Verslagen AB-team
 
Uitslagen & Standen Foto's van externe activiteiten
 
06 november 2010

AB-team neemt revanche op zich zelf

Jorik Quint

 

Op zaterdag 6 november was het alweer tijd om te gaan schaken met het AB-team. Na de wat tegenvallende resultaten van vorige keer was het wel duidelijk dat we moesten winnen als we nog wat wilden bereiken. Omdat we de eerste ronde een bye hadden kwamen we rond half 2 aan met dit team:

 

1. Jermo Kooymans
2. Jorik Quint
3. Kaz Haans
4. Simon van Dijk
 

Beide wedstrijden die toen gespeeld werden kregen voor ons een gunstige uitslag; ASV won van Pallas en Assen won van Haren. Dat betekende als wij met minstens 3-1 wonnen dat we alsnog 2de zouden worden. Dat hadden we daar alleen niet echt door... . En bij winst waren we ook nog OSBO kampioen van de eerste klasse. Met een op papier sterk team begonnen we prima tegen SC Haren.

 

Kaz met wit kreeg een soort mislukt morra-gambiet tegen en won al snel een stuk. Niet veel later kwam er nog een stuk bij. Toen Kaz met zijn dame een toren en de koning aanviel wist zijn tegenstander het wel: hij gaf op. 1-0

 

Ik zelf had wit en speelde gewoon rustig e4. Ik kreeg een bijzonder zwak caro-can tegen en won al snel 2 pionnen. Die gaf ik later weer terug en zo kwam ik in een gewonnen eindspel, waarin mijn tegenstander nog een blunder maakte en het vervolgens meteen opgaf. 2-0

 

Jermo speelde een knappe partij waarin hij er voor zorgde dat hij een dame had en zijn tegenstander twee torens. Zijn tegenstander moest zijn torens achterin houden. Jermo kon hierdoor rustig met zijn pionnen naar voren schuiven. Zijn tegenstander zag dat er geen winnen meer aan was en gaf dus maar op. 3-0

 

Simon had al een kwaliteit en een pion gewonnen, dus hij kon voor de 4-0 gaan. Voor zijn tegenstander viel er niets meer te redden voor zijn team. Dus die gaf het maar gewoon op. Zo wonnen we sterk met 4-0 van SC Haren.

 

Door deze 4-0 winst zijn we OSBO-Kampioen van de eerste klasse en 2de in onze eerste klasse. En er is nu ook nog een kans dat we worden uitgenodigd voor de promotieklasse, maar dat is nog afwachten. Ook nog een hele knappe prestatie : Simon is samen met Ivo Maris topscoorder geworden van de eerste klasse. Hieronder de persoonlijke resultaten van onze spelers.

 

Simon   4   uit 4
Jorik   2,5 uit 4
Kaz     1   uit 1
Jermo   1   uit 1
Maarten 0,5 uit 3
Chiel   0   uit 3

 
16 oktober 2010

AB-Team weer op pad.
Jorik Quint
 
Na een lange tijd werd het weer eens tijd voor het AB-team. Na de succesvolle resultaten van het afgelopen schaakseizoen, was het nu natuurlijk weer de bedoeling om zo goed mogelijk te spelen op de eerste speeldag van de AB-competitie. En deze ronde had ook nog wel iets speciaals want we mochten weer eens optreden tegen onze concurrenten van Pallas uit Deventer. En ook nog eens in het hol van Pallas, maar ja motivatie genoeg. Door wat omstandigheden speelden we met dit team:
 
1. Jorik Quint
2. Maarten Kwaaitaal
3. Simon van Dijk
4. Chiel Koster
 
Voor Maarten is dit zijn debuut voor het Kasteel, en voor Chiel zijn eerste op het oudste-jeugd niveau. Simon en ik spelen natuurlijk al wel wat langer met elkaar.
 
