Verslagen van de Clubavond
 
10 juni 2008

Voetbal en schaken a.s. vrijdag 13 juni!

Ritchy Duin

 

Nederland is het EK-voetbal 2008 begonnen met een fantastische 3 – 0 overwinning op wereldkampioen Italië, dat zal niemand ontgaan zijn! Vrijdag 13 juni a.s. staat de groepswedstrijd nummer 2 op het programma, we spelen dan tegen Frankrijk.

 

Natuurlijk is vrijdag ook de clubavond en dat komt goed uit! In het wijkcentrum staat vrijdagavond namelijk een supergroot scherm opgesteld bij de bar, zodat de wedstrijd goed te volgen zal zijn. Hiervoor hoef je dus niet thuis te blijven! Kom schaken, voetbal kijken en proosten op de volgende overwinning samen met alle andere Kastelers! Overigens zal er ook een aparte ruimte zijn om rustig een serieuze schaakpartij (o.a. de beslissende partijen uit 2 finalevierkampen) te kunnen spelen.

 

Ook Twan is er weer helemaal klaar voor!

 
03 mei 2008

Nog 1 ronde te gaan!!

Jos Steinmann wint B-groep

Daan Derks

 

Ondanks zijn verlies van afgelopen vrijdag heeft Hans Quint nog steeds de beste papieren om zich via de derde periode voor de finale van de A-groep te plaatsen. Hij heeft 4 punten en wordt gevolgd door een heel peloton spelers met 3 punten. Twan Rutjes, Mugdim Mahmutovic, Sasha Eganovic en Albert Verharen hopen allemaal dat Hans de laatste ronde verliest opdat zij nog een kans hebben om zich middels de derde periode te plaatsen.

 

Op de seizoenranglijst is Twan, door zijn remise van afgelopen vrijdag, gelijk gekomen met Sasha. Beiden hebben nu 11½ punt en omdat ze vorige week al tegen elkaar hebben gespeeld kunnen ze de laatste ronde dus ook niet tegen elkaar ingedeeld worden. Ook Willem van Berkel heeft nog een theoretische kans maar hij staat wel een punt achter op Twan en Sasha. Hij zal dus zeker moeten winnen, de laatste ronde.

 

In de strijd tegen de degradatie is sinds gisteren enige tekening gekomen. Rob Cornips is nu officieel gedegradeerd terwijl Joop van de Pol zich, na zijn overwinning op Sjaak Laurant veilig weet. De tweede degradatie plek gaat tussen Sjaak en Nick Kooijmans. Indien mogelijk zullen zij komende vrijdag dan ook tegen elkaar worden ingedeeld zodat zij onderling kunnen uitmaken wie er in de A-groep mag blijven.

 

Jos Steinmann is inmiddels officieel winnaar van de derde periode in de B-groep. Hij plaatst zich dus als derde speler voor de finale in deze groep en mag het het volgende seizoen in de A-groep gaan proberen.

 

Een niet onbelangrijke plek in de B/C-groep ben ik in mijn verhaaltje van vorige week helemaal vergeten te vermelden en dat is natuurlijk de tweede plaats in de B/C-groep. Die geeft namelijk ook recht op promotie. Na zijn overwinning op directe concurrent Remco Menger, van afgelopen vrijdag, staat Ritchy Duin er hier het beste voor. Hij heeft Remco nu ingehaald en staat met 4½ punt op de tweede plaats. Achter Ritchy, met ½ punt achterstand, volgen achtereenvolgens: Remco Menger, Niels Radder, Jermo Kooijmans, en Louwrens Buddenberg. Merk op dat van de 4 achtervolgers er maar liefst 3!! tot de C-categorie behoren. Een hele knappe prestatie van deze spelers om zo hoog in de B/C-groep te eindigen.

 

Als we gaan kijken naar de 4de plek in de finale groep dan zien we dat John Lansen er op de seizoenranglijst het beste voor staat. Hij staat nu tweede, achter Jos, met 12 punten. Alleen Patrick Zeelen heeft eventueel nog een kans om John bij te halen. Hij staat derde met een punt achterstand.

 

In de C-categorie strijden er nog maar liefst 7 spelers om de overwinning in de derde periode. Omdat Leon Gommers en Jermo Kooijmans al een periode op zak hebben kunnen we hen echter buiten beschouwing laten. Blijven er dus 5 spelers over! Remco Menger en Niels Radder hebben de beste papieren. Zij hebben allebei 4 punten. Zeker nog niet kansloos is Vivian Verhaert, zij heeft 3½ punt. Mark Topper en Jorik Quint hebben eigenlijk alleen nog maar een theoretische kans om zich voor de finale te plaatsen. Zij lopen namelijk een punt achter op Remco en Niels.

 

Op de seizoenranglijst strijden Niels Radder en Leo van Dijk om de eer als vierde speler aan de finaletafel plaats te mogen nemen. Zij gaan op deze ranglijst aan de leiding met 10 punten. Niels en Leo kunnen zich komende vrijdag geen fouten veroorloven want ze worden op de voet gevolgd door Remco Menger met 9½ punt.

 
29 april 2008

De Interne Competitie

Wat kan er nog gebeuren in de laatste 2 ronden?

Daan Derks

 

De derde periode zit er al weer bijna op. Op het moment van schrijven zijn er nog 2 ronden te gaan en er wordt in alle groepen nog hevig gestreden om de resterende 2 plekken in de verschillende finale groepen. Tijd dus om even te kijken wat er nog allemaal kan gebeuren aan het slot van deze periode.

