3de Zuiderpoort

Rapidschaaktoernooi

S.V. Het Kasteel

 

 

12 mei 2018

Eindstanden Foto's Deelnemerslijst Flyer

Stefan Bekker en Henk Slaats winnaars 3e Zuiderpoort Rapidtoernooi

Toine van Bergen

 

Op zaterdag 12 mei werd voor de derde keer het Zuiderpoort rapidtoernooi gespeeld, gesponsord door het gelijknamige winkelcentrum. Dertig schakers speelden om de prijzen, maar vooral voor de gezelligheid. Dat laatste blijkt wel uit het feit dat de wedstrijdleider geen enkele keer hoefde in te grijpen.

 

In de sterk bezette A-groep kwamen vooral tal van regionale spelers uit. Uiteindelijk bleef Kasteelschaker Stefan Bekker de concurrentie van onder andere oud- clubgenoot Caspar Hermeling nipt voor.

 

De B- groep kende een grote verrassing. De op papier minder sterke Brabander Henk Slaats leverde met een score van 6 uit 7 een fantastische prestatie door als winnaar te eindigen. In deze groep waren er ook schakers van VSG Ermelo die een aantal uren hadden moeten reizen om deel te kunnen nemen. Zij kregen nog een extra prijsje voor de moeite, evenals de oudste en jongste spelers van het toernooi.

 

Het traditionele schaakprobleem ( een “mat in drie”) bleek dermate ingewikkeld dat uiteindelijk niemand de goede oplossing had gevonden.

 

Stefan Bekker (links)

Henk Slaats (links)

 

 

 

Een schaakprobleem uit het pre-computertijdperk

Toine van Bergen

 

Voor het rapidtoernooi van SV het Kasteel van 12 mei 2018 had ik bijgaand mat in 3 op het bord gezet. Afkomstig uit het boekje “Schaakproblemen” van de tweelingbroers le Grand, erkende probleemschaakcomponisten. Het boekje gaf aan dat het probleem afkomstig is van de Engelsman  F. Healy. Hij won hiermee de eerste prijs tijdens het Bristol-probleemschaakfestival van 1861.

 

Het leek mij een leuk probleem. Je zoekt ten slotte iets moeilijks uit waar schakers een hele dag hun hersenen op kunnen kraken.

 

Het boekje gaf als enige oplossing van het probleem aan: Th1!!!!! Geen enkele deelnemer had deze op papier uit 1975 ( de datum van het boekje!) goede oplossing gevonden. Direct na afloop kwam er al commentaar waaruit zou blijken dat er meerdere goede oplossingen zouden zijn. Onder andere van John Klein Douwel en Kaz Haans.

 

Natuurlijk stond ik open voor deze reacties, dus ik vroeg beide heren om uitgewerkte varianten op te sturen uit het post- computertijdperk. Zowel John als Kaz kwamen met de vier andere opties:

 

1. Df6 Le8  2. Tb1 Lxf7 3. Dc6 mat

2. De6 Le8  2. Tb1 Lxf7 3. Pa4 mat

3. Dh6 Le8  2. Tb1 Lxf7 3. Dc6 mat

4. Tb1 Le8  2. Df6 of h6 Lxf7 3. Dc6 mat.

 

De computer zou dit allemaal netjes uitgerekend hebben. Ik ging er eens voor zitten. Ben ik nu gek of zijn die computerprogramma’s gek??? Wat doet wit dan als zwart niet 2….. Lxf7 speelt maar in plaats daarvan 2….. Lb5? Terug naar de uitgangspositie?

 

Ik bleef dus, totdat dit verhaal weerlegd was, van mening dat dit de enige juiste variant is: 1. Th1 Le8 2. Db1 Lb5 3 Dg1 mat!!!!!

 

De schaakcomponist die dit probleem in 1861 verzon is dus toch slimmer dan de computers van vandaag…..dat dacht ik.

 

Het antwoord kwam al snel van Kaz Haans. Wat blijkt namelijk: Lb5 terug is Dd4 mat of De3 na Dh6 !!!!! Gelukkig blijkt de schaakcomputer toch een verbetering te zijn!!!!

Mat in 3 met wit aan zet

 

Maar we zijn er nog niet.

 

Leo van Dijk reageerde ook. Hij vroeg zich af of er misschien ook nog een zwarte pion op g7 staat in het originele probleem.

 

Vervolgens ben ik het internet opgedoken om te kijken of ik daar het probleem ook terug kan vinden. En ja hoor!!!

 

Leo heeft het bij het rechte eind. In het originele schaakprobleem staat er een pion op g7! Zie het diagram dat ik online vond.

 

Conclusie: een fout diagram in het boekje. Ik vind dat Leo daarmee de enige echte oplosser van dit schaakprobleem is!

 

Naruurlijk ga ik me komend seizoen beter voorbereiden voordat ik een probleem op het bord zet!!!

 

Stefan Bekker en Hidde Knippenberg winnaars Wijchens schaakweekend!

Ritchy Duin

 

Het derde Zuiderpoort rapidschaaktoernooi dat zaterdag 12 mei werd georganiseerd door het Wijchense SV Het Kasteel is gewonnen door de favoriet Stefan Bekker.  De Kasteelschaker uit Veenendaal wist vijf partijen te winnen en twee remises te spelen. Met de score van 6 uit 7 werd Bekker de verdiende winnaar. Albert Jansen uit Zevenaar en Wijchenaar Henk Massink eindigden op een gedeelde tweede en derde plaats.

 

De B-groep werd een prooi voor Henk Slaats. De schaker uit Langenboom deed dit eveneens met een score van 6 uit 7.

 

Zondag 13 mei wist Hidde Knippenberg (11) het elfde In Summa IJSCO Jeugdschaaktoernooi op zijn naam te schrijven. Met vier overwinningen en een remise behaalde de schaker van Pion Groesbeek een score van 4,5 uit 5. Len Brands (Druten) wist de tweede plaats te pakken en Kasteeljeugdschaker Tu San Nguyen eindigde als derde.

 

Groep 2: Aristides Buntara

Groep 3: Cecilia Pereira Garza

Groep 4: Maurijn Ahoud

Groep 5: Julian Frankema

 

Het Kasteel kan terugzien op een zeer geslaagd schaakweekend! Vooral veel dank aan In Summa, Winkelcentrum Zuiderpoort en de vele vrijwilligers die zich hebben ingezet.

 

29 april 2017

Eindstanden Foto's Deelnemerslijst Flyer

Jan Selten & Lodewijk Entrop (groep 2) winnen 2de Zuiderpoort Rapidschaaktoernooi

Jan Selten (r) & Lodewijk Entrop (l)

 

 

30 april 2016

Eindstanden Foto's Deelnemerslijst Flyer

Jermo Kooijmans wint 1ste Wijchens Rapidschaaktoernooi

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 25-04-2019 om 21:56:08