We mochten meteen beginnen tegen onze concurenten namelijk: Pallas. Chiel speelde tegen Hans Knottnerus. Hij speelde een degelijke opening en schoof Hans eigenlijk het bord af. Maar Chiel miste een aftrek aanval. Op dat moment kon Hans plotseling een winnende combinatie uitvoeren. Bij Simon leek het gelijk op te gaan, maar op een begeven moment won hij een kwaliteit van zijn opponente (Anne Lambrechts). Hierna maakte hij het uitstekent af. Maarten speelden een prima pot tegen Max van de Paavoordt, hij won zelfs 2 pionnen. Door druk van Max en de tijd moest hij genoegen nemen met remise. In mijn eigen partij speelde ik bewust een positionele opening, waarin ik iets beter stond. Op het moment dat ik in tijdnood kwam gaf ik al snel 2 pionnen af. Jop Rouwhorst, mijn tegenstander bood door tijdgebrek maar remise aan. Uitslag 2-2.
 
De tweede ronde moesten tegen het op papier zwakke ASV. Al snel stonden we op alle 4 de borden beter. Chiel maakte plotseling verschillende fouten en het was meteen verloren 0-1 voor ASV. Maarten stond een vrijpion voor en leek simpel naar de winst te marcheren. Door een mooi truucje, moest hij een promotie van zijn vrouwlelijk tegenstander toelaten en was de partij uit. Onverwacht stonden we met 0-2 achter. Simon stond een kwaliteit voor, maar gaf zomaar een toren weg. het leek verloren. Op datzelfde moment had ik een winnend truucje. Zo stond het weer 1-2. En met wel wat geluk kreeg Simon zijn kwaliteit achter weer terug. En met 3 vrijpionnen maakte hij het af. 2-2
 
De derde ronde tegen Assen was lastig. Maarten gaf al snel een stuk weg en kon meteen opegeven. Chiel stond een stuk voor en speelde heel sterk, en lette ook nog eens goed op zijn tijd (hij speelde niet te snel). Jammergenoeg gaf hij zijn toren en daarmee de partij weg. In een lastige partij tegen een 2050 speler stond ik niet heel goed, maar door een combinatie kwam ik gewonnen te staan met 2 pionnen voor, tenminste als ik niet met mijn paard op c5 had gepakt... Daarmee gaf ik een stuk weg... En Simon bewees maar weer eens dat hij belangrijk is voor ons team door ook zijn laatste pot te winnen. 1-3 voor Assen.
 
Simon 3 uit 3
Jorik 1,5 uit 3
Maarten 0,5 uit 3
Chiel 0 uit 3
 
Volgende keer spelen we nog één ronde. Die moeten we winnen van SC Haren willen we nog wat berijken. de opstelling is dan hoogstwaarschijnlijk :
 
1. Jermo
2. Jorik
3. Kaz
4. Simon

 
10 oktober 2009

Forza AB!

Leo van Dijk

 

Met een walk over tegen ASV en een zwaar bevochten remise tegen De Schaakmaat 3 heeft het AB team de eerste plaats behaald in de voorronde van de regionale eerste klasse! Gedeeld met De Cirkel, maar dat mag de pret niet drukken.

 

Het Kasteel - ASV: 4-0

 

Simon zette de trend met een snelle overwinning. Er werd veel geruild waardoor een toreneindspel ontstond met ieder nog zes pionnen. De toren van Simon was beter gepositioneerd waardoor hij enkele pionnen kon buit maken. Na zijn standaard promotie tot toren, was het zo bekeken.

 

Jorik had een makkie na een klassieke manoeuvre in een koningsgambiet die de toren op h1 kostte.

 

1. e4, e5 2. f4, Pc6 3. fxe5, Pxe5 4. d4, Dh4+ 5. g3, Dxe4+ 6. Pe2, Dxh1.

 

Na een paardvork op dame en toren vond zijn tegenstander het welletjes.

 

Kaz kon in de opening een paar pionnen mee snoepen, maar raakte bij een tegenaanval een kwaliteit achter. Met een aftrekaanval wist hij die terug te winnen en belandde in een eindspel met vier pionnen meer en dat geloofde zijn tegenstander wel.

