Verslagen AB-team
 
Uitslagen & Standen Foto's van externe activiteiten
 
10 oktober 2009

Forza AB!

Leo van Dijk

 

Met een walk over tegen ASV en een zwaar bevochten remise tegen De Schaakmaat 3 heeft het AB team de eerste plaats behaald in de voorronde van de regionale eerste klasse! Gedeeld met De Cirkel, maar dat mag de pret niet drukken.

 

Het Kasteel - ASV: 4-0

 

Simon zette de trend met een snelle overwinning. Er werd veel geruild waardoor een toreneindspel ontstond met ieder nog zes pionnen. De toren van Simon was beter gepositioneerd waardoor hij enkele pionnen kon buit maken. Na zijn standaard promotie tot toren, was het zo bekeken.

 

Jorik had een makkie na een klassieke manoeuvre in een koningsgambiet die de toren op h1 kostte.

 

1. e4, e5 2. f4, Pc6 3. fxe5, Pxe5 4. d4, Dh4+ 5. g3, Dxe4+ 6. Pe2, Dxh1.

 

Na een paardvork op dame en toren vond zijn tegenstander het welletjes.

 

Kaz kon in de opening een paar pionnen mee snoepen, maar raakte bij een tegenaanval een kwaliteit achter. Met een aftrekaanval wist hij die terug te winnen en belandde in een eindspel met vier pionnen meer en dat geloofde zijn tegenstander wel.

 

Jermo had de meeste tegenstand. Met een prachtig tijdelijk kwaliteitsoffer wist hij twee pionnen te winnen. Het was nog even oppassen voor een mat in 1. De witte dame bleek echter vanaf haar verdedigende positie op g1 ook mee te kunnen werken aan het matweb rond de zwarte koning.

 

Het Kasteel - De Schaakmaat 3: 2-2

 

Op papier de sterkste tegenstander. Met een plus aan ratingpunten op alle borden. Maar daar schrikken ze niet meer van terug! Een harde strijd aan alle borden waarbij het lang alle kanten op kon.

 

Simon kreeg een complexe stelling op het bord. Volop dreigingen en stukken die in stonden. Hij leek een stuk achter te komen, maar had een venijnig valletje ingebouwd. En wit deed net die ene zet die niet mocht. Triomfantelijk werd de tegenstander out of the blue mat gezet! Het gepende paard bleek weer eens een beroerde verdediger…

 

Jermo wilde remise aanbieden in een gelijke stelling waarin hij zonder forceren weinig kon bereiken. Maar moest nog even doorspelen gelet op de stelling bij Kaz. Enkele zetten later bood Jermo toch remise aan.

 

Kaz moest drie pionnen inleveren voor een licht stuk. Toen ook nog eens zijn dame in een uithoek verzeild raakte, zag ik het somber in. En inderdaad verloor hij een toren in een poging een koningsaanval af te slaan. Omdat de zwarte toren nog niet ontwikkeld was, had hij nog tegenspel. En daar maakte hij volop gebruik van. Geholpen door zijn tegenstandster die zich liet overbluffen en in de verdediging schoot. Dreiging van mat achter de paaltjes leverde een toren en even later een loper op.

 

Vervolgens werd de vrede getekend, omdat ze beide dachten dat aan eeuwig schaak niet meer was te ontkomen.

 

Gerdien Springelkamp

Kaz Haans

Hier werd besloten tot remise. In de analyse zagen ze na 1. De8+, Lf8 2. Ld6, h6 3. Dxf8+, Kh7 4. Le5, f6 geen directe winst meer. Wit staat beter, maar verzilveren is nog een lange weg

 

Jorik kwam helaas een kwaliteit achter. Remise werd logischerwijs niet geaccepteerd. Met een paardoffer probeerde Jorik eeuwig schaak te forceren, maar de koning wist net weg te komen. Na een laatste gemiste kans, moest Jorik de koning omleggen.

 

Op de lijst van topscorers staat Kaz met 4,5 uit 5 terecht bovenaan! Simon, met 4 uit 5, vlak daarachter op plaats 4. Pjotr scoorde 100% op de eerste dag, Jermo 1½ uit 2 op de tweede. Jorik kwam tot 2 uit 5.

 

Op zaterdag 7 november, weer in Elst, is de halve finale van regio Noordoost. De input uit de andere regionale bonden schijnt niet erg groot te zijn, dus een deel van de tegenstanders zal weer hetzelfde zijn. Maar die zullen ons AB team nu toch wel met enig ontzag tegemoet treden.

 

De heren lijken lekker warm gespeeld voor hun eerste optreden in K2 en K6j. Succes!

 
19 september 2009

AB team ligt op koers

Leo van Dijk

 

Op de begane grond bood de Denksportmanifestatie van de Toren de gelegenheid om met allerlei vormen van schaak bezig te zijn. Naast tal van andere denksporten en spellen.

