeg er een mat in twee voor terug. Nog voor half elf stond het daarmee al 3-0 voor Het Kasteel!

 

Invaller Albert speelde een aanvallende partij met zwart. Hij bood al vrij snel remise aan maar Ton Huybregts, die nog topscorer van de 3e klasse H kon worden, had daar op dat moment nog geen zin in. Albert gaf hem echter geen enkele kans en toen hij zijn tegenstander om 22.33 uur nog een keer remise aanbood zag deze in dat er ook echt niet meer inzat. Daarmee was de buit voor ons binnen.

 

Arno speelt dit seizoen wat ongelukkig. In een eindspel met voor beide partijen nog een dame, toren en paard op het bord zat er net geen eeuwig schaak in. Toen hij dacht de tweede Millingse Duitser Bernd Schumacher zonder risico schaak te kunnen geven overzag hij dat dit schaak zodanig opgeheven kon worden dat hij zelf weer schaak kwam te staan. Hij moest daarna opgeven.

 

Ten slotte Martin. Hij is dit seizoen onze topscorer geworden met 5 uit 7!!! Een eindspel met beide partijen een toren en een reeks pionnen op het bord werd op prima wijze door hem uitgespeeld.

 

De uitslagen:

 

Het Kasteel 3

1460

Millingse SV 2

1446

1. Niels Radder 1593 Frank Unkrig 1493 1 0
2. Arno Reijnders 1513 Bernd Schumacher 1599 0 1
3. Albert Verhaaren 1695 Ton Huybregts 1552 ½ ½
4. Ben van Cuyk 1340 B. IJsvelt 1302 1 0
5. Toine van Bergen 1323 Rene Severijnen 1285 1 0
6. Martin van Gelder 1294 Eric Houkes 1 0

 

 

11 maart 2016

Kasteel 3 onderuit tegen kampioenskandidaat PION

Toine van Bergen

 

Vrijdagavond 11 maart stond de thuiswedstrijd tegen PION op de agenda. Een tegenstander met een gemiddeld veel hogere rating. Een Groesbeekse eerste bordspeler met een rating van bijna 2000. Ga er maar aan staan. En dan was onze kopman Niels Radder ook nog verhinderd. Toch duurde het lang voordat op de verschillende borden er enig krachtsverschil bleek te ontstaan. Het was al na tienen toen Arno mij mededeelde dat hij helaas had verloren. Van zijn partij heb ik verder weinig meegekregen.

 

Ben stond echter goed te verdedigen tegen zijn tegenstander Anton Grutters. Zelfs zo goed, dat deze er geen heil meer in zag en remise aanbood. Ik adviseerde hem om dit te accepteren omdat op de andere borden ook nog genoeg kansen lagen. Dat bleek inderdaad te kloppen, want Martin – hard op weg om teamtopscorer te worden – wist Hans van Hanswijk te verschalken. En om 22.40 uur stond het vervolgens gewoonweg weer gelijk: 1 ½- 1 ½ .

 

Uiteindelijk bleken onze tegenstanders op de overige borden uiteindelijk toch een maatje te groot. De Groesbeekse kopman Leo Wijnhoven – die in PION 1 niet zou misstaan – had een harde dobber aan Albert. Totdat onze invaller aan het eerste bord  in het eindspel een toren verspeelde. Martijn – die wat later binnenkwam omdat hij eerst naar Groesbeek was gereden ( hij dacht dat we uit speelden!!!) – moest vervolgens capituleren regen de Groesbeekse teamleider Sjaak Thijssen. En zelf zag ik een betere stelling – mede door tijdnood – uiteindelijk weer eens uit mijn handen glippen.

 

Wat ons nu nog rest is om in de laatste ronde de puntjes mee te nemen uit Millingen. Dan eindigen we keurig in de middenmoot.

 

De uitslagen:

 

Het Kasteel 3

1422

PION 4

1686

1. Albert Verhaaren 1695 Leo Wijnhoven 1988 0 1
2. Arno Reijnders 1513 Henk Arts jr. 1706 0 1
3. Martijn Ohlenroth 1370 Jacques Thijssen 1597 0 1
4. Ben van Cuyk 1340 Anton Grutters 1623 ½ ½
5. Toine van Bergen 1323 Jan van Kessel 1514 0 1
6. Martin van Gelder 1294 Hans van Hanswijk 1 0

 

18 februari 2016

Kasteel 3 pakt de punten in Elst

Toine van Bergen

 

Ons derde team  speelde op donderdagavond 18 april de lastige uitwedstrijd tegen Elster Toren 3. Van tevoren was bekend dat het alle kanten op zou kunnen gaan. We stonden zowel in wedstrijd- als in bordpunten gelijk en ook de ratingscores ontlopen elkaar nauwelijks. De vorm van de dag zou de doorslag gaan geven.