 

In groep A zien we dat Caspar (alweer) aan de leiding gaat. Omdat hij al een periode op zak heeft moeten we nu dus naar de tweede plaats kijken. Hans Quint staat er het beste voor. Hij staat nu tweede met een vol punt voorsprong op Sasha Eganovic. De overige spelers lijken nu al kansloos om zich via de derde periode te plaatsen voor de finale. Zij hebben allemaal al 1½ of meer punten achterstand op Hans.

 

De vierde plek in de finale groep komt uit de seizoenranglijst. Hier zien we dat Caspar en Mark aan de leiding gaan. Zij hebben zich echter al geplaatst dus dan wordt de derde plaats op de seizoenranglijst dus van belang. Na zijn overwinning op Twan Rutjes is Sasha Eganovic Twan gepasseerd en staat hij nu derde met ½ punt voorsprong op Twan. Hier heeft Sasha dus de beste papieren.

 

Als we kijken naar de twee degradatieplaatsen dan blijkt dit nog lang niet beslist te zijn. Op dit moment staan Rob Cornips en Nick Kooijmans er het slechtste voor. Rob heeft ½ punt en Nick heeft 1 punt. Echter ook Sjaak Laurant, met 1 punt, en Joop van de Pol, met 1½ punt zijn nog lang niet veilig. Spanning dus in de laatste twee ronden.

 

In groep B is Jos Steinmann nu al zeker van een plaats in de finale. Op de seizoenranglijst heeft hij namelijk al 3 punten voorsprong op John Lansen en Patrick Zeelen en is dus niet meer in te halen. John en Patrick hoeven echter nog niet te wanhopen want het lijkt er sterk op dat Jos ook de derde periode op zijn naam gaat schrijven. Met nog 2 ronden te gaan staat hij 2 punten voor op Remco Menger en Jermo Kooijmans.

 

Als we er van uit gaan dat Jos de derde periode gaat winnen dan is de strijd om de 4de plek in de finalegroep nog helemaal open. Op de seizoenranglijst staan John Lansen en Patrick Zeelen er, achter Jos, het beste voor. Zij hebben allebei 11 punten. Op een half punt achterstand komt Clemens Levink gevolgd door Henk Rutten, Jermo Kooijmans en Leo van Dijk met een punt achterstand. In deze groep kan er dus nog van alles gebeuren!

 

In de C-categorie heeft Remco Menger de beste papieren om de derde periode op zijn naam te schrijven. Hij heeft, net als Jermo Kooijmans, 4 punten. Jermo heeft al een periode gewonnen en is dus geen gevaar voor Remco. Mark Topper en Niels Radder zijn ook nog niet kansloos. Dan moeten ze echter nog wel even het punt achterstand op Remco weg zien te poetsen.

 

Op de seizoenranglijst gaat Leo van Dijk aan de leiding. Hij heeft ½ punt voorsprong op Remco en een punt voorsprong op Niels.

 

Kortom; het beloven nog een paar zenuwslopende slotronden te worden.

 
11 april 2008

Willem van Berkel wint Rapidfinale

Willem van Berkel

 

In de eerste partij speelde Willem 1.b3 en Hollands in de voorhand. Twan nam het initiatief op de damevleugel, maar in tijdnood begon zijn spel te haperen en met een prachtig wit paard op e5 werd zijn koningsvleugel vakkundig opengereten.

 

In de tweede partij koos Twan met wit voor een rustige opzet tegen de Siciliaan. Willem dacht in enigszins gedrongen stelling met zijn dame op stap te kunnen gaan maar was de lieve meid binnen drie zetten kwijt.

 

De derde partij opende Willem met zijn vertrouwde 1.Pf3.  Dat leverde weinig meer op dan een voorsprong in tijd. Twan werd wat ongeduldig en offerde 2 pionnen voor de winst van een kwaliteit. De witte lichte stukken werkten echter goed samen en zwart werd langzaam maar zeker in een koningsaanval opgerold.

 

In de vierde partij kwam wederom de Siciliaan zonder witte lopers op het bord. Twan probeerde een lokoffer (5.c3 Dg4 6.0-0 Dxe4 7.Te1) maar Willem koos voor de ontwikkeling van zijn stukken. Op de 13de zet gooide Twan er opnieuw een pion tegenaan omdat 13.Lxc5 niet goed ging vanwege Pf4. Zwart ruilde echter handig de witte loper en activeerde zijn dame. Opnieuw in tijdnood koos Twan voor rommelkansen, maar met 2 actieve torens voor een dame maakte zwart het koelbloedig af (25.Db5, Pe5).

 
18-11-2005
Van de wedstrijdleider
Wesley van Nie

Met nog 1 ronde te gaan heeft Ritchy de beste papieren voor een ticket voor de A-finale. Hij staat een vol punt voor op Twan en Caspar.

Ook Twan is nog niet kansloos, want Ritchy moet nog tegen Caspar aantreden en dat is natuurlijk geen gegarandeerd punt... Als hij zelf wint en Ritchy verliest, dan heeft Twan een goede kans Ritchy op SB voorbij te gaan.

Voor Caspar wacht de moeilijkste taak, niet alleen moet hij van Ritchy winnen, maar Twan mag voor Caspar's kansen ook niet winnen. Het belooft in ieder geval een spannende laatste ronde te worden.

In de B-categorie heeft Jos de beste kansen. Hij staat een halfje voor op Job en John, die beiden een een uitstekende periode draaien. Ook hier nog niks beslist, de loting kan de kansen nog weleens veranderen.

Mocht het Job niet lukken om B-kampioen te worden, dan kan hij zich nog voor de C-finale plaatsen. Hij staat een halfje voor op Frits en Louis. Gezien de SB-punten heeft Job aan een remise genoeg om deze finaleplaats veilig te stellen.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 01 oktober 2014