Verslagen eerste team

 

Uitslagen en standen Foto's

 

06 mei 2017

Kasteel 1 is Kampioen !

Maarten Rossen

 

De gezamenlijke slotronde van de promotieklasse werd gespeeld in Apeldoorn. De organisatie had het goed voor elkaar. Onder leiding van wedstrijdleider Huub Blom, startten alle 10 teams in een grote zaal.

 

Voor Kasteel 1 kon het wel eens een hele mooie dag worden. Andere teams hadden onderweg punten laten liggen en daardoor stond K1, onder leiding van teamleider Ritchy Duin, bij ingang van de laatste ronde op de eerste plaats. In de laatste ronde wachtte VDS uit Beekbergen, dit is een sterke tegenstander. Ook VDS had nog kansen op promotie, het beloofde een spannende middag te gaan worden.

 

Vooraf was er wat commotie, Henk en Henk speelden op bord 7 en 8 en gingen aan het verkeerde bord zitten. Het kon ook zijn dat de opstelling verkeerd was doorgegeven. Het zorgde voor wat verwarring.

 

Kaz Haans pakte dit seizoen al belangrijke punten voor K1. Dit keer tastte hij in de opening een aantal keren flink mis. Hij kreeg Lf2+ om de oren en moest teleurgesteld opgeven. Nu kon hij zich al snel storten op alle lekkere hapjes die de organisatie had bereid.

 

Bij Kasteel topscoorder Bram Rutten aan bord 4 gingen snel de dames van het bord. Bram probeerde er nog iets van te maken maar de muziek was uit de stelling. Een degelijke remise was het resultaat.

 

Henk van Kortenhof had in Meester een van de sterkste tegenstanders getroffen. Henk die een sterk seizoen speelt redde het niet en moest helaas opgeven.

 

We stonden nu 0,5 – 2,5 achter en een mogelijk K… leek erg ver weg. Op veel borden leek er weinig aan de hand en een kleine nederlaag werd verwacht. Het voordeel van dit nadeel was dat iedereen wist wat hem te doen stond.

 

Degene die van ieder team het eerste won kreeg een prijs. Deze prijs viel ten deel aan Henk Massink. Naar eigen zeggen had Henk de hele middag een prettig plusje. In een paard-toren eindspel maakte hij het mooi af.

 

De binnenkort aftredende clubkampioen Maarten Rossen speelde aan bord 1 op een live bord. Onder toeziend oog van de hele schaakwereld ga je geen slap variantje spelen. Het werd een spannende partij. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord waarbij de Kasteelspeler het initiatief had. Opzet 40 maakte de zwartspeler een fout en niet veel later was de partij beëindigd.

 

De stand was nu weer gelijk. Op de overige borden zag het er goed uit voor Kasteel. Twan Rutjes kreeg een bekende variant op het bord. Oud Kasteelschaker Erwin Habers speelde deze variant vaak. Rutjes offerde een kwaliteit en kreeg het initiatief. Daarna begon hij aan het verorberen van al die pionnen. Aan het eind had hij maar liefst 6 pionnen meer, zijn tegenstander geloofde het wel.

 

Oud voorzitter Willem van Berkel moest het gaan doen voor het Kasteel. De tactische wissel om Duin en van Berkel om te draaien moest zich nu gaan bewijzen. Van Berkel leek aanvankelijk in een benauwde situatie te komen met zijn dame, hij had echter al gezien dat het allemaal net kon. Van Berkel speelde sterk en kwam in een gewonnen positie te staan. Veel nerveuze mensen ijsbeerden rond zijn bord, zou het dan echt gaan gebeuren?

 

Zijn tegenstander zette het paard weg en Willem promoveerde tot dame. Er werd opgegeven…. Een oerkreet galmde door de zaal. Kasteel 1 is KAMPIOEN.

 

Teamleider Ritchy Duin speelde tegen een sterke tegenstander. Aanvankelijk wilde hij een slap schuifvariantje gaan spelen, maar achter het bord besloot hij toch om een scherpe opening van stal te halen. Een spannende partij was het gevolg. In het eindspel werd de stelling knap remise gehouden. Een 5-3 overwinning voor Kasteel was het eindresultaat.

 

Vooraf aan deze competitie hadden weinig mensen Kasteel 1 getipt als kampioen. Opmerkelijk is dat er maar 8 spelers gebruikt zijn. Ik ben heel benieuwd hoe dit team het volgend jaar in de landelijke competitie gaat doen.

 

Na het in ontvangst nemen van de prijzen werd de Chinees nog maar eens gebeld. De stemming was opperbest en het was nog lang gezellig in Wijchen.