 

's Ochtends kreeg ik echter het vervelende bericht dat Arno wegens griep niet mee zou kunnen spelen tegen zijn oude club. Snel kon ik gelukkig Clemens bereid vinden om in te vallen. Op de diverse borden bleef het tot 22.00 uur rustig. Bij Martijn waren inmiddels de nodige stukken van het bord gegaan. Hij kwam in een pionneneindspel terecht waarbij Elstenaar Willem van den Eijk licht in het nadeel was door een vervelende dubbelpion. Met actief spel van zijn koning wist Martijn dit voordeeltje goed uit te buiten. Martin wist materiaalvoordeel te behalen en gaf dit niet meer uit handen. Toen ook hij had weten te winnen zag het er goed uit.

 

Maar Ben stond erg gedrukt met een gevaarlijke dame-torencombinatie die druk uitoefende op zijn koningsstelling. Zijn tegenstander stond echter behoorlijk onder tijdsdruk en bood remise aan. Dat besloot Ben te accepteren na overleg met mij. Op de andere borden stond het er toen immers nog redelijk goed voor.

 

En inderdaad: invaller Clemens wist een eindspel met kwalitatief beter materiaal goed af te ronden en scoorde het beslissende winnende punt voor Het Kasteel. Op dat moment waren dus alleen Niels en ik nog in de strijd, op de twee hoogste borden. Niels had een licht materieel nadeel maar wel degelijk nog aanvalskansen. De Elster kopman Kamran Radsaz wist echter goed weerstand te beden en Niels moest het loodje leggen. Zelf stond ik de hele partij beter tegen de talentvolle Martijn Vlootman. Maar hij had iets goed te maken omdat ik vorig jaar van hem gewonnen had. En inderdaad, zoals vaker sloeg het “11 uur syndroom” bij mij weer eens toe. Een taxatiefoutje bij een afruil kostte me de kop. Ook omdat ik vervolgens in hevige tijdnood belandde. Maar voor lang treuren was deze keer geen reden: we hadden de punten deze keer op de lagere borden gepakt, waarmee we ons nu wel veilig kunnen noemen.

 

De uitslagen:

 

De Elster Toren 3

1419

Het Kasteel 3

1414

1. Kamran Roodsaz 1594 Niels Radder 1593 1 0
2. Martijn Vlootman 1483 Toine van Bergen 1323 1 0
3. Willem van den Eijk Martijn Ohlenroth 1370 0 1
4. Jerry Tijssen 1181 Ben van Cuyk 1340 ½ ½
5. Rob Leijser Clemens Levink 1564 0 1
6. Maik van den Brink Martin van Gelder 1294 0 1

 

 

15 januari 2016

Kasteel 3 deelt punten met Nijmeegs SMB

Toine van Bergen

 

De derby tegen het Nijmeegse SMB was spannend en er was sprake van weinig krachtsverschil. Dat verwachtten we al op basis van de gemiddelde rating van beide teams, en die verwachting kwam uiteindelijk ook uit.

 

Aanvankelijk leek het zelfs dat wij op alle borden er wat beter voor stonden. Dat was zeker het geval bij Arno. Maar hij liet zich toch foppen door de lepe Marinus Mulders. Lang keken we vervolgens tegen deze 0-1 achterstand aan, totdat Martijn, die wat meer aanvalskansen had, dit uiteindelijk niet bleek te kunnen verzilveren. Hij speelde remise.

 

Kopman Niels wist vervolgens een paard te winnen van Jan Aalbers, die in een fraai clubtenue was verschenen met daarop vermeld het oprichtingsjaar 1848 van deze zeer oude schaakvereniging. Niels gaf deze voorsprong natuurlijk niet meer uit handen en maakte het bekwaam af.