 

Jermo had de meeste tegenstand. Met een prachtig tijdelijk kwaliteitsoffer wist hij twee pionnen te winnen. Het was nog even oppassen voor een mat in 1. De witte dame bleek echter vanaf haar verdedigende positie op g1 ook mee te kunnen werken aan het matweb rond de zwarte koning.

 

Het Kasteel - De Schaakmaat 3: 2-2

 

Op papier de sterkste tegenstander. Met een plus aan ratingpunten op alle borden. Maar daar schrikken ze niet meer van terug! Een harde strijd aan alle borden waarbij het lang alle kanten op kon.

 

Simon kreeg een complexe stelling op het bord. Volop dreigingen en stukken die in stonden. Hij leek een stuk achter te komen, maar had een venijnig valletje ingebouwd. En wit deed net die ene zet die niet mocht. Triomfantelijk werd de tegenstander out of the blue mat gezet! Het gepende paard bleek weer eens een beroerde verdediger…

 

Jermo wilde remise aanbieden in een gelijke stelling waarin hij zonder forceren weinig kon bereiken. Maar moest nog even doorspelen gelet op de stelling bij Kaz. Enkele zetten later bood Jermo toch remise aan.

 

Kaz moest drie pionnen inleveren voor een licht stuk. Toen ook nog eens zijn dame in een uithoek verzeild raakte, zag ik het somber in. En inderdaad verloor hij een toren in een poging een koningsaanval af te slaan. Omdat de zwarte toren nog niet ontwikkeld was, had hij nog tegenspel. En daar maakte hij volop gebruik van. Geholpen door zijn tegenstandster die zich liet overbluffen en in de verdediging schoot. Dreiging van mat achter de paaltjes leverde een toren en even later een loper op.

 

Vervolgens werd de vrede getekend, omdat ze beide dachten dat aan eeuwig schaak niet meer was te ontkomen.

 

Gerdien Springelkamp

Kaz Haans

Hier werd besloten tot remise. In de analyse zagen ze na 1. De8+, Lf8 2. Ld6, h6 3. Dxf8+, Kh7 4. Le5, f6 geen directe winst meer. Wit staat beter, maar verzilveren is nog een lange weg

 

Jorik kwam helaas een kwaliteit achter. Remise werd logischerwijs niet geaccepteerd. Met een paardoffer probeerde Jorik eeuwig schaak te forceren, maar de koning wist net weg te komen. Na een laatste gemiste kans, moest Jorik de koning omleggen.

 

Op de lijst van topscorers staat Kaz met 4,5 uit 5 terecht bovenaan! Simon, met 4 uit 5, vlak daarachter op plaats 4. Pjotr scoorde 100% op de eerste dag, Jermo 1½ uit 2 op de tweede. Jorik kwam tot 2 uit 5.

 

Op zaterdag 7 november, weer in Elst, is de halve finale van regio Noordoost. De input uit de andere regionale bonden schijnt niet erg groot te zijn, dus een deel van de tegenstanders zal weer hetzelfde zijn. Maar die zullen ons AB team nu toch wel met enig ontzag tegemoet treden.

 

De heren lijken lekker warm gespeeld voor hun eerste optreden in K2 en K6j. Succes!

 
19 september 2009

AB team ligt op koers

Leo van Dijk

 

Op de begane grond bood de Denksportmanifestatie van de Toren de gelegenheid om met allerlei vormen van schaak bezig te zijn. Naast tal van andere denksporten en spellen.

Maar op de tweede verdieping ging het echt ergens om. Daar waren zes teams bijeen voor de eerste helft van de voorronde van de 1ste klasse KNSB regio Noord-Oost. Ik ga hier geen poging doen om uit te leggen hoe het traject naar landelijke promotie verloopt. Dat kun je nalezen op de site van de KNSB.

 

Voor het eerst sinds 2006 was het gelukt weer een AB team op de been te brengen. Spelers met ervaring, opgedaan in de jongere leeftijdklassen en in de IJSCO toernooien. En natuurlijk ook in onze eigen interne seniorencompetitie. Maar hoe zouden ze zich houden in deze klasse? Met spelers tot 20 jaar. Die vraag kon al snel beantwoord worden: uitstekend!