 

 

19 maart 2016

Kasteel 1 verliest van hekkensluiter!

Ritchy Duin

 

Kasteel 1 heeft zichzelf zaterdag 19 maart een slechte dienst bewezen in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Zutphen. Ondanks een razendsnelle voorsprong werden de gasten uit Zutphen verblijd met hun allereerste punten.

 

Henk bezorgde Het Kasteel al snel een voorsprong doordat tegenstander Rothengatter pardoes een toren weggaf. Toen Kaz ook nog eens zijn tegenstander Van den Berg van het bord speelde leek er voor Kasteel 1 een ruime overwinning in het vat te zitten.

 

Henk van Kortenhof ziet dat het tweede winstpunt zal worden gescoord door Kaz!

 

Het Zutphense schaakteam streed echter voor één van zijn laatste kansen op lijfsbehoud en was naarstig op zoek naar de eerste punten. Die kwamen er verrassend genoeg ook. Hans zat niet goed in de partij tegen Sahakian en moest capituleren.

 

Topscoorder Twan liet nog wel even zien hoe een partij in winst moest worden omgezet tegen Henstra. Ook de remise van Maarten tegen de sterke Zutphense kopman Ludden was een puike prestatie. Daarna ging het echter volledig mis. Ritchy moest zijn Koning omleggen tegen Meijer, Willem greep mis tegen Hagendijk en tot overmaat van ramp verloor Jorik het eindspel van Van de Seijp.

 

De mogelijkheid om zichzelf definitief veilig te spelen in de promotieklasse tegen de hekkensluiter bleek niet aan Kasteel 1 besteed. Met nog twee wedstrijden te gaan staat  Kasteel 1 op de ranglijst in de middenmoot en mogen er geen verdere misstappen meer worden gemaakt om uit de gevarenzone te blijven. Zaterdag 2 april a.s. staat de lastige uitwedstrijd in Arnhem tegen ASV 4 op het programma.

 

 

Het Kasteel 1

1879

Zutphen 1

1876

1. Maarten Rossen 1895 Gert-Jan Ludden 2223 ½ ½
2. Willem van Berkel 1980 Klaas Hagendijk 1961 0 1
3. Hans Quint 1948 Aleksandr Sahakian 1799 0 1
4. Twan Rutjes 1914 Kees Henstra 1909 1 0
5. Kaz Haans 1825 Mark van den Berg 1867 1 0
6. Henk van Kortenhof 1829 Wouter Rothengatter 1691 1 0
7. Jorik Quint 1780 Jarmo van de Seijp 0 1
8. Ritchy Duin 1859 René Meijer 1680 0 1

 

 

07 november 2015

Kasteel 1 wint in Wageningen!

Ritchy Duin

 

Kasteel 1 wist afgelopen zaterdag 7 november een goed resultaat te behalen in Wageningen. Eindelijk werden er winstpunten gepakt in de promotieklasse, na een nederlaag en gelijkspel. Met dit resultaat staan we voorlopig in de middenmoot. Kasteel 1 mocht het opnemen tegen het derde team van Wageningen, de vereniging van de nationale schaaklegende Jan Timman. Ook de oud-kasteelspelers Stefan Bekker en Jermo Kooijmans spelen tegenwoordig voor deze vereniging.

 

Stefan Bekker en Jan Timman in actie!

 

Jorik speelde een gelijkopgaande partij tegen Wiersma. Na wat stukkenruil bleef de partij in evenwicht en was een remise het resultaat.

 

Het was Willem die ons aan een voorsprong hielp. De degelijke Bonnier liet zijn paard verloren gaan en daarmee werd de partij beslist.

 

Ritchy kwam met de zwarte stukken in een ogenschijnlijk betere stelling terecht tegen Kruit. Na massale stukkenruil bleef een dame-eindspel over, waarin geen voordeel meer zat en de punten werden vredelievend gedeeld.

 

Henk leek weinig te vrezen te hebben in zijn partij tegen Neuteboom. Toch ging Henk in de fout en verloor een belangrijke pion. De Wageninger speelde het daarna nauwkeurig uit naar de winst.

 

Maarten won al in de opening een pion door een vergissing van tegenstander Otte. In het eindspel werd een tweede pion buitgemaakt en vervolgens speelde Maarten de partij behoedzaam naar een gewonnen positie. Daarmee kwamen we opnieuw op voorsprong: 3-2!

 

Kaz verloor echter een kwaliteit tegen Van de Waerdt. Kaz wist lang door te vechten in de partij, maar moest uiteindelijk toch capituleren.

