Verslagen vierde team
 
Uitslagen & Standen Foto's    
       
21 maart 2008

Walk over tegen Koningswaal brengt vierde team naar de derde plaats

Henk Rutten

 

Op basis van de rating mocht een spannende wedstrijd verwacht worden, maar al na een uurtje was de spanning er al vanaf. Marinus Mulders liet zich tegen Willem Maat eenvoudig mat zetten. Willem kreeg alle tijd om met zijn paard, toren en dame op de koningsvleugel actief te worden. Wit speelt zetten als Lb2 en Ta2, onwetend over het onheil wat op hem af kwam. Slechts 20 zetten en 60 minuten duurde deze partij. Willem, die na drie opeenvolgende externe nederlagen al aan zichzelf begon te twijfelen, was zichtbaar tevreden.

Achter bord 6 trof Remco de onervaren Onno Geenen. Misschien een speler om later nog rekening mee te houden, maar het nivo van Remco kon hij niet aan. Tussenstand 2-0.

Vervolgens was het aan Clemens en Nico om de stand naar 3-1 te brengen. Nico kwam tegen de 1.b4 opening van Erik Kastermans niet in gevaar. Sterker nog, Nico gaf een toren voor twee paarden en kreeg actief spel. Helaas miste hij een paar keer een actieve voorzetting en beide spelers kwamen remise overeen.

Clemens kwam redelijk uit de opening maar werd gedwongen zijn koningsstelling te openen. Er ontstond een moeilijke strijd op de h- en g-lijn. Met een pion meer bood Clemens remise aan wat grif werd geaccepteerd. Een prima prestatie tegen een speler met 140 ELO-puntjes meer.

Louis van Sonderen speelt een interessant potje. In een complexe stelling won Louis een stuk en tikte vervolgens zijn tegenstander met kleine stootjes knock-out. Ik heb de laatste zetten van partij niet meer kunnen ontcijferen, maar de uitslag van de partij stond toen al vast.

Mijn eigen partij was (zoals ondertussen gebruikelijk) als laatste nog bezig. Twee weken geleden kostte dat nog de partij tegen Gerrit Gerrits van Koningswaal 1. In de laatste fase greep ik mis en kon gelijk opgeven. Nu speelde ik weer tegen een Gerrit van Koningswaal en een angstig gevoel bekroop mij. Ik had inmiddels een gezonde vrijpion gecre?rd, maar met ieder een toren en dame in een open stelling is die (nog) niet zoveel waard. Omdat ik perse wilde winnen besloot ik volledig op de aanval te spelen. Mijn dame en toren drongen de vijandelijke stelling binnen, schepen achter zich verbrandend. Vliegensvlug, met slechts enkele minuten op de klok, rekende ik de ene na de andere matvariant uit. Het moest goed gaan. Tot ik mij 37e zet uitvoerde (37.... Df2+). Al een paar zetten geleden had ik deze stelling in mijn hoofd, en na 38. Kxh5 en 38. ...g6 is het punt binnen. Maar nu zag ik opeens 38. g3 en dan wordt het plots een lastig verhaal. Ik kan niet zeggen wie er beter staat, maar met nog 3 minuten op de klok wil je die stelling met wit niet spelen. Gelukkig sloeg mijn tegenstander wel op h5 en zette hij na 38. ... g6 bij wijze van overgave zijn koning naast het bord.

Eindstand 5-1

In de slotronde wacht nog WDC 3. Met een overwinning wordt de derde plaats veilig gesteld, niet slecht voor een debutant.!!!

 
23 oktober 2007
Spannende strijd levert slechts ?n matchpunt op
Henk Rutten
 
De wedstrijd tegen de Elster Toren werd op verzoek van de Elstenaren een week verzet. Toen we akkoord gingen wisten we nog niet dat Nico verhinderd zou zijn, hij wist het zelf ook nog niet. Dit betekende wel dat Vivian Verhaert haar debuut maakte in de OSBO-competitie. De nieuwe lichting jeugdspelers heeft inmiddels haar draai gevonden en het werd tijd dat de jeugd ook extern een kans kreeg.
 
Helemaal gelukkig was Vivian niet in haar debuut-partij. Na het wat ongelukkige 4.Lf4 kwam zwart al snel in het voordeel en won een pion, later gevolgd door een tweede. Vivian weerde zich nog kranig, maar verloor uiteindelijk toch. Ook op bord 2 liep het niet echt op rolletjes. Routinier Willem Maat speelde tegen H. Schrader. Een onnauwkeurige afruil veranderde Willems pionnenstructuur in een gatenkaas en dat werd hem 20 zetten later fataal.
 