 

Het ging er heet aan toe. En niet alleen omdat het buiten nazomers warm was.

 

Het Kasteel – SG Zutphen : 4 – 0

De eerste ronde vlogen ze uit de startblokken. Pjotr rolde zijn tegenstander op. Gevolgd door Kaz, die een tegenstander trof die grote uitverkoop hield. Simon speelde een eindspel met twee verbonden vrijpionnen simpel naar winst. Waarna het succes werd gecompleteerd door Jorik.

 

Het Kasteel – Voorst : 3 - 1

De tweede ronde verliep bijna net zo voortvarend. Kaz was dit keer het eerste klaar. Mat met dame en loper over de verzwakte zwarte velden. De opponent van Pjotr gaf er de brui aan toen door een röntgenaanval met schaak de dame van bord verdween. Aan Simon weer de eer om de matchpunten binnen te halen. Goede samenwerking tussen toren, paard en loper leidde tot een mooie matcombinatie. Jorik had helaas de vijandelijke dame in zijn koningsstelling laten binnendringen. Dat bleek niet houdbaar. Analist Caspar liet zien hoe Jorik zich er uit had kunnen hermelingen…

 

Had Jorik teveel oog voor de tegenstandster van Simon?

 

Het Kasteel – De Cirkel : 2 – 2

Op basis van rating en spel in de eerste twee ronden is De Cirkel een geduchte concurrent voor een van de topklasseringen. In de wedstrijd bleek ons team echter heel goed gewaagd aan de heren uit Ede. De partijen gingen lang gelijk op. Kaz ging vrolijk verder. Met een actieve manier van spelen wist hij grote druk op de witte koning te verkrijgen. De witte stukken stonden te ver weg om te assisteren. En toen zijn tegenstander hielp door de dame net op het veld neer te zetten waardoor Kaz met tempo g2 onder schot kon nemen, was mat onoverkomelijk. Helaas had Simon toen al verloren. In een gelijk staand eindspel dacht hij een gepend stuk aan te vallen, maar kreeg een koekje van eigen deeg.

 

Wouter Havinga

Simon van Dijk

Stelling na 27. …, Kf6

 

Zwart is vrijwillig in de penning gaan staan. Wit speelt hier 28. Te3 waarna zwart met een tweetraps vork g5 en f4 een toren wint. Jammer, want na 28. h4 wint wit het zwarte paard.

En ook 28. Lxe5+, Txe5 29. Txg6+! is winnend.

 

Pjotr bracht het team weer op voorsprong. In een stelling waarin bij zwart zo ongeveer alles gepend en aangevallen stond, kon hij met voordeel afruilen en naar winst spelen. Waarna de druk bij Jorik lag om het succes compleet te maken. Er kwam een pionneneindspel op het bord met verspreide pionnen. Wit was daarin handiger en wist een niet te stoppen vrijpion te creëren.

 

Na de eerste dag staat Het Kasteel op een mooie eerste plaats met 5 uit 3. Maar er zijn nog veel kapers op de kust. En de ontknoping van het C-team vorig jaar ligt nog vers in het geheugen…

 

Het is verheugend om te zien hoe goed het team speelt. In de breedte zijn ze sterk. De punten werden snel binnengehaald aan de lage borden, waarna de hoge borden het konden afmaken. Pjotr is een prima vierde bordspeler: degelijk, rustig en goed voor de nodige punten. Kaz had een topdag, met lekker agressief schaak. Simon speelde ook drie goede partijen, met een nederlaag waar de winst voor het grijpen lag. Jorik weert zich prima aan het topbord. Hij laat zien wat hij kan tegen spelers met een rating flink boven die van hem. Dat het vandaag slechts één puntje opleverde was jammer.

 

De simultaanse tijger

 

Een week na Loek van Wely moest WGM Bianca Mühren er aan geloven. Caspar toonde geen genade en bond ook deze topper aan zijn zegekar.

 

WGM Bianca Mühren denkt het met de handen in de zakken te kunnen…

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 01 oktober 2014