 

Ben speelde tegen oud- clubgenoot Paul van Deemen. Eerst kwam hij een pion achter, maar in de slotfase stond Ben ineens twee pionnen voor. Dat bleek uiteindelijk toch niet voldoende voor de winst, onder andere omdat Paul nog een gevaarlijke vrijpion had.
Martin wist een stuk te winnen van Nijmegenaar Dolf Hofs. Deze laatste besloot vervolgens vreemd genoeg tot een stukkenruil, waar onze teamgenoot natuurlijk geen bezwaar tegen had. De winst werd ook door hem behaald.

 

Met een 3-2 voorsprong op zak was ik nog aan het spelen tegen een voor mij goede bekende, de Nijmeegse beeldend kunstenaar Frans Drummen. Na een moeizame opening werd het een gelijkwaardige partij. In tijdnood raakte ik echter twee pionnen kwijt, had nog wel een matdreiging in huis, maar uiteindelijk kwam ik er net niet doorheen. Daarmee was de puntendeling een feit.

 

Individuele uitslagen:

 

Het Kasteel 3

1408

SMB 5

1428

3

3

1. Niels Radder 1575 Jan Aalbers 1476 1 0
2. Arno Reijnders 1528 Marinus Mulders 1422 0 1
3. Martijn Ohlenroth 1352 Henk Brouwer 1401 ½ ½
4. Ben van Cuyk 1345 Paul van Deemen 1400 ½ ½
5. Toine van Bergen 1318 Frans Drummen 1439 0 1
6. Martin van Gelder 1329 Dolf Hofs 1 0

 

 

07 december 2015

Kasteel 3 onderuit tegen Nijmeegs UVS

Toine van Bergen

 

Het derde team ging op maandag 7 december op bezoek in het nieuwe onderkomen van de Nijmeegse schaakvereniging UVS. De sfeerloze zaaltjes in een zalencomplex in het centrum van Nijmegen  hebben plaatsgemaakt voor een sfeervol café met grote achterzaal in de Nijmeegse wijk de Wolfskuil. Dus aan de omgeving lag het zeker niet dat we uiteindelijk het onderspit moesten delven.

 

Het begon nog wel zo goed. Kopman Niels Radder drong met een van zijn paarden de koningsstelling binnen en won materiaal. Een eindspel van toren tegen paard met ook nog een pion meer werd bekwaam uitgespeeld. Daarna bleef het op diverse borden gelijk opgaan. Vlak voor elven ging het echter mis. Martin, die een week eerder nog oefende tegen de Nederlandse kampioen vrouwenschaak, moest nu opnieuw het onderspit delven tegen een vrouw.

 

Clemens, op het laatste moment ingevallen voor de zieke Louis, had weliswaar een pion voorsprong maar weinig tijd meer. Hij moest berusten in een remise. Ook voor Arno zat er dit keer niet meer dan een puntendeling in.

 

Met een 3-2 achterstand was ik om 23.00 uur nog de enige die een gelijkspel zou kunnen binnenhalen. Dat werd een moeilijke opgave omdat ik in het middenspel een loper was kwijtgeraakt. Maar een kansrijke aanval op de koningsstelling van mijn tegenstander zat er nog wel in. Helaas kon ik in tijdnood net niet de winnende zet vinden en moest ook ik mijn koning omleggen.

 

De uitslagen:

 

UVS 6

1392

Het Kasteel 3

1444

4

2

1. Frans Nijenhuis 1561 Niels Radder 1575 0 1
2. Tobi van Scheijndel 1364 Arno Reijnders 1528 ½ ½
3. Jos Buijs Toine van Bergen 1318 1 0
4. Erick Moeri Ben van Cuyk 1345 1 0
5. Harrie Berkers 1561 Clemens Levink 1571 ½ ½
6. Valerie Janssen 1082 Martin van Gelder 1329 1 0

 

13 november 2015

Ruime overwinning Kasteel 3 tegen jeugdteam Tornado

Toine van Bergen

 

Ons derde team heeft zijn eerste overwinning te pakken in de OSBO-competitie. Het enthousiaste tweede (jeugd)team  van onze gasten uit Druten moest ruim het onderspit delven. Toch was het niet op alle borden een gemakkelijke partij voor ons. Zo kwam Arno aanvankelijk zelfs slechter te staan tegen zijn talentvolle tegenstander. Maar hij wist er een herhaling van zetten uit te slepen en dwong daarmee remise af.

 

Zelf maakte ik al in de opening een fout door een van mijn lopers op te laten sluiten. Gelukkig zag Nick van Dijk dit niet en ontsnapte ik. Toen ik even later een stuk won ging ik ineens gemakkelijk naar de zege. Zeker nadat ook de dames waren geruild.