 

Twan speelde sterk tegen Stigter. Twan won een pion in het middenspel en na een dubieus stukoffer van de Wageningse schaker werd de partij behoedzaam naar de winst geschoven. Voor de derde maal was er een voorsprong in de wedstrijd: 4-3!

 

Twan speelde een sterke partij en won!

 

De allerlaatste partij in de schaakarena van Wageningen werd gespeeld door Hans. Terwijl de strijd op alle overige borden beslist was en Jan Timman aan het publiek liet zien hoe hij gewonnen had, deed Hans verwoede pogingen om het eindspel met een paard meer tegen Christians te winnen. Dat lukte niet, maar een half punt was voldoende om de wedstrijd met 4½ - 3½ winnend af te sluiten.

 

 

Wageningen 3

1854

Het Kasteel 1

1881

1. Richard Christians 1812 Hans Quint 1965 ½ ½
2. Marco Otte 1910 Maarten Rossen 1875 0 1
3. Frans Bonnier 1916 Willem van Berkel 1985 0 1
4. Jan Hendrik Neuteboom 1826 Henk van Kortenhof 1869 1 0
5. John Stigter 1871 Twan Rutjes 1877 0 1
6. Pieter Kruit Ritchy Duin 1857 ½ ½
7. Cees van de Waerdt 1870 Kaz Haans 1842 1 0
8. Co Wiersma 1771 Jorik Quint 1778 ½ ½

 

Jan Timman demonstreert zijn winstpartij!

 

10 oktober 2015

Gelijkspel voor Kasteel 1 tegen Nijmeegs SMB

Ritchy Duin

 

Kasteel 1 heeft afgelopen zaterdag 10 oktober in de derby tegen buurgenoot SMB uit Nijmegen geen winst kunnen behalen. De schaakwedstrijd in Wijchen-zuid leek lange tijd voordelig te gaan eindigen voor ons, maar toch stond er na 6 uur schaken een 4-4 eindstand op het scorebord. Zoals bekend heeft Kasteel 1 een kleine gedaanteverwisseling ondergaan door het vertrek van maar liefst vier spelers. Zoals bekend zijn onze jeugdige Griekse schaaktalenten na 3 jaar weer teruggekeerd naar hun thuisland. Wesley speelt voorlopig even niet vanwege gezondheidsredenen en Sjaak speelt dit seizoen extern voor OSV Oss. Vanuit Kasteel 2 zijn dus spelers noodgedwongen doorgestroomd en uiteraard heeft dat ook gevolgen voor de overige teams. Voor de wedstrijd tegen SMB moest Maarten zich helaas afmelden. Bram speelde in zijn plaats en deed het helemaal niet slecht! Integendeel!


Henk mocht het opnemen tegen oud-kasteellid Jelle van Deemen. Henk speelde de openingsfase soepel en actief en had wat meer ruimte voor zijn stukken. Een snelle remise werd echter overeengekomen, waarmee de score van de wedstrijd vredelievend werd geopend.


Ritchy speelde zoals gebruikelijk een niet alledaagse openingsvariant tegen Van Leeuwen. De Nijmegenaar was duidelijk verrast en moest al snel in de denktank. Met actief stukkenspel wist Ritchy een voordelige stelling op het bord te zetten. Er werd een vracht aan materiaal buit gemaakt en na de tijdnoodfase konden de stukken in de doos. Het Kasteel stond op voorsprong!


Willem leek op het kopbord alle touwtjes in handen te hebben tegen Rijkschroeff. Met sterk spel zette Willem zijn tegenstander onder druk. In het middenspel blunderde hij echter onnodig een vol stuk weg en daarmee werd de regie uit handen gegeven. Rijkschroeff greep zijn kans en Willem kon zijn koning omleggen.


Hans belandde in een iets mindere stelling tegen Waenink. Toch wist Hans in het dame-eindspel een pion te winnen. Waenink kon met zijn dame schaak blijven geven en daarmee de remise afdwingen.


Twan speelde met de witte stukken tegen Smit. De partij bleef in evenwicht en het paardeindspel leek gelijkwaardig. Toch was het paard van de SMB-schaker behendiger en wist hij zelfs zijn vrije randpion aan de overkant te brengen. Dat betekende een nieuwe dame en gelijktijdige capitulatie door Twan. Hierdoor was er plotseling een 2-3 achterstand in de wedstrijd.


Kaz speelde een geweldige partij tegen Schut. Kaz won een belangrijke pion in het middenspel en in het toreneindspel bezat hij er vier meer dan zijn tegenstander. De pionnen liepen hard naar voren en Schut kon opgeven.

