25e  Basisschoolschaaktoernooi in Carnavalssfeer

Jos Steinmann

 
Einduitslag Fotoreportage    
 

Op zaterdag 17 februari is in het Kasteel van Wijchen is voor de 25e maal een regionale voorronde gespeeld voor het basisschool schaakkampioenschap. De organisatie is in de vertrouwde handen van de plaatselijke schaakvereniging s.v. Het Kasteel, waarvan de hr. A. Wouters ook al 25 (!)  keer (mede)verantwoordelijk is voor die organisatie.

 

Op zaterdagochtend rond 10 uur melden zich 10 basisscholen uit Wijchen, Alverna, Nijmegen en Malden met maar liefst 24 teams van 4 à 5 (een enkele zelfs 6, hoewel dat formeel niet mag, maar wie let daar nu op…) jeugdige spelers. Veel van hen zijn in carnavalskleding: zaterdag gaat immers het Wijchense carnaval van start.

 

Inclusief de de vrijwilligers, de bezoekers en de begeleiders (verheugend veel moeders deze keer, nu nog komen schaken dames!),  komen we dan al snel op zo’n 150 of meer aanwezigen. Dat betekent een  “gezellige” drukte in de door de gemeente Wijchen gratis beschikbaar gestelde raadszaal (Dank! Dank!) .

 

Elk team speelt met 4 spelers in elke ronde, waarvan er vandaag zeven zullen worden afgewerkt. Zo’n ronde duurt ongeveer een half uur. In de paar gevallen waarin de wedstrijd niet binnen de tijd is beslist, stelt en “deskundige” van de vereniging de uitslag vast.

In de eerste ronde spelen teams van dezelfde school zoveel mogelijk tegen elkaar, om te voorkomen dat zij in latere rondes aan “wedstrijdvervalsing” zouden kunnen doen door punten cadeau te geven. Ná de eerste ronde speelt elk team zoveel mogelijk tegen een team met ongeveer een gelijk aantal punten. (voor de liefhebbers: het Zwitsers systeem) Zo krijg je veel spannende partijen, tussen gelijkwaardige teams.

 

Een paar spelers die “over” zijn, wordt gevraagd in te vallen voor een team, dat er door ziekte (?) een te kort komt: zo is vrijwel iedereen constant aan het spelen. Voor degenen die erg snel klaar zijn , heeft de organisatie nog een problemen- wedstrijd. Door de zaal heen hangen een achttal schaakproblemen, die de kinderen kunnen oplossen. Een aantal van de beste oplossingen zullen worden beloond met een prijs(je): een bioscoopbon.

 

In de pauze (rond het middaguur) ontstaat een drukke ruilhandel in onderdelen van de (gratis!) lunchpakketten: mag ik jouw broodje ham, dan krijg jij mijn krentenbol etc. ...

De chocolademelk vindt zeer gretig aftrek, ook al is hij erg heet… Gelukkig geen ernstige ongelukken. In die pauze treedt ook nog een clown op die blijkt te beschikken over enige ballonbeestbouwvaardigheden. (Leuk scrabblewoord)

 

Na de pauze wordt het echt spannend: een viertal teams komt nog in aanmerking voor de eindoverwinning. Er wordt dan door de hoogstgeklasseerde teams gespeeld met echte schaakklokken, hetgeen weer extra spanning toevoegt. (Klamme handjes en rode koppies..)

De twee teams met de meeste punten voeren een soort haasje over uit: eerst ligt de Speelhoeve 2 (Wijchen) op kop, maar speelt dan gelijk. Daardoor neemt de Regenboog 1 (Malden) de leiding. In de daaropvolgende ronde verliest de Regenboog echter nipt van de Speelhoeve, zodat die weer vooraan ligt. In de subtop doen de Klimop (Wijchen) en debutant De Antoniusschool (Alverna)  goed mee.

 

Rond half vier zijn alle partijen ten einde: de deelnemende scholen krijgen een herinneringsplaquette, de spelers een pen, een vaantje en van de gemeente Wijchen een “LED lampjes medaille”  

Dan volgt een loterij waarin kleine prijsjes worden verloot. Een vijftiental spelertjes valt in de prijzen. De wedstrijd in het oplossen van de schaakproblemen levert zeven spelers, die meer dan de helft goed hebben: zij krijgen allen een bioscoopbon. Eén speler (van de Regenboog) heeft zelfs alle acht antwoorden goed!)

 

Inmiddels zijn de eindstanden berekend: aangekondigd en ingeleid door de jeugdprinses van het Wijchense carnaval (met een al even fraai uitgedoste adjudante)  komt de wethouder om de officiële einduitslag te verkondigen en de bijbehorende bekers (voor de teams) en medailles(voor de individuele spelers) uit te reiken.

 

De “winnaars” op punten zijn:

  1. de Speelhoeve 2 ; Wijchen:     6,5 wedstrijdpunten; 22,5 bordpunten
  2. de Regenboog 1 ; Malden:       6   wedstrijdpunten; 24   bordpunten
  3. de Klimop ; Wijchen:           5   wedstrijdpunten; 19   bordpunten
  4. de Antoniusschool 2; Alverna   4,5 wedstrijdpunten; 19   bordpunten

 

Ook het team van de Vuurvogel 1 (Malden) kan zich voegen bij de vier teams die gaan strijden in de halve finale op 10 maart 2007.

 

Bij dit kampioenschap waren ook deelnemers die zich per bord de topscoorder konden noemen.  

 

Bord 1  Jorik Quint (Speelhoeve 2)      6.5 punten uit 7 partijen

Bord 2  Simon van Dijk (Speelhoeve 2)   7   punten uit 7 partijen

Bord 3  Tim Boekhorst (Klim-Op)         7   punten uit 7 partijen

Bord 4  Mik van Drift (Regenboog 1)     7   punten uit 7 partijen

Overige Marcel Arts (Klim-Op)           6   punten uit 7 partijen

 

De volledige uitslag is elders op de site te lezen.[ www.svhetkasteel.eu ]

Deze teams komen –als zij dat willen en zich op tijd opgeven- in aanmerking om een volgende halve- finale wedstrijd te spelen tegen scholen verder uit Gelderland. Wie weet zit er daarna zelfs nog wel een landelijke finale in…

 

Maar eh..:

 

De èchte winnaars zijn natuurlijk ALLE  deelnemers, die een halve dag lang hartstikke spannende schaakwedstrijden hebben gespeeld !

 

Tot volgend jaar!

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 01 oktober 2014