Een achterstand van 2-0 is natuurlijk geen prettig begin. Gelukkig vergaloppeerde te tegenstander van Clemens zich behoorlijk. Dat leverde Clemens 2 pionnen op en uiteindelijk de overwinning. En dan Louis, hij kwam goed uit de opening en had met 22.Lxd6 zijn pion voorsprong kunnen behouden. Zijn tegenstander speelde een leerzaam lokzet waarna een tweevoudige aanval Louis een stuk kostte. Hij speelde strak door met zijn 2 pionnen voor een loper en toen zwart even vergat de route naar promotie te blokkeren, was Louis er als de kippen bij het punt te incasseren.
 
Tussenstand 2-2.
 
Mijn eigen partij had een bizar begin. Nadat ik eerder op de avond al training bij de jeugd had gegeven, vervolgens mijn zoontje Bram naar huis had gebracht, daarna vliegensvlug de speeltafels klaargezet (met hulp van wie anders dan ene heer Duin), daarna de tegenstanders ingelicht over de te verwachtte vertraging ivm de feestelijkheden voor de schaakvrijwilliger van het jaar, daarna nog verstoort door het arriveren van De Variant 2j uit Huissen om 8 uur, die dachten tegen ons te moeten spelen (de 0-6 van vorige maand was blijkbaar alweer vergeten; bovendien speelt een jeugdteam altijd thuis....het gaat niet goed met die jongens daar), vervolgens een openingswoordje en he he.....ik zit....koffie.....rust.......
 
1.e4 d6 2.f4 e5 3.f5? Dh4+ 4. g3? Dxe4+ 5. De2.....
 
En nu. In een interne partij had ik niet lang nagedacht en de toren op h1 er vanaf gehakt. Maar ja, na 5. ...Dxh1 6.Pf3 staat de zwarte dame buitenspel. Ik was onterecht bang voor Db5 gevolgd door Dxb7. Ook 5.Dxc2 heb ik overwogen. Maar ook dan staat de zwarte dame na Pc3 wat ongemakkelijk (zonder dat wit er direct van kan profiteren. Gegeven het chaotische begin en het team belang besloot ik op save te spelen. Ik speelde Dxe2 en na Lxe2 Lxf5 stond ik twee gezonde pionnen voor en kwam verder niet meer in de problemen.
 
Met een tussenstand van 3-2 kwam het op Remco aan om de matchpunten binnen te slepen. De stelling was op zijn minst gelijkwaardig toen Remco pardoes een toren in de aanbieding gooide. Dit cadeautje werd in dank aanvaard en bracht de eindstand op 3-3
 
19 oktober 2007
Variant 2 geen partij voor Kasteel 4

Henk Rutten

 

Vorig jaar nam de OSBO een voorstel aan om de deelname van jeugdspelers en jeugdteam te stimuleren. Natuurlijk waren wij het als Het Kasteel daarmee eens. Helaas werden we afgelopen vrijdag geconfronteerd met de nadelen van dit systeem. Een jeugdteam waarvan de meeste spelers gewoon nog niet toe zijn aan het het spelen van OSBO-partijen werd met 6-0 afgedroogd. Mooi resultaat, maar geen leuke avond voor onze spelers, zeker geen leuke avond voor de jongelingen van Variant.

 

Een wedstrijdverslag is eigenlijk niet op zijn plaats. Op het eerste bord na, waren alle wedstrijden om 10:15 afgelopen. En dat terwijl we 15 minuten te laat begonnen. Ik wil niemand te kijk zetten, maar zie het volgende begin van de partij van Willem Maat 1. e3! d5 2. Pc3 Pf6 3.Ld3 e5 4.f3. Overbodig te zeggen dat de witspeler uit Huissen kwam. Louis won een dame door een eenvoudige penning op de koning. Nico won op de zevende zet een stuk. Clemens had een zet langer nodig. Remco won op de zevende zet een pion en op de negentiende een dame.

 

Dan maar de enige partij die nog een spannend verloop had.

Wit : Henk Rutten
Zwart : van der Veen

Na de 17e zet ontstond de volgende stelling. Zwart heeft zojuist 17. ... Ph7 gespeeld (twee paarden aan de rand!)
 

 

Wit gaat nu dammen op een schaakbord:
20. Le7 Te8 (beter was het de kwaliteit op te geven en bijvoorbeeld met d5 op tegenspel te gaan spelen.
21. Lxd6 Tc8 22. Lxd5. Dammen in Huissen.....

Het werd uiteindelijk 0-6

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013