 

Kaz speelde een geweldige partij!

 

Onze  invaller Bram maakte tegen Wedholm een voortreffelijk debuut in de hoofdmacht van Het Kasteel. Het werd een hectische partij waarbij Bram in de openingsfase een belangrijke pion wist te veroveren. De spanning steeg toen er een stuk verloren ging, maar dit werd even later weer na een fraaie combinatie van zetten teruggewonnen. In het eindspel was de extra pion van Bram op de g-lijn beslissend. Deze wist hij knap naar de overkant te loodsen waarmee het winstpunt een feit was. Dat betekende een 4-3 voorsprong met nog één partij te gaan.

 

Bram maakte een voortreffelijk debuut!

 

Teamleider Jorik kwam tegen Ottenheijm een pion achter in het eindspel,  het lopereindspel bood nog kansen op een half puntje. Helaas wist Ottenheijm het juiste plan te vinden en met zijn extra pion behoedzaam de route naar de andere kant van het bord veilig te stellen.


De 4-4 eindstand was enigszins teleurstellend, maar één punt is beter dan verliezen… De volgende wedstrijd is op zaterdag 7 november in en tegen Wageningen. Hopelijk kunnen er dan wel twee matchpunten worden geboekt.

 

Het Kasteel 1

1833

SMB 1

1848

4

4

1. Willem van Berkel 1981 Bram Rijkschroeff 2007 0 1
2. Twan Rutjes 1901 Maarten Smit 1754 0 1
3. Hans Quint 1961 Paul Waenink 2032 ½ ½
4. Henk van Kortenhof 1877 Jelle van Deemen 1919 ½ ½
5. Kaz Haans 1844 Peter Schut 1820 1 0
6. Ritchy Duin 1850 Hans van Leeuwen 1762 1 0
7. Jorik Quint 1798 Jacques Ottenheijm 1778 0 1
8. Bram Rutten 1455 Jelmer Wedholm 1709 1 0

 

07 maart 2015

Belangrijke zege voor Het Kasteel 1!

Ritchy Duin

 

Kasteel 1 speelde zaterdag 7 maart jl. een belangrijke thuiswedstrijd tegen het Apeldoornse Schaakstad 3. De gasten reisden enigszins verzwakt naar Wijchen, aangezien de sterkste spelers absent waren. Een opgelegde kans dus om de broodnodige punten te scoren!

 

Kasteel 1 boekte een belangrijke zege!

 

Dimitris speelde een prima partij met de witte stukken tegen Weenink. Er was een nadeel na de openingsfase, maar Dimitris herstelde het euvel wonderbaarlijk snel. Materiaalwinst volgde en een vlotte winst verscheen op het scorebord.

 

Dimitris speelde een prima partij!

 

Sjaak kreeg wat hulp van tegenstander Den Hertog. De Apeldoornse invaller gaf een vol stuk cadeau, waarna de stukken snel in de doos konden.


Paris speelde een gelijkopgaande partij tegen de degelijke Huis in ’t Veld. In het eindspel werd het lastig omdat Paris te passieve stukken overhield. Na belangrijk pionverlies ging ook de partij snel verloren.

 

Kopman Wesley was er gelukkig weer eens bij en ging de strijd aan met invaller Visschedijk. De Apeldoornse schaker speelde een scherpe opening en gaf een pion voor activiteit. Wesley wist de witte activiteit in te perken en een stevige stelling te bereiken. Gezien zijn conditie werd een remise voorgesteld. Vervolgens werden de handen geschud.

 

Een puike en typische partij voor Twan met de witte stukken tegen Bouwer. Met actief stukkenspel werd de zwarte koningsstelling belaagd. Een schitterende aanval werd bekroond met een fraai schaakmat!

 

Een schitterende aanval van Twan! Stand na 21. Dh8+!

 

Teamleider Jorik kreeg een betere stelling tegen Beerdsen. Jorik won materiaal in een wat onduidelijke stelling, kwam er uiteindelijk zeer goed uit maar nam genoegen met een tactische deling van het punt. Een slimme zet, want dit betekende de winst van de wedstrijd!

 

Jorik nam genoegen met een tactische remise!

 

Traditiegetrouw speelde Hans de langste partij. Hans ging met twee pionnen meer het eindspel in. Tegenstander Olivier had echter een gevaarlijk ver opgerukte vrijpion. Hans hield de controle en wist deze met nauwkeurig spel te stoppen en alsnog de volle winst te pakken!