Maar op de tweede verdieping ging het echt ergens om. Daar waren zes teams bijeen voor de eerste helft van de voorronde van de 1ste klasse KNSB regio Noord-Oost. Ik ga hier geen poging doen om uit te leggen hoe het traject naar landelijke promotie verloopt. Dat kun je nalezen op de site van de KNSB.

 

Voor het eerst sinds 2006 was het gelukt weer een AB team op de been te brengen. Spelers met ervaring, opgedaan in de jongere leeftijdklassen en in de IJSCO toernooien. En natuurlijk ook in onze eigen interne seniorencompetitie. Maar hoe zouden ze zich houden in deze klasse? Met spelers tot 20 jaar. Die vraag kon al snel beantwoord worden: uitstekend!

 

Het ging er heet aan toe. En niet alleen omdat het buiten nazomers warm was.

 

Het Kasteel – SG Zutphen : 4 – 0

De eerste ronde vlogen ze uit de startblokken. Pjotr rolde zijn tegenstander op. Gevolgd door Kaz, die een tegenstander trof die grote uitverkoop hield. Simon speelde een eindspel met twee verbonden vrijpionnen simpel naar winst. Waarna het succes werd gecompleteerd door Jorik.

 

Het Kasteel – Voorst : 3 - 1

De tweede ronde verliep bijna net zo voortvarend. Kaz was dit keer het eerste klaar. Mat met dame en loper over de verzwakte zwarte velden. De opponent van Pjotr gaf er de brui aan toen door een röntgenaanval met schaak de dame van bord verdween. Aan Simon weer de eer om de matchpunten binnen te halen. Goede samenwerking tussen toren, paard en loper leidde tot een mooie matcombinatie. Jorik had helaas de vijandelijke dame in zijn koningsstelling laten binnendringen. Dat bleek niet houdbaar. Analist Caspar liet zien hoe Jorik zich er uit had kunnen hermelingen…

 

Had Jorik teveel oog voor de tegenstandster van Simon?

 

Het Kasteel – De Cirkel : 2 – 2

Op basis van rating en spel in de eerste twee ronden is De Cirkel een geduchte concurrent voor een van de topklasseringen. In de wedstrijd bleek ons team echter heel goed gewaagd aan de heren uit Ede. De partijen gingen lang gelijk op. Kaz ging vrolijk verder. Met een actieve manier van spelen wist hij grote druk op de witte koning te verkrijgen. De witte stukken stonden te ver weg om te assisteren. En toen zijn tegenstander hielp door de dame net op het veld neer te zetten waardoor Kaz met tempo g2 onder schot kon nemen, was mat onoverkomelijk. Helaas had Simon toen al verloren. In een gelijk staand eindspel dacht hij een gepend stuk aan te vallen, maar kreeg een koekje van eigen deeg.

 

Wouter Havinga

Simon van Dijk

Stelling na 27. …, Kf6

 

Zwart is vrijwillig in de penning gaan staan. Wit speelt hier 28. Te3 waarna zwart met een tweetraps vork g5 en f4 een toren wint. Jammer, want na 28. h4 wint wit het zwarte paard.

En ook 28. Lxe5+, Txe5 29. Txg6+! is winnend.

 

Pjotr bracht het team weer op voorsprong. In een stelling waarin bij zwart zo ongeveer alles gepend en aangevallen stond, kon hij met voordeel afruilen en naar winst spelen. Waarna de druk bij Jorik lag om het succes compleet te maken. Er kwam een pionneneindspel op het bord met verspreide pionnen. Wit was daarin handiger en wist een niet te stoppen vrijpion te creëren.

 

Na de eerste dag staat Het Kasteel op een mooie eerste plaats met 5 uit 3. Maar er zijn nog veel kapers op de kust. En de ontknoping van het C-team vorig jaar ligt nog vers in het geheugen…

 

Het is verheugend om te zien hoe goed het team speelt. In de breedte zijn ze sterk. De punten werden snel binnengehaald aan de lage borden, waarna de hoge borden het konden afmaken. Pjotr is een prima vierde bordspeler: degelijk, rustig en goed voor de nodige punten. Kaz had een topdag, met lekker agressief schaak. Simon speelde ook drie goede partijen, met een nederlaag waar de winst voor het grijpen lag. Jorik weert zich prima aan het topbord. Hij laat zien wat hij kan tegen spelers met een rating flink boven die van hem. Dat het vandaag slechts één puntje opleverde was jammer.

 

De simultaanse tijger

 

Een week na Loek van Wely moest WGM Bianca Mühren er aan geloven. Caspar toonde geen genade en bond ook deze topper aan zijn zegekar.

 

WGM Bianca Mühren denkt het met de handen in de zakken te kunnen…

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 01 oktober 2014