 

Ondertussen was ook Martin in een goede stelling terecht gekomen. Nadat hij de dame van zijn tegenstander te pakken had gekregen wist ook hij het volle punt te scoren.

 

Onze kopman Niels speelde lange tijd een vrij gelijkwaardige partij. In de slotfase had hij nog drie pionnen over en moest hij alleen nog voorkomen dat het pat werd. Met zijn zege stond het al 3 ½ – ½ en was de buit dus binnen.

 

Ben speelde tegen de enige senior van tornado, teamleider Pieter van Dijk. Hij kwam behoorlijk onder druk te staan maar bood op het goede moment remise aan. Zijn tegenstander zag niet dat hij gewonnen stond en accepteerde het aanbod! Toeschouwer Jermo liet daarna in de analyse zien wat van Dijk had moeten doen.

 

Als laatste was invaller Louis nog in de strijd tegen Leendert Vleeming. Hij had licht materieel voordeel en hield in het eindspel twee pionnen over. Dit was ook voldoende voor de winst.

 

De uitslagen:

 

Het Kasteel 3

1424

Tornado 2j

741

5

1

1. Niels Radder 1575 Michiel van Deursen 668 1 0
2. Arno Reijnders 1528 Len Brands 730 ½ ½
3. Louis van Sonderen 1448 Coendert Vleeming 603 1 0
4. Ben van Cuyk 1345 Pieter van Dijk 1367 ½ ½
5. Toine van Bergen 1318 Nick van Dijk 514 1 0
6. Martin van Gelder 1329 Patrick Wijono 562 1 0

 

22 oktober 2015

Ook Kasteel 3 onderuit in eerste competitieronde

Toine van Bergen

 

De eerste ronde van de OSBO- competitie leverde voor onze externe teams tot gisteren louter nederlagen op. Helaas kon Het Kasteel 3 hier in Arnhem tegen ASV 8 niets aan veranderen. Van tevoren was bekend dat dit een van onze sterkste tegenstanders zou worden. Maar het werd voor de thuisclub zeker geen makkie. De wedstrijd bleef lang in evenwicht. Martijn speelde een evenwichtige partij tegen Walter Wong. Een eindspel van dame met toren kwam op het bord en er zat voor beide partijen niet meer in dan remise.

 

Daarna bleef het lang spannend op alle borden. Martin verloor al snel een pion, schudde enkele keren  mismoedig met zijn hoofd maar won er ook net zo snel weer enkele terug. Zelf kwam ik in een partij terecht waarin snel diverse stukken werden geruild. Ik belandde in een toreneindspel waarin beide partijen een lastig te verdedigen dubbelpion hadden. Noodgedwongen moest ook ik remise aanbieden wat door mijn tegenstander Lion de Kok werd geaccepteerd.

 

Kort na het einde van mijn partij was Martin alweer met zijn hoofd aan het schudden. Hij had zijn pionnenvoorsprong weer weggegeven, een verkeerde voortzetting gekozen en moest zijn koning omleggen. Onze kopman Niels leek in een remiseachtige stelling beland te zijn. Een eindspel van paard tegen loper. ASV-er Bob Kooij dacht daar anders over. Hij wist met wat handige zetten een pion te promoveren tot dame. Niels had op dat moment nog twee verbonden pionnen op het bord die ook op weg gingen naar de overkant. Helaas kwamen ze daar niet aan. Een mat kon niet voorkomen worden.

 

Op dat moment waren Arno en Ben nog in de strijd. Beiden stonden er wat minder voor. Ben moest een aanval af proberen te slaan met een pion minder. Dat lukte niet. Arno wist er tegen Theo Koeweiden – met een loper en dame tegen een toren en dame-  toch nog remise uit te slepen.

 

De uitslagen:

  ASV 8 1561 Het Kasteel 3 1415
1. Bob Kooij 1621 Niels Radder 1575 1 0
2. Theo Koeweiden 1617 Arno Reijnders 1528 ½ ½
3. Walter Wong 1610 Martijn Ohlenroth 1352 ½ ½
4. Hub Kusters 1563 Ben van Cuyk 1345 1 0
5. Lion de Kok 1512 Toine van Bergen 1362 ½ ½
6. Oscar Mercan 1441 Martin van Gelder 1329 1 0

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 10-04-2016 om 12:02:50