 

 
Het Kasteel 1
1850
Schaakstad 3
1741
1. Wesley van Nie 2065 Theo Visschedijk 1742 ½ ½
2. Dimitrios Loutragotis 1916 Anton Weenink 1907 1 0
3. Hans Quint 1945 Nico Olivier 1788 1 0
4. Maarten Rossen 1888 Mick van Randtwijk 1742 ½ ½
5. Jorik Quint 1784 Marco Beerdsen 1700 ½ ½
6. Twan Rutjes 1940 Hans Bouwer 1791 1 0
7. Paris Loutragotis 1491 Andre Huis in 't Veld 1670 0 1
8. Sjaak Laurant 1770 Adriaan den Hertog 1589 1 0

 

Een belangrijke zege waarmee Het Kasteel zich voorlopig uit de degradatiezone heeft geschaakt.

 

01 november 2014

Het Kasteel verliest schaakderby!

Ritchy Duin

 

Het Kasteel 1 is er niet in geslaagd de succesvolle start van dit seizoen een vervolg te geven. Zaterdag 1 november jl. waren de bezoekers uit Nijmegen heer en meester in schaakarena Wijchen-Zuid. Helaas waren Wesley en Maarten verhinderd. Een flinke aderlating die we niet bepaald konden gebruiken tegen het sterke SMB 1.

 

Toch startten we de wedstrijd voortvarend. Met dank aan onze jongste telg. Met veel bravoure ging Paris met de witte stukken de strijd aan met de ervaren Nijmeegse schaker Huub Jansen. Paris leek wat moeilijk uit de opening te komen, maar na een fout van de zwartspeler werd een vol stuk buit gemaakt! Het winstpunt werd vervolgens heel vlot binnengehaald. Een voorsprong in de wedstrijd, maar helaas konden de andere teamspelers dit goede voorbeeld niet volgen.

 

Paris zorgde voor een voorsprong in de wedstrijd!

 

Sjaak was bereid om de plaats op het hoogste bord in te nemen en trof de bijzonder sterke Ilya Razdolski. In het middenspel verloor Sjaak een kwaliteit. Vervolgens werd het vakkundig uitgespeeld door de SMB-er waarna er geen eer meer te behalen viel voor Sjaak.

 

Hans leek beter spel te hebben in zijn partij tegen Christ Versteegen. Een echt voordeel zat er echter niet in. De handen werden geschud voor de remise, maar na de partij bleek in de analyse dat er wel degelijk winstkansen waren voor Hans.

 

Teamleider Jorik kreeg tegen de behoorlijk sterke schaker Paul Waenink te maken met een ver opgerukte vijandelijke pion. Deze was nog gedekt ook en dus erg vervelend. Na afruil van stukken bleef er een verloren stelling over die Jorik maar opgaf.

 

Ook invaller Kaz kende aanvankelijk geen problemen tegen Ruben Hoogenhout. Kaz speelde een sterke partij, kreeg zelfs een iets betere stelling, waarbij een half punt zeker leek. Met weinig tijd op de klok ging er in het pionneneindspel echter wat mis waardoor Kaz nog zeer onverwacht tegen een nul aanliep.

 

Het was ook geen gelukkige schaakmiddag voor onze Dimitris. Hij speelde wat te gemakkelijk naar een risicovolle open en onveilige koningsstelling. Tegenstander was de ons bekende Jelle van Deemen en die probeerde daar handig gebruik van te maken. Een pion ging verloren, waarna een fase aanbrak van verdedigen voor Dimitris. In het eindspel promoveerden beide spelers een pion tot dame. Jelle was net iets eerder en verzilverde dat voordeeltje handig.

 

De tweede invaller deze middag was Ritchy. Het werd met zwart een gelijk opgaande partij tegen Jacques Ottenheijm. In de tijdnoodfase werd het toch nog spannend en kwamen er plotseling winstkansjes door een actieve dame en toren van Ritchy. De dreigingen werden echter goed gepareerd en de deling van het punt viel niet te voorkomen.

 

Twan speelde met wit een boeiende en spannende partij tegen Bram Rijkschroeff. Met een fraaie combinatie van zetten pakte Twan het initiatief in een scherpe stelling. In de eindfase waren de beste kansen weer voor de tegenstander die actieve stukken had. Winst zat er echter voor beiden niet zomaar in en met een remise toonden de spelers zich tevreden.

 

Een afgetekende 2½ - 5½ nederlaag was hiermee het teleurstellende eindresultaat. Daarmee staan we weer met beide benen op de grond en zullen de nodige punten dit seizoen bij elkaar gesprokkeld moeten worden om klassenbehoud veilig te stellen.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 08-05-2017 om 11:43:26